Не се разбра кой задигна $ 6 млн. на Чорни от ЦКБ, но обвиняемите осъдиха прокуратурата

11.06.2024 09:00 Тони Маскръчка
Подсъдимите по аферата с изчезналите пари и техните адвокати
Бизнесменът Майкъл Чорни
Павел Тренев

В далечната 1995 г. бизнесменът Майкъл Чорни превежда $ 6 млн. на ЦКБ, а малко по-късно се оказва, че парите липсват.

Вече 29 години няма категоричен отговор кой, защо и как изтегли и къде отидоха милионите на Чорни.

Делото, образувано срещу 8 души, приключи окончателно след 22 г. с оправдаване

на всички подсъдими.

След това един по един те започнаха да водят дела срещу прокуратурата за причинени неимуществени вреди в резултат на незаконното обвинение.

Преди дни бивш служител на ЦКБ, който бе оправдан по делото за изчезналите пари, осъди прокуратурата за причинени морални вреди в резултат на повдигнатото срещу него обвинение. ВКС се произнесе с окончателно решение Валентин Минев, заемал длъжността началник на дирекция "Международни операции" и "Валутни пазари и ликвидност" на ЦКБ, да получи 100 хил. лв. обезщетение.

На първа инстанция прокуратурата бе осъдена да му плати 50 хил. лв., на втора обезщетението бе намалено на 30 хил., а ВКС се произнесе окончателно, че Минев трябва да бъде обезщетен със 100 хил. лв. плюс лихвите върху сумата от датата на оправдаването му през януари 2018 г.

Той е бил привлечен като обвиняем на 15 ноември 1996 г. за престъпление по служба. Наложена му е мярка "парична гаранция" в размер на 250 хил. лв., впоследствие заменена с "подписка".

През 2004 г. обвинението е изменено

и той е обвинен в присвояване на сума, равняваща се на 6 млн. щатски долара, като за улесняване на присвояването е извършил престъпление по служба.
На 26 май 1997 г. му е наложена административна мярка "забрана за напускане на страната" и е иззет задграничният му паспорт. Тази мярка е била отменена след повече от 11 г.

През 2004 г. делото е внесено в съда, като на 5 февруари 2013 г. е постановена оправдателна присъда. Тя е потвърдена от Софийския административен съд (САС), но на трета инстанция ВКС връща делото за ново разглеждане.

Друг състав на САС отново е потвърдил оправдателната присъда. Последвал е нов протест от страна на прокуратурата.

С окончателно решение на ВКС от януари 2018 г. е оставена в сила оправдателната присъда. За 22 г., докато е водено наказателното производство, Валентин Минев е привличан 8 пъти като обвиняем, а обвинителният акт срещу него е внасян три пъти в съда, като

квалификацията е изменяна от безстопанственост до престъпление по служба и присвояване

Досъдебното производство е продължило 6 г. и 2 месеца, а съдебното - 14 години и половина.

Делото многократно е отлагано поради неявяване на подсъдими, свидетели или съдебни заседатели, събирани са доказателства, извършвани са множество действия, участвали са различни лица, но като цяло продължителността на производството е прекалено дълга и извън разумните срокове, категоричен е съдът.

  Когато му е повдигнато обвинение, Минев е бил на 50 г., а при окончателното му оправдаване е вече на 71 г. Разпитван е 11 пъти и е участвал в 3 очни ставки. Обвинението е във връзка със заеманата длъжност - началник на дирекция в банка, и е причинило силно негативно влияние както върху психиката му, така и върху неговия авторитет в професионалните среди, така че той да не може да упражнява професията си, категоричен е съдът.

"След образуване на наказателното производство той е загубил не само работата си, но и авторитета. Огромната продължителност на воденото производство му е причинила психологически срив и е довела до тотална промяна в живота му. Променило се е отношението към него на част от роднини, близки, познати.

Тези негативи той е търпял в продължение на повече от 20 г., а за човек, който понастоящем е над 70 г., този период е решаващ - унищожил е всякакви възможности за развитие и благоприятна промяна", мотивира се ВКС и определи 100 хил. обезщетение.

Отделно от съдебното решение Минев е получил обезщетение от Министерството на правосъдието в размер на 10 хил. лв. за нарушаване на правото на разглеждане на делото в разумен срок.

Траян Кършутски, друг от обвинените и оправдани по делото за изчезналите милиони на Чорни, също осъди прокуратурата. Той е бил дилър в звено "Управление на финансови пазари" на банката, когато е бил привлечен като обвиняем през април 1999 г.

Наказателното производство е водено 19 г. и 3 месеца

  до окончателното му оправдаване на 8 януари 2018 г. Била му е наложена забрана за напускане на страната, която го е възпрепятствала да осъществи съществуваща възможност за трудова реализация в Англия. Изпитвал страх, че ще бъде осъден несправедливо, отказвал е да контактува с роднини и близки.

"Тези негативи е търпял в продължение на близо 20 г., а за човек, който е на 54 г., този период е съизмерим с половината му съзнателен живот. В резултат на воденото производство той е търсил медицинска помощ, получавал е паник атаки, пиел е успокоителни, ослабнал е с около 20 кг, не можел да спи", аргументира се ВКС и в окончателното си решение осъжда прокуратурата да му изплати 90 хил. лв. обезщетение, както и близо 70 хил. за адвокатски възнаграждения.

Друга подсъдима и оправдана в процеса - бившата зам. главна счетоводителка на банката Мария Димова, осъди държавното обвинение да плати обезщетение от 50 хил. лева.

Искра Михайлова, бивш директор "Валутна наличност", също подсъдима и оправдана, преди 2 г. също осъди държавното обвинение. Тя бе обвинена в извършване на престъпление по служба, че в качеството си на длъжностно лице е присвоила чужди пари, равностойни на $ 6 млн.

Продължилото 21 г. наказателно производство причинило тежък емоционален стрес, изпитвала е страх от възможно осъждане, сринала се е психически.

Репутацията й е била накърнена

и много нейни приятели и колеги се отдръпнали, срещнала затруднения в намирането на работа.
И дpyг пoдcъдим и оправдан пo дeлoтo - Димитъp Димитpoв-Mитьo Шaшмaтa, cпeчeли дeлo зa oбeзщeтeниe от 13 хил. лeвa.

Aфepaтa c мистериозното изчезване на $ 6 млн. нa бизнecмeнa Maйкъл Чopни oт cмeтки нa ЦKБ гръмна през 1995 г. На 28 април и 3 май чрез кореспондентска сметка на фирма "Блонд инвестмънт корпорейшън", собственост на Майкъл Чорни, се правят два превода по $ 3 млн. по сметка на ЦКБ в "Сюис банк корпорейшън".

Сключен е договор, че парите се дават за срок от една седмица с лихва 1% дневно. След 7 дни доларите е трябвало да се върнат в две банки, но това не става.

Cпopeд oбвинитeлния aкт, изпoлзвaйки ЦKБ, Пaвeл Tpeнeв, близък до кръга "Орион", и Димитъp Димитpoв ca в дъното на схемата, като част от парите били прехвърлени в Българска земеделска и промишлена банка, а останалите - по сметки на фирми от кръга "Орион".

Освен Димитров и Тренев обвинени бяха още тогавашният директор на банката Георги Георгиев и петима от бившите служители. Всички бяха оправдани преди 6 г., а Майкъл Чорни успя да си върне 5 млн. долара след преговори и извънсъдебно споразумение с банката.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>