Спор за издръжка на дете завърши с 4 г. затвор за бащата. Той: Осъден съм по слухове. Майката: Насили ме

07.06.2024 11:54 Радко Паунов
Наско Тянков с адвоката си Емилия Недева водят разговор с вещото лице д-р Ленко Матанов (правият) в съдебната зала.
Решението на съдебния състав в Хасково, председателстван от Милена Петева-Георгиева, ще бъде окончателно.

Ти, долно лъжливо животно, с детето си се подиграваш.

Това написала на входната врата, където живее бащата на сина й, Таня Йорданова след разправия за издръжка.

Историята е от 17 май 2019 г. и се случва в Симеоновград, откъдето е 43-годишният Наско Тянков.

Таня била провокирана да нашари с флумастер вратата, защото бившият й партньор обещал да изплати издръжката, но когато тя се явила пред дома му, не отворил.

По-късно същия ден тя отново се върнала в апартамента,

Наско този път отворил и двамата се скарали

Йорданова твърди, че той я обиждал, наричал я "боклук", "ку***" и "проститутка", после я изблъскал към спалнята и се опитал да я изнасили и скъсал бельото й. Тя оказвала съпротива и всичко свършило, когато в жилището се появила майката на Наско Росица Тянкова.

След това Йорданова се обадила в полицията, а срещу бившия й приятел било повдигнато обвинение и той вече е осъден на 4 г. ефективен затвор от Харманлийския районен съд.

Мъжът категорично не се признава за виновен. Твърди, че всичко е било инсценирано от майката на детето му, защото отказал да даде пари на ръка и разкрил пред нейните родители, че поддържа връзки с други мъже.

Ефективната присъда вече е обжалвана пред окръжния съд в Хасково, който се явява последна инстанция, като несправедлива.

Тянков и адвокатката му Емилия Недева са категорични, че той е осъден по слухове, тъй като

първата инстанция е възприела за изцяло верни
само показанията на Йорданова

Имало големи противоречия между казаното от Таня и разказа на майката на подсъдимия, не била назначена очна ставка между двете.

Имало и други драстични разминавания - в поръчаната съдебно-медицинска експертиза на Таня Йорданова се твърди, че след случилото се тя имала оток в дясната половината на долната челюст. А в съдебно заседание вещото лице уточнява, че става дума за лявата.

Недева посочва и друг куриоз - съдът в Харманли приел, че Тянков употребявал наркотични вещества, без той да е осъждан за такова престъпление. Затова юристката е категорична, че по делото няма нито едно обективно доказателство за употреба на дрога.

"С Таня заживяхме през 2011 г. Тя е от Харманли и дойде у дома в Симеоновград. На следващата година ни се роди син. През това време се разделяхме за по няколко месеца, после пак се събирахме.

Разбрах, че се вижда и с други мъже. Работеше в заложна къща, после в казино в Свиленград. От приятели почнах да научавам, че се среща с други", разказва Наско. 

Майка му допълва, че той постоянно купувал подаръци, водел я по почивки, като теглел кредити за това. Но и търканията зачестили. Искала ремонт на жилището.

Наложило се бабата на Тянков да продаде земя,
за да даде пари да си обновят кухнята

През 2018 г. двамата се разделили и Таня се установила в Харманли. Родителските права на детето били дадени на майката, а бащата трябвало да плаща всеки месец издръжка от 150 лева.

"За мен тя не е имала намерение да живее с Наско. Винаги, когато се появяваха финансови нужди, звънеше на 112", разказва Росица Тянкова.

Междувременно

Йорданова успяла да се снабди с ограничителна
заповед,

забраняваща на приятеля й да се доближава до нея.
"А тогава изобщо не я бях докосвал", кълне се Тянков. Версията на Таня за случилото се на цитираната дата е друга.

"На практика той ме хвана и ме натика в апартамента, въпреки че не исках да влизам. Започна да ме обижда и удря, след което ме набута в спалнята. Блъсна ме на леглото и се опита да осъществи сексуален контакт с мен.

Аз се опитах да се отскубна по някакъв начин, обаче той ме натискаше и в един момент успях да се оттласна от леглото. Опитах се да изляза навън, но той ме хвана и ме бутна в хола и там пак ме удряше и нещата се повториха", описва тя.

Нататък в показанията си

Таня демонстрира липса на детайлни спомени, 

което обяснява с изминалите 5 години.

"Не си спомням дали беше облечен, или беше гол, не знам. По време на престоя ми там, накрая дойде майката на Наско. Не зная как се появи тя. Мисля, че най-вероятно той се е обадил или съседите, които са чули, че викам за помощ", допълва жената.

И определя случилото се като унизително, което се опитва да забрави.

За друг завършек на случката говори Наско Тянков.

"Блъсна майка ми. Това ме вбеси и успях да я избутам. А тя взе да троши чаши от секцията и грабна ябълка да ме замери.

Извади джобно ножче, но успях да й го взема",

разказва той.

Таня си тръгнала, но установила, че липсват ключовете на автомобила. Върнала се. Твърди, че Наско ги хвърлил на междустълбищната площадка.

Обадила се на 112 и съобщила за случилото се, посочвайки Тянков за автор на насилие.

На последното заседание в Хасково от 21 май т.г. окръжните магистрати изслушаха психиатъра д-р Ленко Матанов. По думите му заключенията в експертизата са на база личен контакт с Йорданова. Имала ситуативна тревожност.

Той обясни, че не е правил опит да види документацията дали е лекувана преди това в Центъра за психично здраве, както и дали е посещавала амбулаторно психиатър.

Извън заседанието Ленков посочи, че според практиката  в повечето случаи не се завеждал амбулаторен лист, за да не се води пациентът на отчет.

Защитата настоя експертизата да не се приема,

тъй като другият участник в изготвянето - Мариана Попова е приложен психолог, а изискването е вещото лице да бъде с клинична специалност.

Съдът постанови, че няма изискване да се произнесе с акт дали приема експертното заключение, а само го изслушва. И поиска допълнителна справка от РЗОК извършвани ли са в предишен период преди инцидента психиатрични прегледи на Йорданова.

Делото продължава, търсенето на обективната истина по случая - също.

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>