Вижте как се гласува с хартиена бюлетина (Графика)

09.06.2024 07:00
Може да проверите онлайн избирателната си секция и мястото за гласуване СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

И на днешните избори 2 в 1 ще може да се гласува както с хартиена бюлетина, така и на машина.

Хартиени бюлетини ще има във всяка една секция както в страната, така и в чужбина.

Най-важно за изборния ден е да носите личната си карта, за да се легитимирате пред членовете на секционната комисия. Това не може да стане нито с паспорт, нито с шофьорска книжка. Ако личната ви карта е изгубена, повредена или с изтекъл срок, можете да гласувате с удостоверение от МВР.

Изчакайте реда си пред секционната комисия, в която ще гласувате. Ако искате отново да видите номерата на партиите и коалициите или на преференциите, огледайте таблата с кандидатските листи, залепени на входа на секцията.

След като бъдете поканени в стаята от член на Секционната избирателна комисия, подайте личната си карта на един от тях. Той ще ви потърси в избирателния списък. Кажете, че предпочитате да гласувате на хартия, щом това е вашето предпочитание. Кажете дали ще участвате и в двата вида вот, или само в единия, за да получите съответния брой бюлетини. Член на СИК ще постави по един печат на гърба на всяка бюлетина.

Идете зад паравана. Използвайте химикала, който е оставен там. Ако предпочитате да използвате ваш, помнете, че трябва задължително да пише със син цвят.

В бюлетините първо отбележете с X или V в квадратчето номера на партията, коалицията, независимия кандидат или изберете "Не подкрепям никого". След това със същите знаци отбележете в кръгчето вдясно преференцията на избрания от вас кандидат. Важно е да се знае, че преференцията не е задължителна, но ако е отбелязана, задължително трябва да е посочен и номера на политическата сила. Иначе гласът ви е невалиден.

Бюлетината ви няма да се отчете също ако на нея има положени и други знаци, ако сте отбелязали няколко политически сили или кандидати, написали сте името си или нещо друго, както и ако сте подчертали или оградили наименованието на партията или коалицията.

Ако участвате и в двата вида вот, повторете процедурата и с другата бюлетина. Правилата са същите.

След като сте готови, сгънете бюлетините на три, така че да не се вижда вашият вот. Излезте от паравана и подайте бюлетините на член на комисията, който ще скъса ъгълчетата с поредните им номера и ще постави втори печат на гърба им. После пуснете бюлетините в кутиите, които ще ви посочи човек от комисията.

Върнете се да се подпишете срещу името си в избирателния списък и вземете личната си карта.

Пред изборната секция е възможно да бъдете поканени да участване в анкета за екзитпол. Представителите на социологическите агенции се легитимират, а обикновено въпросникът отнема само няколко минути. Те се използват са прогнозите за предварителните резултати в първите часове след края на изборния ден.

Други от От Пловдив

Кючука конкурира народния събор в "Тракия", тази вечер е апогеят на танците и купона (Видео)

Мнозина от жителите приветстват инициативата, не са малко и онези, които казват, че тя повече приляга за селски събор Народният събор в "Тракия" има сериозен конкурент в лицето на район "Южен"

Студент от Пловдив влиза в затвора, хванали го с наркотици за близо 2000 лева

Това не е първата му присъда и макар да е признал вина, не е успял да се споразумее за условно наказание Пловдивски студент ще трябва да излежи 7-месечна ефективна присъда, след като е бил хванат

Съдът посече диригента Манукян, трябва да плати 50 000 лв. за свободата си

Мярката му за неотклонение беше потвърдена Пловдивският окръжен съд не уважи искането на вече бившия директор на театъра в Разград - диригентът Левон Манукян, паричната му гаранция от 50 000 лв

Почина бившият шеф на Здравната каса - пловдивчанинът д-р Глинка Комитов

Преди да се издигне до високия пост в София, той беше шеф на канцеларията на председателя на общинския съвет в Пловдив Красимир Орбетенов На 70 години д-р Глинка Комитов, бивш шеф на НЗОК

Ограничават движението около стадион "Христо Ботев" за мача на "канарчетата" с "Левски"

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите "Ботев" (Пд) и "Левски", която ще се проведе на стадион "Христо Ботев" в събота, движението по бул. "Източен" ще бъде ограничено

>