Отливът от урните е огромна червена лампа за политиците

10.06.2024 07:30 Димитър Ганев, изследователски център "Тренд"
Избиратели чакат да дадат своя глас на изборите на 9 юни СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Три възможни сценария за коалиция 

Двуцифрената дистанция между ПП-ДБ вероятно ще се запази до финала на изборите 2 в 1*. А електоралната картина на вота към 19 ч в неделя изглежда напълно сходна с тази, която обявихме във финалното ни проучване в “24 часа”. Партиите, които заемат второ, трето и четвърто място, са с равни резултати. Следват ги БСП и “Има такъв народ”.

Всички други формации са под бариерата, но тъкмо сред тях виждаме много сериозна динамика. Партия “Величие” печели над 3%, видимост има и за партия “Меч”, чийто резултат е около 2%.

За сметка на това обаче формациите “Синя България” и “Солидарна България”, които бяха най-близко до бариерата, са с по-слабо представяне.

Какво може да кажем за резултатите до момента? Свети голяма червена лампа за цялата политическа класа, защото избирателната активност днес е най-ниската от 1989 г. насам. Правим шестите поред парламентарни избори за 3 години. Няма формация с потенциала да бъде припозната като алтернатива, а има умора от политиците и умора от гласуване, което доведе до тази ниска избирателна активност.

Оттук нататък Народното събрание и евентуално правителството, което ще бъде съставено, ще тръгнат със сигурност от много ниска социална база и със слаба легитимност.

Онова, което виждаме в резултата на “Величие” и “Меч”, без всякакво съмнение е сигнал за тлеещ огромен протестен наказателен вот срещу всички. Немалка част от гласувалите за тях на предишни избори са пускали бюлетина за “Възраждане”. Важно е да отбележа, че тези две формации са успели да изкарат пред урните и апатични, които досега са били в групата на негласуващите, а има дори и разочаровани от ПП-ДБ.

Засега не мога да се ангажирам със сигурна прогноза, че “Величие” и “Меч” ще прескочат бариерата - говорим в момента за резултати от екзитпол към 19 ч в неделя. Голямата разлика с предишните избори от април 2023 г. е в срива на ПП-ДБ с около 250 хил. гласа. Губят ги заради участието на ПП-ДБ в сглобката заедно с ГЕРБ и ДПС. А по правило подкрепата за всеки, който е на власт, винаги пада. Причина за по-ниския резултат са и множеството скандали през последните няколко месеца, също - провалът на ротацията.

Всъщност след сегашните избори ПП-ДБ се връщат към традиционното си ядро - либералната градска общност. Тя политически загуби онази периферия, която гласуваше за тях, за да не се върнат ГЕРБ и ДПС на власт. И след като ПП-ДБ направиха коалиция с тях, тази периферия си отиде. Затова днес ПП-ДБ се връщат към нива на подкрепа от около 360 хил. гласа - толкова беше резултатът на “Демократична България” на изборите през 2021 г.

Сценариите за коалиции след вота на 9 юни са три, очертавали сме ги впрочем неведнъж.

Вариант №1 - повторение на мнозинството от предишното Народно събрание - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, което ще е огромно предизвикателство.

Вариант №2 - ГЕРБ, ДПС плюс трети. Защото от резултатите, които имаме към 16 ч, е очевидно, че две партии със сигурност няма да могат да съставят кабинет. Кой би бил третият? Едната възможност е ПП-ДБ. Изключваме “Възраждане”, БСП също, защото има сложна позиция за конфликта в Украйна и това би било трудно за преговори, освен това Корнелия Нинова иска надпартиен експертен кабинет, което едва ли се харесва на ГЕРБ и ДПС. Така че остава опцията на “Има такъв народ”.

Правителство след разцепление на ПП-ДБ също е опция, която не бива да изключваме, но трябва да се има предвид какви рискове носи. Ако например ПП подкрепи ГЕРБ и ДПС, това означава, че електоратът, гласувал за ПП-ДБ, ще застане единствено зад ДБ.

Същото би се случило при обратния вариант - ДБ да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС. Тогава ПП ще бъде легитимният представител на тази общност. Разбира се, те няма да се сринат до 1%, но другите ще вземат повече.

Така че и ПП, и ДБ разбират прекрасно, че отиването в сглобката отново би означавало за тях много тежък електорален удар, защото симпатизантите им едва ли искат присъствието им в такъв съюз. Затова според мен политическата логика е да останат заедно в опозиция.

Вариант №3 - правителство на малцинството. Струва ми се малко вероятно, защото Делян Пеевски и ДПС искат да покажат, освен че са излезли от изолацията, и това, че вече могат да бъдат пълноправен легитимен партньор и да влязат във властта през парадния вход.

Но да се състави кабинет на малцинството само от ГЕРБ, би означавало тя да поеме цялата отговорност за властта. Така обаче ГЕРБ получава непропорционално много представителство в изпълнителната власт, както това се случи на ПП. И не им се отрази много добре. Затова ми се струва, че правителство на малцинството е много труден за изпълнение сценарий. А освен това не виждам кой в парламента би го подкрепил.

* Коментарът е записан към 19 часа в неделя

(Продължава на 18-а стр.)

Избиратели чакат да пуснат бюлетина.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Други от Анализи

Дойде време за нови имена на националните празници

Къде да търсим съединение в държава, която си има всичко по две България празнува Съединението с огромни опашки на ГКПП към Гърция. Не пред паметниците или пък пред гробницата на княз Александър I

На Запад след леко ПТП пият кафе, у нас вадят ножове и пистолети

65% от колите ни са на възраст между 18-20 години, а те не са безопасни Според данни на МВР от началото на годината 301 души (до 4 септември - б.р.) са загинали в катастрофи, а 6062 са били ранени

Докога все ще чакаме на опашки пред портите на Гърция

Преди години стояхме с часове пред посолството в София и консулството в Пловдив за визи, сега - най-много на ГКПП Кулата-Промахон и Маказа-Нимфея И преди 10 ноември

Държавата задлъжнява бързо, а домакинствата - още повече (Графика)

Въпреки добрата си дългова позиция в момента не бива да се самоуспокояваме, че това е гарантирано завинаги В края на август Министерството на финансите издаде облигации на международните капиталови

Септември ще бъде все ... септември

Единственото сигурно обединение на нацията и на народа ни е около печените чушки и каната с вино. Там сме единомислещи и единосъщни Този девети месец от календара е май по-възпяван от месец май

>