Невиждано! Двама владици – Николай и Арсений, осветиха параклиса на ДКЦ–V "Св. Лука" в Пловдив (Снимки)

11.06.2024 18:57 Радко Паунов
Искам всички да ви виждам, настоя митрополит Николай, който заедно с владиката на Сливен Арсений осветиха параклиса "Свети Лука" на ДКЦ–V в Пловдив.
Митрополитите Николай и Арсений пристигнаха заедно за освещаването на параклиса "Свети Лука". Управителката на ДКЦ–V Яна Кашилска ги посрещна.
Митрополитите Николай и Арсений, Яна Кашилска и кметът Костадин Димитров преди освещаването на параклиса.
С изискан костюм и прическа управителката Яна Кашилска посрещаше всеки гост.
Параклисът "Свети Лука" към ДКЦ–V в район "Тракия" е издигнат по инициатива на Костадин Димитров, а по предложение на управителката Яна Кашилска здравното заведение носи името на светeца хирург и лечител.
Митрополитите Николай и Арсений на 38 градуса, облечени в празнични одежди, осветиха параклиса "Свети Лука".
Бизнесменът Георги Гергов и съпругата му Вили уважиха събитието.
Водя ви владиката на Сливен, каза дядо Николай на кмета Костадин Димитров.
Костадин Димитров (вдясно) приветства с добре дошъл колегата си от Поморие Иван Алексиев.
Това е незапомнено – двама митрополити да освещават параклис, коментираха медици.
Яна Кашилска приветства Георги Гергов и съпругата му Вили.
И началника на пловдивския гарнизон ген. Явор Матеев присъства на освещаването.
Целият персонал на ДКЦ–V присъства на освещаването на параклиса.
Митрополит Николай благослови присъстващите.
Кметът Костадин Димитров и ген. Явор Матеев изпълниха заръката на дядо Николай и застанаха пред него по време на освещаването.

Кметове, съдии, топ полицаи, бизнесмени и медици уважиха събитието

"Елате, искам да ви виждам. Това е църквата – всички заедно в едно дихание".

С тези думи пловдивският митрополит Николай започна службата по освещаването на параклиса на ДКЦ–V в район "Тракия", който носи името на свети Лука Лечителя. С него бе и новоизбраният владика на Сливен Арсений.

В жаркия следобед и при 38 градуса десетки гости, свещеници, съдии, топполицаи, бизнесмени и медици застанаха пред храма, който беше построен миналата година по инициатива на тогавашния районен кмет, сега градоначалник Костадин Димитров. А по предложение на управителя Яна Кашилска лечебното заведение беше преименувано на "Св. Архиепископ Лука".

"Той е нашият покровител. И в момента много се вълнуваме", каза Кашилска, която лично посрещаше многобройните си гости. Сред тях бяха кметът на Поморие Иван Алексиев, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, изпълнителният директор на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева, шефът на пловдивската полиция Георги Чергов, председателката на Административния съд Мария Шотева, бизнесменът Георги Гергов и съпругата му Вили, почетният консул на Италия Джузепе де Франческо, шефът на пловдивския гарнизон генерал Явор Матеев.

"Довел съм ви и митрополита на Сливен", каза Николай на присъстващите. Мнозина се втурнаха да целуват ръка и на двамата. "Това е нещо незапомнено – двама владици освещават параклис", коментираха медици, които присъстваха на освещаването. В края на службата Николай и Арсений отправиха молитви всички пациенти, потърсили помощ в ДКЦ–V, да бъдат напълно излекувани.

"Това е първото общинско лечебно заведение за доболнична помощ, което носи името на светец", отбелязаха духовници.

Управителката Кашилска, облечена в изискан бял костюм, покани всички гости на почерпка пред входа на заведението.

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>