Никола научи френски за по-малко от година, за да следва математика в университета на Волтер, Молиер и Виктор Юго

11.06.2024 07:30 Ярослава Прохазкова
Със собственика и управител на ПЧМГ Антония Влъчкова по време на дипломирането. Там Никола получава награда “Отличник на випуска”. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Националният отбор по математика за Балканската олимпиада по математика през 2023 в Анталия
С дългогодишния си преподавател по математика Ирина Шаркова
На входа на лицей “Луи Велики”

Никола Цачев е възпитаник на Първа частна математическа гимназия, но наред с призовете в точните науки има и друго забележително постижение. Младежът научава френски за по-малко от година.

Амбицира се и го прави, когато разбира, че заминава да учи физика и математика в лицея “Луи Велики” като стипендиант на фондация “Миню Балкански”. Висшето училище е едно от най-силните във Франция, а класовете по математика и физика на лицея са класирани на първо място за 2024.

Бившите му възпитаници, станали държавници, дипломати, учени и писатели, са безброй. Сред световните имена, преминали през лицей “Луи XIV” в Париж, са Молиер, Виктор Юго, Волтер, Жак Ширак.

Но и във френската столица гимназията, която е завършил в София, остава дълбоко в сърцето на Никола. И вече като студент оценява още по-високо академичната подготовка, която му е дала ПЧМГ. Той започва там още от 5-и клас.

Шампион е от десетки състезания у нас и в чужбина. “Най-големият ми успех беше сребърен медал от Балканската олимпиада по математика през 2023 г. и почетна грамота от Международната олимпиада по математика през 2022 г.”, припомня си Никола.

Най-ценното за него е подкрепата, която е получавал от учителите си. “Аз лично много силно го усещах”, споделя Никола. И разказва как в 11-и клас, преди да замине на Международната олимпиада по математика в Норвегия, попитал учителката си по математика г-жа Шаркова дали може да си вземе ученическата униформа, евентуално да се снима с нея. Отговорила му, че вероятно няма да му потрябва, но го посъветвала все пак да я вземе - “Като пристигнеш и я видиш в куфара,

да се сетиш, че ние, ПЧМГ, сме в България и те подкрепяме. Ние сме с теб!

“Тази подкрепа се усеща от страна на всеки учител. Отделях много голям процент от времето си, възможностите си и желанието да уча в математиката. Бях изцяло концентриран в математиката на моменти, но никога не съм имал проблем. Всички са ме разбирали. Ако някога нещо не съм знаел, са ме оставяли да наваксам, да предам някое домашно по-късно”, разказва младежът. А след завръщане от състезание нямало преподавател, който да не го поздрави - наистина всички се вълнували от София и били с него.

Основен инициатор да избере Първа частна математическа гимназия е майка му. Още преди това се състезавал на олимпиади по математика. От малък си знаел, че иска да се развива в тази посока, да продължи да открива магията на тази наука, да научава още и още. И тъй като възпитаниците на ПЧМГ са сред най-добрите на олимпиадите, решението му било естествено.

Казва, че математиката прилича на игра.

Харесва надиграването с автора на задачата,

който е скрил нещо - техника или метод.

“Всички останали неща в живота си минавам през призмата на математиката. Бих могъл да кажа, че и философията за мен е математика. В университета изучавам и философия. В математиката, тръгвайки от дадени аксиоми, от даден тип знание, трябва да изградиш нови факти и нова теория. И по същия начин, когато човек прави някакви морални аксиоми, след това изгражда своята морална теория”, разсъждава първокурсникът.

Чаровното и умно момче обаче съвсем не е потънало само в света на науката, а още ненавършил 20 години, има своята гражданска позиция. И е категоричен, че няма да пропусне да гласува тази неделя. Ще го направи в българското посолство във френската столица.

“Една от моите мисии е да убедя възможно най-много хора да гласуват

Започнах да се интересувам от политика преди 2-3 години. Тогава убедих двамата ми родители да гласуват, даже им помогнах в избора”, разказва разпалено младежът. За него вотът за Европейския парламент ще е за първи път в живота му.

Вълнуват го също киното и литературата. Киноклас в ПЧМГ води режисьорката Надежда Косева, заснели няколко късометражни филма. Всеки ученик преминал през голям брой роли - като актьор, сценарист, режисьор. Категорично най-много ми хареса да бъда актьор, казва Никола. Много харесва Иван Бърнев.

Учебната година в лицея свършва на 28 юни. Никола иска през лятото да преговори наученото тези два семестъра, защото във френската образователна система първите 2 години от следването са много важни. В плановете му е и море с приятели. Има обаче и професионален ангажимент - ще преподава в лятна лагер-школа по комбинаторика за ученици от 6-и до 11-и клас в Оряховица. Организират го бивши лауреати на фондацията “Миню Балкански”.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>