Само в 5 области IT води по заплати, в някои най-много пари получават учителите (карта)

11.06.2024 17:52 Христо Николов
В АЕЦ “Козлодуй” заплатите са толкова високи, че това често поставя област Враца на второ място в националното класиране по средни заплати.

Енергетиката е най-щедрият работодател на 14 места в България

Средните заплати в IT сектора безспорно са най-високите в България, но ако се гледат само на национално равнище. През март в този отрасъл месечното възнаграждение достигна 5717 лева, като следващите ги финанси и застраховане са с 3992 лв.

Но реализацията в тази сфера на дейност далеч не изглежда най-привлекателната абсолютно навсякъде в България. В много области у нас, където рядко има софтуерни фирми или развит такъв бизнес, IT не е първи, а в някои случаи дори не може да се класира в топ 3 на отраслите, които плащат най-високи възнаграждения. Това показват изчисления на “24 часа” по данните на НСИ.

Убедително информационните технологии се класират като най-щедри работодатели само в столицата, Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково. В други 6 области този отрасъл е на второ или на трето място по заплати, а в останалите е още по-назад (виж картата).

Енергетиката се оказва далеч по-щедра в много повече области - цели 14. В още няколко тя е или на второ, или на трето място.

Обясненията на този факт трябва да се търсят в няколко посоки. Например във Враца и в Стара Загора са съсредоточени значими енергийни мощности с много работещи в тях. Но енергетиката излиза на първо място по заплати и в области като Видин, Ловеч, Благоевград, Пазарджик, т.е. там, където има само малки местни централи. Обяснението тук трябва да се търси по-скоро в това, че останалите дейности също не са много развити и това извежда енергетиката на челни позиции.

Образованието например видимо присъства често в топ 3 по заплати, а в Кюстендил и Силистра дори е на първо място. Причината е в ниската икономическа активност там, на чийто фон образованието изпъква. Неслучайно в тези области държавното управление също е на челни позиции, т.е. заплатите в общинските и държавни учреждения надвишават средните във всички отрасли. В Перник заплатите на чиновниците дори са на първо място.

В АЕЦ “Козлодуй” заплатите са толкова високи, че това често поставя област Враца на второ място в националното класиране по средни заплати.

Други от Просветни

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

28 октомври ще е неучебен ден

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на министъра на образованието и науката проф

10 хил. деветокласници с нова дата за теста ала PISA, не им тръгна платформата (Обзор)

Имат право и да не ходят, оценката не е задължителна. Останалите 45 хил. минаха първото у нас изцяло електронно изпитване във формат, който да ги подготви за международния

Галин Цоков обсъди образователните връзки и отношения с посланика на Испания у нас

Испания е страната с най-много български неделни училища. Техният брой е 53, като много от тях получават подкрепа от местните власти. Това стана ясно по време на среща на служебния министър на

>