Майки от Пловдив дариха органите на загиналите си при катастрофи деца

08.06.2024 12:44 Румен Златански
Близки на загиналите протестират с техни снимки.
Лиляна Бакалска и Деляна Спасова от Пловдив
Приятели и роднини на жертвите настояват за по-строги наказания за войната по пътищата.
Галина Илчева загуби 16-годишни си син Тодор след удар в дърво край Кадиево, загина и приятелят му Виктор.
Скоростта ни убива, пише на част от плакатите.

Близки на жертви по пътищата протестират пред Съдебната палата

Две майки от Пловдив проявиха голяма благородство в своята тежка мъка и дариха органите на децата си, загинали при катастрофи. Това стана ясно по време на проведения днес пред Съдебната палата в града протест на близки на жертвите при пътни инциденти.

"Моят син Недялко остана завинаги на 20 години. Той караше мотор и беше блъснат от шофьор, който му отнел предимство. Той и сега в съда не се признава за виновен", заяви Лиляна Бакалска. Тя добави, че е взела решението да дари органите на сина си по негово желание. Няколко месеца преди фаталната катастрофа майка и син гледали репортаж по телевизията за загинал моторист при катастрофа. "Майко, нас, мотористите, ни смятат за донори. Ако нещо се случи с мен, моля ти дари органите ми, за да могат да живеят други хора в нужда", ми каза Недялко. Аз го помолих да не говори такива неща, но най-лошото се случи. Затова и не се колебах и дари органите му. Сега четири души получиха шанс за живот благодарение на детето ми. Мъката ми за него остава, но все пък изпитвам удовлетворение, че сме помогнали на други хора", допълни майката.

Деляна Спасова пък губи своя 18-годишен син Спас Спасов, починал след тежка катастрофа в центъра на Пловдив.
"В 1 часа през нощта ни уведомиха за страшния инцидент. Веднага отидохме в болницата, където беше детето ни. Там ни казаха, че няма шанс за живота му и ако решим, можем да дарим органите му. Трябваше да взема бързо решение и прецених, че е най-добре други хора да получат шанс за живот", разказа Спасова.

Двете жени са категорични, че държавата трябва да вземе сериозни марки, за да спре войната по пътищата. Те и други близки на загинали в катастрофи се събраха пред Съдебната палата в Пловдив, за да изразят несъгласието си с масово налаганите условни присъди за престъпленията по пътищата. "Убийците на пътя заслужават затвор, настояваме и да се криминализира отказът от тест за алкохол и наркотици", заяви за "24 часа" Галина Илчева, майка на загиналия на 11 ноември 2020 г. Тодор Бараков, на 16 г. На тази дата водачът Петър Маринашки качи четирима свои приятели в колата си след употреба на марихуана и се блъсна в дърво край Кадиево. На място загина и 17-годишният Виктор Василев. Маринашки беше осъден на 5 г. затвор, но това е един от сравнително редките случаи на ефективни присъди при смърт по непредпазливост. 

Роднини и приятели на жертви на войната по пътищата протестират пред съдилищата и в други големи градове на страната със снимки на загиналите. 

 

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>