Удрят с такса “водомер” собственици на празни жилища (Графика)

12.06.2024 08:55 Христо Николов
Около 60 процента са загубите на вода по мрежата в България СНИМКА: Pixabay

Правят пореден опит да въведат водни помощи за социалнослабите

Регионалното министерство е на път да въведе първата в България такса, която силно ще удари собствениците на необитаеми жилища.

В проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, който е пуснат за обществено обсъждане,

се предвижда съвсем нов начин за определяне на цената на водата

Вместо досегашните три услуги - довеждане, отвеждане и пречистване на водата, които са изписани на всяка сметка (виж инфографиката), се прави двукомпонентна тарифа и хората вече ще плащат твърда такса и променлива стойност, която ще зависи от конкретното потребление.

Подробностите не са описани в самия проект, тъй като ще са предмет на специална наредба. Според източници на “24 часа” е имало спорове сред авторите на проекта за закон как да бъде наречена таксата и каква част от общата стойност да е, но окончателно решение се чака, когато излезе наредбата. Има вероятност

да я нарекат такса “водомер”

и да е приблизително половината от сегашните сметки. Съответно цената на самата вода ще трябва да се намали, за да може крайната стойност да не скочи изведнъж с много.

Експерти дават следния пример - ако човек има няколко жилища, но част от тях не са обитаеми, не дължи нищо на ВиК дружеството за местата, където няма консумация.

По новите правила

ще трябва да се плаща такса за всички жилища и отделно сметка за потребената вода

в жилището, което се обитава. Причината - в празните имоти също има инсталация за вода и канализация, които трябва да се поддържат.

В България няма официална статистика колко са пустеещите жилища. Преди време “24 часа” направи опит да ги пресметне, но дори и най-консервативните изчисления показаха, че

около една трета в столицата са необитаеми, което прави около 251 000

В тях не живее собственик, негови роднини или наемател. Въвеждането на новата тарифа обаче ще удари и хората с имоти в малки и обезлюдяващи се селища, каквито у нас има много.

Проектът на воден закон предвижда и нов орган, който да регулира цените на водата и дейността на ВиК фирмите. Сега това се прави от Комисията за енергийно и водно регулиране, а занапред – от Комисия за водно регулиране.

Идеята се появи още преди 5 г., когато бе написан първият проект за нов воден закон, както и в следващите му варианти, които все не могат да стигнат до парламента и да бъдат гласувани.

Поредният проект пък прави опит да въведе т.нар. водни помощи за бедните – идея, която също се появи преди 5 години.

Тя гласи, че социалнослаби граждани

ще получават безплатно до 1,5 кубика студена вода месечно

и ще плащат само за консумираното над това количество.

Редът за отпускане на водните помощи е същият като за енергийните – онези, които отговарят на условията, подават молба пред местната социална служба и ако бъдат одобрени, бюджетът ще плаща в продължение на 12 месеца на местното ВиК по 1,5 кубика вода за всеки член от семейството.

Така социално слабите ще получават сметка, в която тези 1,5 кубика са сторнирани. Ако след една година продължават да отговарят на условията, пак подават молба и продължават да получават водна помощ още 12 месеца.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>