2 г. след разкритието за незаконния масов гроб до София близки на "кремирани" от Енев не знаят къде са останките

12.06.2024 09:15 Цветелина Танкинска
Георги Енев снимка Велислав Николов

В средата на май 2022 г. телефоните на трите крематориума в страната прегряват. Десетки хора звънят, за да търсят информация за близките си. Обясняват, че труповете на роднините им са били предадени в някой от тях, след което изгорени, а накрая са получили праха им в урна.

Моля да ми кажете дали баща ми наистина е бил кремиран при вас" - пита Павлина Маркова и дава пълните данни на татко си. - Притеснявам се, защото чух по новините, че погребалният агент Георги Енев, от чиито услуги се възползвах, е арестуван за измама, обяснява им тя.

Павлина е една от десетките хора, които са платили на Енев за кремация. Ужасена е, когато разбира, че същият човек е задържан, след като откриват общ гроб с тела в гора до село Клисура. Всички е трябвало да бъдат кремирани и Енев е взел пари за услугата. Вместо това ги заравял в плитки незаконни гробове.

Много от хората

в тях са с

установена

самоличност

Но за други все още не се знае къде са, защото със сигурност не са били кремирани.

Малко след ареста на Енев властите съветват клиентите му да попитат крематориумите в София, Пловдив и Бургас дали са извършвали процедурата с близките им. В случай че получат отрицателен отговор, ги молят да дадат ДНК за сходство с намерените в торби човешки останки.

Павлина не е от тези, които получават обаждане с новината, че ДНК-то съвпада с някой от труповете. Пред "24 часа" жената разказва, че и до днес не знае какво точно се е случило с баща , тъй като тялото му не е намерено.

Той почина през 2022 г. в София - спомня си тя. - Мъжът ми потърси фирма в интернет, която предлага услугата кремиране, тъй като баща ми лично искаше да бъде кремиран. Първите три, които излизаха в търсачката, бяха свързани с Георги Енев. Обадихме му се, а той дойде, за да вземе тялото. След това отидохме в Банкя, където е офисът му, за да платим таксата от 1000 лв. Разбрахме се за формалностите. На 40-ия ден от смъртта на баща ми се организира и опелото. Имаше блюда, цветя и т.н. Тогава Енев ми даде и урната с праха му. Любопитното в нашия случай беше, че нямаше свещеник на опелото. Енев каза, че попът отказал да чете само на урна. Просто искахме да изпълним церемонията в най-тесен кръг, единствено като почит към баща ми, разказва Павлина.

Месеци по-късно от новините чува за измамата, извършена от погребалния агент, който и до днес е подсъдим. Веднага звъни в крематориумите за бърза проверка.

Нямаше данни баща ми да е кремиран в някой от тях - спомня си жената. - Нещо повече - за съжаление, аз съм от хората, които не знаят изобщо какво се е случило с близките им, защото трупът му все още не е намерен.

Точно преди 2 г. полицията намери 15 трупа, незаконно погребани в гората до софийското село Клисура. За всички тях на Георги Енев е платена услугата кремация. Оказва се, че е прибирал парите, заравял телата, а на близките е давал урни с прах, за който те са вярвали, че е на починалите им роднини. 15 от тях вече знаят, че труповете на

близките им

са били заровени

в гората

Но Павлина и още 3-ма от измамените са в неведение къде са тленните останки, които са предали на Енев.

Повечето свидетели по делото срещу него също разбират за лъжата с кремацията от медиите.

Баща ми почина на 13 февруари 2022 г. вкъщи - разказва пред магистратите на последното заседание Дарин Йончев. - Той имаше сърдечни проблеми. Беше лекуван от сърдечно заболяване, претърпя и операция за поставяне на стент, след която се влоши. Изкара и ковид, но към момента на смъртта си не беше болен. Свързахме се с погребалния агент Енев, който беше препоръчан лично от майка ми. Нейни познати бяха погребани от него. Той изпрати кола, която да прибере трупа. На 14 февруари с майка ми и брат ми отидохме в Банкя в офиса му, за да обсъдим детайлите. Даде ни избор - погребение или кремация, спомня си мъжът.

С близките им избрали втората опция срещу сумата от 1600 лв.

Услугата включваше опело, доставка на урна и съответната кремация - разказва той. - Издаде ни фактура за половината пари. Следващата среща беше на 16 февруари, когато се случи и опелото в църквата в село Иваняне. Баща ми беше положен в ковчег, имаше храна и свещеник. Тогава дадохме на Енев и останалата част от парите - за тях нямаше квитанция и документи. Последно се видяхме на 7 март за урната на баща ми, върху която дори имаше поставен надпис с името му. От медиите разбрахме, че Енев организира схема с измами. Познах го по автомобила, с който караше баща ми, допълва Дарин.

След това се свързал с крематориумите в България и установил, че няма данни за кремация на посочения от него роднина. Накрая се свързах с властите, за да дам ДНК - спомня си Йончев. - Взеха от мен и брат ми, а малко по-късно ни уведомиха, че имаме съвпадение с един от труповете, намерени в Клисура.

Друг свидетел по делото си спомня, че погребалният агент водел със себе си и лекар.

На 22 януари 2022 г. в къщата ни в Банкя почина баба ми София - разказва Григор Ангелов. - Тя беше на легло след инсулт. Със сестра ми помолихме Енев да я кремира.

Той поиска

1000 лв. веднага.

Отидохме да

ги изтеглим

от банкомат

и му ги дадохме. Не получих документ за сумата. Бяхме използвали два пъти услугите му до онзи момент. Когато дойде да вземе трупа, той водеше със себе си и лекар. Ние не сме плащали за посещението му. Дори не сме го изисквали. Енев ни представи медицинското лице, което установи, че баба ни е мъртва. След като разбрахме за измамата и дадохме ДНК установиха сходство с останките . Тя беше в торба в местността.

Пред друг свидетел Енев казал, че кремацията на майка му ще се забави заради прекалено много починали.

Майка ми си отиде от този свят на 13 май 2022 г. от онкологично заболяване, а леля ми препоръча Енев, защото го беше използвала за погребението на чичо ми - споделя историята си той пред съда. - Георги дойде с бял бус, на който пишеше "Траурна агенция". Уговорихме се да има само ритуална зала без църковна служба. Спомена сумата от 1800 лв., тъй като кремацията била скочила заради цената на газа. Разбрахме се, че ще дадем капаро, а в деня на опелото ще доплатим останалата част. Каза ми, че поради многото починали кремациите се изтегляли напред във времето. Поради тази причина дълго не се състоя и кремацията на майка ми. След като разбрах за измамата, дадох ДНК проба, за да установят дали има съвпадение с някое от намерените в Клисура тела. Оказа се, че трупът е сред тях. Върнаха ми го и го кремирахме с друга агенция, разказва още мъжът.

Измамените от Енев споделят, че телата на близките им са изглеждали прилежно по време на опелата. Били са гримирани и облечени с нови дрехи, които роднините им са осигурили на гробаря. Единодушни са, че по тази линия той е изпълнил задълженията си.

Липсата на трупове, които не са установени в общия гроб в село Клисура, повдига въпроса дали някъде няма и второ незаконно гробище, за което Енев трябва да отговаря. До момента не е открито такова, а в началото на 2023 г. погребалният агент бе пуснат на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция.

Други от От страната и света

Турци, украинци и руснаци спряха демографската криза в България

За първи път след 1985 г. населението на страната почти не намалява Отчитаме най-ниското ниво на смъртност в последните 15 години, но и втората най-ниска раждаемост За първи път от 38 години насам

Търсете знака с древното число, под него ще разберете кой е “от стара коза яре” в политиката

Едно число - много символика Под логото “Избори. На 7-ия път” ще излизат в “24 часа” текстовете, които разказват за предизборната кампания. Знакът с числото 7

Православен календар за 27 септември

Св. мчк Калистрат и дружината му. Св. апостоли от 70-те Марк и Аристарх Калистрат бил възпитан в Христовата вяра. Служел като войник при Персентин - свиреп гонител на християните

Само в "24 часа" на 27 септември - 2/3 от българите ултимативно: Правителство!

Само в "24 часа" на 27 септември четете: 2/3 от българите ултимативно: Правителство! За него са нужни вече 4 партии ГЕРБ с 9% преднина, "Възраждане" и ПП-ДБ с фотофиниш - резултати от проучване на

Точно колко безделие в работно време помага на успеха

Като спирате за 17 минути, мозъкът ви минава в пасивен режим, при който подрежда факти и вижда смисъл "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>