Борисов отхвърли кабинет само с ДПС, а “Промяната” не иска с никой от тях (Обзор)

09.06.2024 22:11
Бойко Борисов гласува в Банкя и също предпочете хартиената бюлетина.
Кирил Петков отиде до секцията със съпругата си Линда. Тя гласува за първи път на избори, откакто взе българско гражданство през ноември 2023 г.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган по традиция гласува в ранни зори, но за първи път от много време разговаря и с журналисти.
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски избра да гласува с хартиена бюлетина. Той упражни гласа си в Кърджали, където води листата.
Президентът Румен Радев избра да гласува на машина. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ, РУМЯНА ТОНЕВА, ЙОРДАН СИМЕОНОВ, ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ, ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Бившият премиер Николай Денков остави вратичка за нови партньори на ПП-ДБ в следващия парламент.

ГЕРБ няма да прави кабинет само с ДПС, “Продължаваме промяната - Демократична България” пък не желае да преговаря с нито една от тях, а “Възраждане” иска да си управлява сама.

Тези дебели червени линии прокараха партийните лидери в неделя още преди да са чули резултатите от изборите за 50-ото народно събрание. А дали България ще има редовно правителство, зависи от това доколко са склонни да ги спазят.

Категоричният победител е ГЕРБ, при това така, както Бойко Борисов пожела от избирателите си - да има поне 10% преднина, очаквано на фотофиниша за второто място до последно в неделя социолозите редяха ту ПП-ДБ, ту ДПС, ту “Възраждане”.

От заклинанията от сутринта не виждам как ще се състави правителство след изборите. Ние не можем само с ДПС. ПП-ДБ могат само с “Възраждане” и БСП от това, което разбирам. Не могат с ГЕРБ и ДПС. “Възраждане” казват “или сме само ние, или никой”, така че математиката в случая я няма, анализира ситуацията Борисов. И допусна, че било редно

ПП-ДБ да им върнат жеста - да им подкрепят правителството, а в замяна ГЕРБ да им даде един министър

Бе категоричен, че няма Мария Габриел да е кандидатът им за премиер. Мога и аз да я взема папката, отвърна с раздразнение на репортерските въпроси кой тогава. После се зарече да не коментира повече, докато не излязат официалните резултати.

Доскорошните му партньори във властта обаче са твърдо решени да не водят преговори с него на което и място да се паднат. Много ясно казах, че докато двамата - Пеевски и Борисов, са в позицията да вземат решения, няма никакъв смисъл да се преговаря, отсече съпредседателят на ПП Кирил Петков. Освен това се усъмни, че ще има много “купен и корпоративен вот”.

По-късно думите му повтори и бившият премиер Николай Денков. Академикът обаче все пак

остави вратата за преговори отворена -

при условие че начело са “други лица, които имат визия за България, която съвпада с нашата”.

Хората заслужават ново начало. Време е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Видяхте до какво доведе цикълът от предсрочни правителства, бе коментарът пък на председателя на ДПС Делян Пеевски. Той гласува в Кърджали, където по традиция води листата като лидер.

Минути преди 8 ч, когато гласува в столицата, насоки зададе почетният председател Ахмед Доган. От години публично той говори лаконично само когато бъде засечен пред изборната секция.

На този етап не виждам трайна формула (за властта - б.р.). След изборите мога да ви кажа повече. Сега трябва да преминем и през коалиционни преговори, каза Доган пред “Дневник”, като така потвърди тезата за ясно разписана коалиция, в каквато би могло да влезе движението.

Запитан дали ДПС би излъчило премиер, той отвърна: Не. Мисля, че няма нужда. А на уточнението може ли все пак това да е Пеевски, или другият съпредседател Джевдет Чакъров каза: Не, не, не.

Самият Пеевски през ноември 2023 г., след като се ядоса на акад. Денков, че не можел да си върши работата, заяви: “Ако той не може да се справи, да отида да му свърша работата. Ако трябва, мога да отида за един месец да пробвам и ако нещата са по-успешни и рейтингът е по-висок, мога да остана.”

В кампанията сега от ПП-ДБ пък заговориха, че между Пеевски и Борисов имало договорка първият да стане премиер, а вторият - президент и така да се пенсионира. Самият Пеевски обаче разказа, че на него

премиерският пост му е бил предлаган от лидера на “Да, България”

Христо Иванов, който от своя страна се гласял за държавен глава. Иванов отрече да е имало такива разговори.

А в неделя обяви, че е гласувал, за да “не оставя България в ръцете на Пеевски”.

Готова да си управлява сама, както винаги е заявявала, пък е “Възраждане”. В очакване дали ще спечели второто място на изборите лидерът Костадин Костадинов обяви, че когато вземе мандат, ще предложи правителство. И то е единственото, което партията била склонна да подкрепи. По-рано в кампанията все пак за първи път от “Възраждане” споменаваха, че може да участват в някакви преговори.

Надпартийно, срочно и програмно правителство, поиска пък лидерът на БСП Корнелия Нинова. А водачът на евродепутатите от ИТН Ивайло Вълчев изрази надежда хората да си изберат тези, които ще донесат разбирателство, ред и стабилност. Единствени ИТН вдигаме с 50% подкрепата си, чакаме окончателните резултати, отвърна колегата му Тошко Йорданов на въпрос ще преговарят ли за кабинет.

Дано политиците са си научили урока и опитат да съставят коалиция на база надпартийни и експертни програми, изказа надежда пък президентът Румен Радев. Ядоса се, че

партийни оракули плашат с партия на президента само и само да може после да си направят по-добре собствената сглобка

Ако продължават с безпринципни коалиции, такава алтернатива рано или късно ще се появи, предупреди той. Но отклони въпросите за “алтернативата”.

Не един политически проект в последните три години стартира със заклинанието, че е подкрепен от Радев. Дори се очакваше формацията му да се казва “Трети март” - такова движение бе патентовано от бившата социалистка Весела Лечева. Президентът обаче нито веднъж не потвърди или отхвърли тази информация. Витаят слухове, че проектът е замразен и пак се появява очакване, че Радев изчаква следващите (предсрочни) избори.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>