На какво се усмихва в София Васил Терзиев

09.06.2024 09:00
Васил Терзиев
Фонтаните пред НДК
Витоша
Симеоновският лифт е с дължина 6270 метра и денивелация 1077 метра. Може да превозва до 1500 души на час и е с четири станции - 2 крайни и 2 междинни.
Народния театър "Иван Вазов"
Градинката пред Народния театър е "офисът" на любителите-шахматисти.
Дворецът "Врана".
Паркът “Врана” е впечатляваща творба на парковото изкуство.
Езерото във "Враждебна"

Кметът рожденик, който умее да се извинява, описва с обич 5 места в столицата, на които вече не е просто фен, а и стопанин

Той не харесва етикета "лесно успял". "Постигнал съм всичко благодарение на знания и опита, които имам. И на здрава работа. "Вярвам, че всеки има потенциал и талант и може да ги управлява", казва Васил Терзиев, който вече има точно 209 бурни дни като кмет на София.

Човекът, който без грам опит в политиката зае четвъртия пост в държавната йерархия, в неделя - деня на изборите, празнува рожден ден.

На 17 години започнал като брокер на недвижими имоти, за да стигне до предприемач милионер и инвеститор в BG "еднорози".

Тези, които го познават, са категорични, че 46-годишният мъж е суперземен, усмихнат и диалогичен и ще си остане такъв и след като напусне кабинета на "Московска". Видимо камерите го стресират и той все още понякога изглежда неумел в публичното общуване. Една весела история разказват участници във Виенския бал, в който си партнират кметствата на двете столици на България и Австрия. Един от най-опитните български пиари след кратък разговор с усмихнатия Васил Терзиев спонтанно възкликнал: "Вие сте суперготин, а по телевизията изглеждате като дърво!".

Но тези дни именно от тв ефира кметът демонстрира, че умее да чува и да се извинява - направи го при шумния скандал с прибързаното налагане от "Спаси София" на промените в движението в центъра, което изкара столичани на улицата.

Има думи като “извинявам се”, които понякога трябва да се използват и този случай е такъв, каза простичко Терзиев.

Казва и че от малък се научил на най-важната сила - да изричаш нещата, които мислиш, и да правиш неща, от които да не те е срам. Затова и не приема насажданата червена линия, която политици слагат между “малки” и “големи” хора.

София е градът на неговото детство, а сега вече местата, любими оттогава, са и негова отговорност. Работи за среда, в която е приятно да се живее, и обещава възможности за всички - да се развиват в столицата, да получават по-добро заплащане. Първото реално действие на 46-годишния градоначалник бе обособяването на зоната около храм-паметника “Св. Александър Невски” в пешеходна. Веднага започна почистването на драсканици и свастики от сградите. Премахна и паркинга пред “Света Неделя”.

Но още в първите дни бе изправен и пред климатично предизвикателство - снежната буря през ноември стовари по улиците над 800 тона клони. Месеци отне разчистването на града и това стана повод за политически атаки. Този период не беше лек за Терзиев и заради дългата криза около избора на шеф на СОС, която загуби време за смислени действия за града.

Вярва, че първо трябва да ни е чисто. Поиска от фирмите повече кофи, по-често извозване на боклука и миене на улиците, смени шефа на Столичния инспекторат. И повтаря, че зависи от всеки един човек - колкото и да се стараят общинските фирми, хората са тези, които хвърлят боклука си край кофата, голямата промяна тръгва от малката в нас.

А най-голямата му кауза далеч преди да стане кмет е образованието - съосновател е на “Телерик Академия”, обучила стотици програмисти, и на бизнес инкубатора за технологични компании Campus X.

НДК и любимите фонтани

НДК и след десетки години пак ще седи красиво и актуално и ще бъде една от знаковите сгради в нашия град. Винаги съм намирал това място за много красиво и като дете любими ми бяха фонтаните. Това е причина да искаме всичко там да изглежда по-добре. Много съм щастлив, че НДК има нов директор, с когото имаме еднаква визия, че това трябва да е едно от най-красивите и приветливи места. Това е знакова сграда и трябва и отвън, и отвътре да изглежда прекрасно.

Почистихме я от графити, ще продължим с обновяването на подлезите. Много сме мотивирани мястото да се възстанови в неговия блясък и заедно да работим по проекти сградата да се модернизира и отвътре.

На Витоша – отново с лифт, за да се наслаждаваме и пазим

Витоша е уникална даденост, която е красива и докато се разхождаш в града и я погледаш. Изключително място за разходки и спорт.

Един от най-големите проблеми на града е, че тя не е достъпна и това беше едно от първите неща, с които ни се наложи да се справим и да регулираме движението. Ясно е, че това не е оптималният начин да се качиш на Витоша, като си оставиш колата в 5 км колона, но поне направихме възможно градският транспорт да стига до горе и да има някакъв ред, за разлика от целия хаос и изнервеност, които царяха. Направихме така, че от една част нагоре да бъде изцяло пешеходна, за да може майките с децата да се придвижват, пуснахме малки бусчета за тези, които не могат сами да минат цялото разстояние спокойно.

Една от целите ни е да си пазим планината и да намерим начин да отворим достъпа до нея с поне един лифт. Нашето желание е да помислим по-комплексно за развитието - със система от лифтове, с доста по-дългосрочни планове, които да отчитат нуждите на хората за туризъм, спорт и всички други активности.

Народният театър и детски спомени с шах

Народният театър "Иван Вазов" и градинката около него са едно от любимите ми места в града. Имам мили спомени от игрите на шах там. С огромен интерес наблюдавах като дете дядовците как играят, колко фокусирани бяха, въпреки че около тях винаги имаше рояк от хора, които следяха партията.

Самата сграда на театъра и аристократизмът също са много красиви. Тя ми създава много специално настроение, а да не говорим, че е дом на хубави представления. Радвам се, че вече залите са пълни, а не като едно време преди 15-20 г., когато бяха полупразни. Тогава си задавах въпроса дали някога отново ще се напълнят, за щастие, картината сега е доста по-различна.

“Врана” – впечатляваща творба на парковото изкуство

Едно от любимите ми места в столицата е паркът “Врана”. Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха.

Много се радвам на големите иглолистни над 100-годишни дървета и цялата друга растителност, садена по времето на дядото на Симеон. Надявам се този парк да се запази и развие и да бъде едно от съкровищата на града ни.

Езерото във "Враждебна" – скрито бижу за спасяване

Езерото във "Враждебна" има потенциал да е любимо място не само за мен, а и за всички софиянци - едно скрито бижу. Дом е на над 100 вида птици, но в момента от едната страна е депото за строителни отпадъци, а от другата също активно го засипват с такива. Някой хубав ден тази планина от боклуци, която скрива гледката на хората от "Враждебна" към Стара планина, ще бъде извозена, за да стане езерото едно от най-красивите места на София.

Открих го по време на кампанията. Местните ме заведоха, за да видя как се унищожава, и оттогава ми е тема. Реално оттам е изкопана 1/3 от строителния материал за построяването на кварталите на София. Всички други градове се радват на всякаква вода - река, езеро, докато ние имаме и езера, и реки, а сме нехайни в отношението ни към тях. И се надявам това да се промени.

Други от Възход и падение

Човек на Мадона и Роби Уилямс в екипа на Лили Иванова за големия й концерт в София

Пет дни изграждат сцената, на която ще има 80 музиканти заедно с оркестъра на Софийската опера Най-мащабната продукция на български изпълнител в зала “Арена 8888 София” досега - такъв ще е концертът

На 22 октомври рожден ден имат

Даниела Тикова, финансов директор на “Булфарма” Петър Жотев, икономист, бивш вицепремиер и министър на икономиката Сабрие Сапунджиева, юрист, член на Комисията за защита от дискриминация, бивш зам

Дейвид Гарет ще свири в Пловдив на 3 юни догодина

Концертът на прочутия цигулар, който е част от световната му обиколка Millennium Symphony World Tour 2025, ще бъде в Античния театър в Пловдив на 3 юни

Стефка Янорова и Георги Кадурин се опитват да върнат тръпката във връзката си в нова пиеса

Стефка Янорова и Георги Кадурин са двойка, която се опитва да върне тръпката във връзката си чрез нелепи упражнения, предписани от терапевт. А Полина Недкова и Георги Къркеланов са полицайка и актьор

Дж.К. Роулинг два пъти отказвала да бъде номинирана за член на Камара на лордовете

Писателката Дж. К. Роулинг разкри, че два пъти е отхвърлила предложение да бъде номинирана за член на британската Камара на лордовете, както че ще откаже и трета, съобщи Би Би Си

>