Кирил Петков избира – Настимир или Бойко Рашков, знакови лица на ДБ аут

11.06.2024 22:06
Атанас Атанасов, Кирил Петков и Асен Василев в парламента.
ЛЕНА БОРИСЛАВОВА

Знакови лица на ПП-ДБ остават извън парламента след срива на партията, оставил 10 района без нито един неин представител. А депутатите на ДСБ и “Да, България” ще са между 13 и 15 - почти 1/3 от групата на коалицията (общо 40-членна) в 50-ия парламент.

Това сочи прочитът на имената на новите избраници, без да са отразени двойните водачи и преференциите. От НС изпадат Ивайло Мирчев, бившият правосъден министър Атанас Славов и Антоанета Цонева от ДБ, както и Искрен Арабаджиев от ПП.

А други, като Настимир Ананиев и Бойко Рашков, ще зависят от решението на лидера Кирил Петков - ако влезе от Перник, изпада бившият вътрешен министър, ако избере да е депутат от столичния 23-и МИР, Настимир остава отвън.

От това дали Асен Василев ще избере да е депутат от Хасково, или от Пловдив-град, пък зависи дали Манол Пейков, или колежката му от ДСБ Катя Панева ще седнат пак на банката.

Вместо Мирослав Иванов този път в НС се връща половинката му Лена Бориславова и явно ще остави на него грижите за малката им дъщеричка. А Христо Иванов, който не само подаде оставка като лидер, но се отказа и от мандата, ще бъде заменен в НС от Росица Пандова от “Промяната”.

Елисавета Белобрадова за пореден път размества листи - не само за Европарламента, където обаче не успя да излезе на избираемо място, но и в 25-и МИР. С 2441 преференции в София тя става втора и така извън НС остава едно от остриетата на ПП Венеция Ангова. Тя все пак има шанс - ако водачът на тази листа Христо Петров (Ицо Хазарта) избере да е евродепутат. За Брюксел той стана трети с 25 541 лични гласа.

ДСБ запазва броя на депутатите си в националния и в Европейския парламент - с този аргумент лидерът Атанас Атанасов обясни, че ще иска вот на доверие от партията си ден след като коалиционният му партньор Христо Иванов се оттегли.

Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки постигнахме един категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия - първоначално в рамките на ДБ, а впоследствие и с партньорите ни от ПП. Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор, каза Атанасов.

Националното съвещание на ДСБ, което ще реши дава ли му пак доверие, още не е насрочено. Междувременно евродепутатът Радан Кънев даде знак, че се връща активно в националната политика. Прибира се със семейството си в София и ще лети до Брюксел всяка седмица, защото тук “предстоят тежки месеци или години и тежки решения”. Разговор за политика, за бъдещето на нацията, за позитивните решения, които са ни нужни, тепърва ще трябва да се води, написа той във фейсбук.

Втори ден след изборите от “Промяната” запазиха мълчание за резултатите си, оставили ги трета политическа сила. За да ги анализират, се скриха от медиите в родопското село Гела.

Събираме се да осмислим новата ситуация в дълбочина. Три неща са ясни: ще бъдем силна и градивна опозиция, ще сме най-твърдите защитници за продължаване на европейския модел в България, където благата се разпределят честно, ще се борим срещу всеки опит за кражба и корупция, написа Кирил Петков във фейсбук.

Виждам, че има сила и потенциал в обществото да продължим промяната на страната ни. Ще очертаем пътя напред заедно, обяви още съпредседателят на ПП. И не отвори и дума за поемане на отговорност за ниския резултат.

Нито Петков, нито Асен Василев обмислят да подават оставка на този етап, разкри във вторник човек от ръководството. В понеделник е имало разговор с водачите на ПП, темата въобще не е била поставена. Именно в този ден Христо Иванов подаде оставка като лидер на “Да, България”, но обясни, че това не означава ревизия на формата ПП-ДБ.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>