Над 80 термални и лечебни извора правят Велинград спа столицата на България

07.06.2024 18:56 Диана Варникова
Централният басейн във Велинград
Клептуза е един от най-големите карстови извори в България. Подземната вода излиза на повърхността бистра и студена с температура 8°C.
Три естествени минерални извора, подходящи за лечение на редица заболявания, има в Стрелча.
Банята в Стрелча е предпочитано място от жителите и гостите на града. СНИМКИ: ГЕНКА ПЕТРОВА

Градът с над 80 топли минерални извора, като всеки от тях лекува голям брой заболявания. Спа столицата на България и на Балканите. Най-зеленият град.
Да, всичко това е Велинград.

Общината е в югозападната част на област Пазарджик - с високо и средно планински релеф, като територията попада в Западните Родопи. Велинград

заслужено може да се определи като първенец на курортното дело и балнеолечението,

тъй като е благословен с две огромни богатства – вода и въздух.

Местното геотермално находище е най-голямото в Южна България. В количествено и качествено отношение термалните води на Велинград са съпоставими с характеристиките на Хисар и Баня в Пловдивския регион.

Водните ресурси на трите района на находище "Велинград" възлизат на около 160-175 л/сек. Температурата на водата на 80-те минерални извора е различна: в кв. "Чепино" - 42-43°С, в "Лъджене" – 28-63°С, в "Каменица" – 84-88°С.

Всички води в града са слабо минерализирани, т.е. те съдържат минерални вещества до 1 г/л. Този тип води са най-разпространени в България.

В "Чепино" преди 1957 г. е имало 9 каптирани и З некаптирани извора, след сондажни проучвания дебитът им се увеличил. Водата се характеризира като хипертермална, слабо минерализирана хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, флуорна, силициева и радонова.

В кв. "Лъджене" изворите са разпределени в З основни групи: най-западната група при Вельова баня се състои от 18 извора; при Мъжката и Женската баня има 11 извора и при "Топилата" - 7 извора.

В кв. "Каменица" извират 8 извора, от които най-голямо значение имат Сярна баня и "Власа". Водата се характеризира като хипертермална, слабо минерализирана сулфатно-хидрокарбонатно-натриева, флуорна и силициева.

Благодарение на всички тези качества на минералните води Велинград се утвърди като най-големия балнеокурорт и спа център на Балканите. Изобилието от минерални води, мекият климат и прекрасната природа привличат над 500 хил. почиващи годишно.  

Минералните води се използват комплексно: за балнеолечение, за пиене и за геотермално отопление, както и за инхалационно и външно лечение.

Те помагат при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, дихателната система, обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, бъбречно-урологични, гинекологични, кожни, функционални разстройства на нервната система.

Основни водни ресурси в района са реките, язовирите, карстовите и минералните извори. Многобройните планински потоци и реки - Лепеница, Луковица, Еленка и Власа, се обединяват в Чепинската река, която изминава около 90 км и се влива в Марица.

Традицията да се използва лечебната сила на минералната вода в Чепинското корито е от векове.

Минералните бани ги е имало от римско време според откритите в "Каменица" римски каптаж и канали

Но няма съхранени постройки от античността – историците обясняват, че всяка следваща баня е била построявана върху предишната. Следи са намерени от много по-късно време, когато в Османската империя банята е превърната в една от основните култови сгради, които се изграждат.

Предание разказва за съществуването на баня, свързана с името на Вельо, последния управител на Чепинско преди налагането на исляма. По-късно Вазов разказва, че заварил на мястото мраморен басейн с мраморни стъпала, но всичко било покрито с пясък - нищо чудно порой да е разрушил част от тази баня.

За популярността на Чепинските бани през XIX век говори не само мълвата, че тук са идвали пашите от Пазарджик, от Пловдив и чак от Одрин. Любопитно е едно писмо от 1868 г. на Найден Геров – руски вицеконсул в Пловдив по това време, който казва: "Няма да отида тази година на Карловските, нито на Хисарските бани, а ще бъда на Чепинските."

Освобождението заварва 4 бани – две мъжки и две женски, в "Чепино" и в "Лъджене". В началото на XX век започва изграждането на курорта Чепино, като основната причина е прокарването на пътя от Варвара в последното десетилетие на XIX в., както и откриването на теснолинейната железница през 20-те години на миналия век.  

През годините Велинград се утвърждава като национален и международен балнеологичен курорт с голям брой санаториуми и почивни бази. На територията на града са разположени 73 хотела и почивни бази, от които 2 санаториума и специализирани болници за лечение.

Изградени са над 60 открити и закрити минерални басейна. Един от тях е централният градски минерален плаж, който от 2017 г. носи името на Йосиф Шнитер, бивш кмет на Велинград.

През 1937-а във Велинград е открит вторият по големина обществен плувен басейн в България. На първо място е олимпийският "Дианабад" в София. Градският басейн във Велинград е направен благодарение на усилията на Йосиф Шнитер.

Важно място в балнеолечението заема многопрофилната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, която е бивш санаториум на МО.

В нея се лекуват заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна и дихателната система. Болницата разполага със съвременна апаратура и опитен персонал от лекари и медицински специалисти.

В Юндола лекуват болни с астма, ХОББ, емфизем, а в Стрелча - кожни проблеми, кости и мускули

Само на 4 км в живописна местност над Велинград в посока курортното селище Юндола, закътан сред борова гора, се намира един оазис на здравето, както благодарните пациенти са нарекли специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания.

Лечебницата е построена през 1937 г. като здравна станция за българските учители, а година по-късно е преобразувана в санаториум за болни от туберкулоза.

Потокът от хора тук не секва - идват от цялата страна нуждаещи се от продължително лечение и рехабилитация на хронични изострени белодробни заболявания, туберкулоза на белите дробове, физикална терапия и климатолечение. Успешно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат - дископатии, дискови хернии, остеоартрози, коксартрози, гонартрози и артрити, заболявания на дихателната система - ХОББ, бронхиална астма, бронхиектазии, белодробен емфизем, пулмофиброза, състояние след пневмонии, хроничен бронхит, синуити, неврологични заболявания - радикулоневрити, полиневрити, дископаии, вегетативни полиневропатии.

На разположение на болните са опитните кинезитерапевти, които работят по различни методи.

Тук се намира и филиал на специализираната болница за рехабилитация, в която специфичните балнеоклиматични фактори се съчетават със съвременни методи на физикалната медицина.

Диагностиката, лечението и рехабилитацията се осъществяват по индивидуални програми от висококвалифицирани лекари, кинезитерапевти, рехабилитатори и други медицински специалисти.

В почти всички хотелски комплекси има спа центрове за процедури, свързани с различни заболявания. Именно термалните минерални извори и съвременната база превръщат Велинград в целогодишен курорт.

Стрелча е другият център с лечебни минерални води. В него има 3 естествени извора и допълнително разкрити сондажни води.

Минералната вода в Стрелча се използва в лечебнопрофилактичните заведения и в спа хотелите.

Основните заболявания, които се лекуват и повлияват положително от тази вода, са болести на опорно-двигателния апарат, на мускулите и сухожилията, на периферната нервна система, гинекологични и кожни болести, заболявания на отделителната система и заболявания на обмяната на веществата.

С чудесния си климат, целебната минерална вода, маслодайните рози и забележителното археологическо наследство град Стрелча се е превърнал в курорт с национално значение. Естествените минерални извори са подходящи за лечение на редица заболявания.

Балнеосанаториумът "Роза" се намира в източната част на града, близо до центъра. Той има богата лечебнодиагностична база като лекарски кабинети, манипулационна, клинична лаборатория, електро– и светолечение, парафинолечение, кабинет и салон за лечебна физкултура и лечебен масаж, водолечебно отделение и тангенторни вани.

На разположение на гостите са и спа център, сауна, фитнес зала и други удобства.

Други от Сила за живот

Проверихте ли докога е в срок на годност солта вкъщи? А трябваше!

СЗО е загрижена за връщане на йодния дефицит в Европа. Призовава за обогатяване с йод на растителните алтернативи на храните от животински произход и всички видове сол Европа е изправена пред

Данни от 3 поколения: Ако баба и дядо са образовани, внуците са по-здрави

Здравето ни зависи от нашите баба и дядо много повече, отколкото си мислим. И то не само като генетична лотария. Нито като прословутата градска легенда за предаване на талантите през поколение

Железните храни може да са всичко, което ви е нужно при безсъние

Елементът се усвоява повече от храните с  животински произход - основно месо, черен дроб, бъбреци, морски дарове Дискомфортът в краката е един от водещите фактори за безсъние

7 съвета за по-добър сън в жегите

За възрастни се препоръчва температурата на спалнята да е между 15,5 и 19,4 градуса по Целзий Недоспиването може да ви накара да сте заядливи и да влоши психични състояния като тревожност и

Минералната вода във Вършец е без варовик, лекува сърце, нерви и кости, подходяща за обща профилактика

Изворът е с температура от 36,4 градуса Градският парк е втори по големина у нас след Борисовата градина в София Един от най-добрите начини да превърнем минералните води в нещо повече от

>