Активността за евровота по-висока, отколкото за български депутати (Видео)

09.06.2024 12:26
Росица Матева Снимка; Николай Литов

Ако машината пусне бяла разписка без вот, имате право да гласувате повторно на хартия

Избирателната активност на изборите за Европейския парламент е по-висока от тази за български депутати. Към 11,00 часа активността на изборите за Народно събрание е 8,34%, а за Европарламента - 8,49%.

За националните избори най-ниската активност е отчетена в 24 МИР в София - 5,44%, а най-високата е 12,67 в Монтана. За евровота най-ниската активност пък е в Пловдив - 5,74%, а най-високата е Хасково 11,66%.

Данните изнесе говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на редовен брифинг там.

"В секциите в страната и извън страната, където е започнало гласуването заради времевата разлика, изборният ден е открит навреме. Гласува се във всички секции спокойно. Има на места проблеми с устройствата за машинно гласуване, но ЦИК е дала указания как да се действа в тези секции", каза Матева.

Общо има 12 972 секции в страната и в чужбина. От тях 769 са зад граница, а 12 203 са в България, като подвижни са 322, в болници са 223, а в затвори - 25.

Получени са множество сигнали за машини, при които не излиза цяла разписка или не се отпечатва нищо. Затова ЦИК е изпратила писма до всички Районни избирателни комисии, както и до изборната администрация в чужбина, тези избиратели да бъдат допускани да повторят гласа си на хартиена бюлетина. Това трябва да стане преди избирателят да се подпише в избирателния списък и да си е тръгнал. За всички тези случаи СИК трябва да състави констативни протоколи, които после се прилагат към протокола с резултатите от секцията.

"ЦИК взе това решение, за да не могат да бъдат ограничавани правата на избирателите да гласуват", обясни Матева.

Получени са и оплаквания на хора, които твърдят, че на началния екран са посочили, че искат да гласуват за двата вида вот, но е излязла само една разписка.

42 машини общо са излезли извън строя и е прекратено гласуването с тях. От тях 40 са в страната, една е в Цюрих, а друга - в Текирдаг.

Към 12,00 часа са пристигнали 7 жалби и 14 сигнала. От тях 11 са за нарушения в работата на секционните комисии. 

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>