Отличничка на "24 часа" с три пълни шестици на матурите

10.06.2024 13:43 Дима Максимова
Калина Досева с кмета Даниел Панов, който й връчи награда "24 май" Снимка: Община Велико Търново

Абитуриентката от Природоматематическата гимназия във Велико Търново Калина Досева е единственият зрелостник в областта с три пълни шестици на 3-те матури, които е държала. Това съобщиха от РУО, анализирайки резултатите от държавните зрелостни изпити. Още преди 3 години Калина бе наградена в инициативата на "24 часа" - "Отличниците на  България", след като НАСА си я хареса за БГ астронавт. 16-годишното момиче се завърна с медал Райт стаф (Right stuff) за изключителни познания в областта на космическите науки от лагер на НАСА в Измир, Турция. Тогава тя разказа, че учи в паралелка с профил математика и немски език, но най-голямата ѝ любов са физиката и астрономията. Така, след като изкарала максимален брой точки и отлични оценки по български и математика, тя държала и допълнителна матура по желание - разбира се физика. Закономерно дошла и 3-та й пълна шестица, което я прави голямата  гордост на старата столица.

За отлични резултати в курса на обучение тази година тя получи и наградата "24 май" на община Велико Търново.

9 са отличниците и на двете матури в областта. От тях 6 са от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров" и по един от ПМГ „Васил Друмев", СУ „Емилиян Станев", СУ „Георги Измирлиев" в Горна Оряховица.

Съгласно скалата за превръщане на броя на точките в оценки по български език и литература двойките са 154 при 272 миналата година. Средните са 150, добър – 491, мн. добър – 505, отличен – 160, и пълен отличен (6,00) – 23.

Средният резултат по български и литература е 58,34 точки при 59,4 за страната. Скокът обаче в сравнение с миналата година е с 10,5 точки. По останалите учебни предмети: по математика – 66,75 точки, и това е повишение с 21 точки спрямо много ниския резултат през 2023 г. Най-много явили се на втори държавен изпит са по предмета английски език – ниво B2, като средният резултат на регионално ниво е 69,25 точки, с 3,5 над средното за страната.

Зрелостниците са държали матури и по английски език – ниво B1, физика и астрономия, философия, история, география и икономика, биология и здравно образование. От профилираната подготовка високи са резултатите по изобразително изкуство, по музика, испански език, английски език, информационни технологии. 

Други от Просветни

Поне 14% ръст на учителските заплати в бюджет 2025 (Обзор)

За първи път учебниците безплатни и след 7-и клас, вече са доставени До 14,5% може да стигне увеличението на учителските заплати догодина. Това обяви министър Галин Цоков

"Галъп": Няма нарушено доверие към учителите у нас

Нито остра тревожност, нито стабилно спокойствие сред обществото по отношение на потенциална пропаганда в училищата у нас. Българите са по-скоро разделени, а значими нива на несигурност

Зам.–министър връчи студентските книжки на отличниците в Медицинския университет в Пловдив

Зам.-министърът на здравеопазването Добромира Карева връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал в Медицински университет-Пловдив. Това стана на откриването на учебната година

НСА награди студентите си - олимпийски шампиони, а министър Глушков откри академичната година

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков беше специален гост на тържественото откриване на учебната 2024/2025 година в Национална спортна академия „Васил Левски"

Рая Назарян открива академичната година в УНСС

Председателят на Народното събрание Рая Назарян ще открие академичната 2024/2025 година в Университета за национално и световно стопанство на 17 септември, съобщават от пресцентъра на парламента

>