При бяла разписка от машината можете да гласувате пак на хартия

09.06.2024 12:37
42 машини за гласуване в страната и навън са дефектирали към 12,00 часа

Централната избирателна комисия разреши повторното гласуване в случаите, когато има проблеми с машините.

От сутринта в ЦИК и Районните избирателни комисии се съобщава за стандартните проблеми при някои от устройствата - не отпечатват ясно гласа или пускат директно бяла разписка. Докладвани са и случаи, при които хора са искали да гласуват и на двата вида избор, но не им е дадена такава възможност или пък машината е пуснала само една разписка.

В тези случаи гласоподавателят ще има право да гласува втори път, но на хартия. За целта трябва да съобщи на членовете на Секционната избирателна комисия какво се е случило и да поиска от тях хартиена бюлетина, за да гласува повторно.

Получени са множество сигнали за машини, при които не излиза цяла разписка или не се отпечатва нищо. Затова ЦИК е изпратила писма до всички Районни избирателни комисии, както и до изборната администрация в чужбина, тези избиратели да бъдат допускани да повторят гласа си на хартиена бюлетина. Това трябва да стане преди избирателят да се подпише в избирателния списък и да си е тръгнал. За всички тези случаи СИК трябва да състави констативни протоколи, които после се прилагат към протокола с резултатите от секцията.

"ЦИК взе това решение, за да не могат да бъдат ограничавани правата на избирателите да гласуват", обясни говорителят на комисията Росица Матева.

Получени са и оплаквания на хора, които твърдят, че на началния екран са посочили, че искат да гласуват за двата вида вот, но е излязла само една разписка.

42 машини общо са излезли извън строя и е прекратено гласуването с тях. От тях 40 са в страната, една е в Цюрих, а друга - в Текирдаг.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>