НАП търси данъците на Ивелин Михайлов от “Величие”, проверяват фирми около него за финансови измами (Обзор)

11.06.2024 21:25
В социалните мрежи е публикувал и картина, на която е изобразен с жена си в средновековен стил.
Ивелин Михайлов често показва как стреля с лък. Страст на бизнесмена са и хладните оръжия и рицарските одежди.
Николай Марков пали свещ на 3 март с българското знаме и дете с руския флаг на ръце.
Лидерът на "Величие" получи куче от симпатизант за кампанията, което кръсти Величко. То вече е партиен талисман.

Сигналите са отпреди няколко месеца, а МВР сезирано за паравоенни структури

Два дни след пробива на партия “Величие” в парламента НАП съобщи за стартирали проверки на фирмите на идеолога ѝ Ивелин Михайлов.

Той е съучредител на формацията, но не бе кандидат за депутат. Данъчните проверяват както фирмите на Михайлов, така и на свързани с партията хора. Не се посочва изрично дали това включва и нейния лидер - бившия служител на НСО Николай Марков.

Вече има образувани производства по подадени сигнали отпреди няколко месеца за измами и финансови схеми, обясни шефът на НАП Румен Спецов. Става въпрос за стари сигнали, а не за подадени в предизборната кампания от недоброжелатели и политически опоненти.

Отделно фирмите на Михайлов имат задължения към държавата, но не е ясно в какви размери. Според сайта BIRD свързани с бизнесмена от Горна Оряховица фирми дължат 650 хил. лева.

306 хил. лв. са задълженията към хазната на шест фирми, в които той е собственик или съдружник, а останалите са на четири, на които доскоро Михайлов е бил собственик или съдружник.

В туристическия атракцион в село Неофит Рилски край Ветрино няма вложени нито европейски, нито държавни пари, обясни преди ден в интервю Николай Марков. Историческият парк бил изграден със средства на Михайлов и негови сподвижници. Доизграждането му продължава, а негови почитатели могат да си купуват акции от фирмата и така да финансират строителството.

Шефът на НАП обясни пред медиите, че се работи по сигналите, но резултати все още няма.

Така се оказва, че срещу Михайлов текат поне четири проверки. Две от тях са на МВР, където пък има сигнали за струпване на оръжия, комуникационна теника и военни камиони, провеждане на военни обучения от спортен клуб “Български юнак”, извършване на граждански арести от охранителна фирма “Пазителите”, както и поставянето на частни камери за видеонаблюдение из цялото село. За тях потвърди вътрешният министър Калин Стоянов - в свой писмен отговор до депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев в парламентарния контрол от 20 май МВР шефът обяснява, че полицията извършва проверки, а резултатите ще бъдат изпратени на прокуратурата. Отделно препоръчва да се подават сигнали до ДАНС, ако има съмнения за сигурността на хората в района.

От друг негов отговор става ясно, че МВР проверява и фирмите на Михайлов, а данните са докладвани на компетентните прокуратури. Има и старо разследване на Икономическа полиция по подозрения, че паркът е финансова пирамида, но тогава обвинения не са повдигани.

Иначе в нощта на изборите, когато “Величие” изненада с успеха си, Калин Стоянов обясни пред медиите, че не знае за сигнали срещу Михайлов и партията му.

Без резултат е и проверката срещу Михайлов от 2019 г., когато Комисията по финансов надзор прати на прокуратурата “Исторически парк” АД за заблуждаваща информация. Според тях има съмнения, че парите на акционерите в атракциона не постъпват по сметката на дружеството за дострояване на парка, а по личните сметки на неговите собственици.

Срещу закупените акции Михайлов обещава богатство и явно успява да привлече желаещи, тъй като освен като бизнесмен се подвизава и като финансов консултант. Местни пък разказват, че Неофит Рилски е било превзето от нови жители - фенове си купуват имоти там, за да са по-близо до парка и идеолога си Ивелин Михайлов. Селцето е сред малкото, които не се обезлюдяват, сочат данните на НСИ - и през 2011 г., и при преброяването през 2021 г. остава с над 780 жители.

“Левски е произведен за герой”, а бащите на възрожденците ни са били “въшльовци”

“Знаете ли защо се появява Левски на сцената? Те не са го празнували. Левски става национален герой, защото е трябвало да има национални герои, да се произведат. Левски се е опитал да направи нещо, ние сега го веем като байрак във всеки кабинет.” И още: “Бащите на тези възрожденци знаете ли какви са били? Въшльовци.”

Тези реплики от интервю на Николай Марков пред Ивелин Михайлов се споделят с възмущение тези дни в социалните мрежи. Иначе точно там - с онлайн кампания, “Величие” си извоюва близо 100 хил. гласа в страната и 12 хил. от чужбина. Двамата лидери пускаха видеа и подкасти в ютюб. Създателят на Историческия парк Михайлов пък често се показва като голям любител и спец по оръжията, както е видно и на снимките по-долу.

Други от От страната и света

Католиците от източния обряд в София имат нов епископ

Католиците от източния обряд в София имат нов епископ - отец Петко Вълов, ръкоположен днес, поема поста от епископ Христо Пройков, управлявал епархия "Св. Йоан XXIII" от 1995 г. , съобщи БТА

Посолството на Украйна помоли политиците ни да не използват войната за свои цели

Посолството на Украйна призова в свое обръщение официалните лица и политическите сили да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели

Радан Кънев нарече недообмислени думите на Кирил Петков за "Възраждане"

Защо е важно ПП-ДБ да имаме общ механизъм за вземане на политически решения И обща комуникационна политика? За да не се стига до подобни ситуации, в които недообмислени изявления създават реален риск

Шофьорка загина при катастрофа на магистрала "Струма"

Водачка на лек автомобил загина при тежък инцидент на автомагистрала "Струма". Днес, около 12 часа, в района на Кочериново, водачката на леката кола е изгубила контрол и се е ударила в мантинелата

Ивайло Мирчев: Няма разговор за управление с "Възраждане"

Няма разговор за управление с "ВъZраждане" и това е ясно. Важният въпрос е друг - какво правим със страната. Нови избори? После още едни, а после още едни - поредните

>