Сагата с пробива "Модър-Царевец" свърши, пускат го утре (Снимки)

06.06.2024 12:33 24 часа Пловдив онлайн
Подлезът "Модър-Царевец" е готов за пускане утре.
Все още има валяци на обекта и кипи офанзива.
Още не е положена маркировка от северната страна на съоръжението.
Довършва се кръстовището с бул. "Хаджи Димитър".
Дано успеят да приключат с довършването до утре.
Сагата с "Модър-Царевец" продължи 15 години.

Очаква се да е алтернатива за влизане в район "Южен" след затварянето на Бетонния мост

Продължилата над 15 години сага с пробива "Модър-Царевец" в Пловдив е към своя край. В момента цялото кметско войнство, начело с градоначалника Костадин Димитров, заместници и строители са на ключовия обект, чието откриване е насрочено за утре.

"Правим оглед и подготовка за евентуалното му пускане", каза зам.-кметът по строителството Тошо Пашов. Но отказа подробности.

"Ако строителите си спазят обещанието и си свършат работата, наистина утре пловдивските шофьори ще преминат през пътната връзка, която е под жп линията Пловдив-София и свързва районите "Западен" и "Южен", надяват се общинари.

11 млн. лева са инвестирани в съоръжението. В момента се уточнява временната организация, тъй като предстои да се сложи светофар на кръстовището с бул. "Хаджи Димитър".

"Наистина строителството му се превърна в историческо", коментира настоящият кмет на район "Западен" Тони Стойчева. "Вчера бях на обекта, казаха, че ще се опитат да го пуснат утре, 7 юни. Работеха активно, тестваха осветлението", обясни тя.

Петима кметове работиха по този проект. Идеята за него бе лансирана още в мандата на Иван Чомаков, когато първоначално се говореше там да има надлез, а не подлез. През 2009 г. като кмет на район "Западен" Здравко Димитров се надяваше строителството да започне през следващата година. Пътната връзка тогава се изчисляваше на 14 милиона лева. Няколко първи копки бяха правени на "Модър-Царевец".

Изготвеният проект беше преработен реален старт беше даден на 7 януари 2021 година от Здравко Димитров. Уверенията бяха, че пробивът ще е готов до края на 2023 година. Но изграждането на Южния обходен колектор забави дейностите.

"И сега нямаше да е готов, ако настоящият кмет Костадин Димитров не беше дал зор на строителите", казаха хора от екипа му. 

Има обаче още работа, като полагането на маркировка от западната страна и кръстовището с "Хаджи Димитър". Кипи офанзива, поставят се пътни знаци.

Очаква се пътната връзка "Модър-Царевец" да бъде алтернатива за влизане и излизане в район "Южен" след затварянето на Бетонния мост.

Шофьори отсега твърдят, че подлезът е твърде далече за хората, които се опитват да влязат в район "Южен" от Сточна гара и затова целият трафик ще трябва да се прехвърли по надлез "Родопи".

 

Други от От Пловдив

Кючука конкурира народния събор в "Тракия", тази вечер е апогеят на танците и купона (Видео)

Мнозина от жителите приветстват инициативата, не са малко и онези, които казват, че тя повече приляга за селски събор Народният събор в "Тракия" има сериозен конкурент в лицето на район "Южен"

Студент от Пловдив влиза в затвора, хванали го с наркотици за близо 2000 лева

Това не е първата му присъда и макар да е признал вина, не е успял да се споразумее за условно наказание Пловдивски студент ще трябва да излежи 7-месечна ефективна присъда, след като е бил хванат

Съдът посече диригента Манукян, трябва да плати 50 000 лв. за свободата си

Мярката му за неотклонение беше потвърдена Пловдивският окръжен съд не уважи искането на вече бившия директор на театъра в Разград - диригентът Левон Манукян, паричната му гаранция от 50 000 лв

Почина бившият шеф на Здравната каса - пловдивчанинът д-р Глинка Комитов

Преди да се издигне до високия пост в София, той беше шеф на канцеларията на председателя на общинския съвет в Пловдив Красимир Орбетенов На 70 години д-р Глинка Комитов, бивш шеф на НЗОК

Ограничават движението около стадион "Христо Ботев" за мача на "канарчетата" с "Левски"

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите "Ботев" (Пд) и "Левски", която ще се проведе на стадион "Христо Ботев" в събота, движението по бул. "Източен" ще бъде ограничено

>