От 1 г фентанил правят 5000 дози. За 4 месеца заловихме 100 литра от опасното вещество, което превзема Европа

06.06.2024 08:40 Кирил Борисов

Децата са в опасност, в тикток им внушават, че наркотиците са модерни и безвредни, казва в интервю за "24 часа" Стефан Бакалов, началник на отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници"

Производството и трафикът на наркотици процъфтяват в държави с политическа нестабилност. Там са големите босове, българите са на средно ниво в разпространението

Скоро ще имаме голям проблем със синтетичните опиоиди.Те са много по-мощни и вредни от хероина

Някои производители на индустриален коноп злоупотребяват с позволеното активно вещество

- Г-н Бакалов, на 11 юни в Димитровград започвате поредната кампания “Не сте сами” сред децата за вредата от дрогата. Защо точно Агенция “Митници”?

- Да, има и други институции, които са ангажирани с този изключително тежък проблем, който засяга цялото общество. Децата са застрашени. Това, което е било преди 20-30 г. като рискова среда, няма нищо общо с това, което е сега. Цялата отговорност пада на нас, възрастните. Започнахме кампанията преди 23 г., съвсем аматьорски. Тогава мислех, че няма да има смисъл. Постепенно разбрахме колко е важно, особено в последните години. Вече го правим професионално - лекции, демонстрации и разговори с децата. Колеги от Европа са впечатлени от кампанията ни. Цели поколения са израснали с нея. Млади колеги от митниците са били ученици и са се вдъхновили за професията от тях. Две млади полицайки веднъж ме спряха на улицата. Едната ми каза, че е в МВР заради мое посещение в училището ѝ. Показваме на децата правилния начин на живот, далеч от наркотиците. Това е смисълът на беседите.

- Какво ви питат учениците?

- Те са много по-информирани от родителите си по темата за наркотиците. Когато сме в голяма зала с 200 деца, питат едно, след лекцията ме наобикалят по 2-3 и започват да задават конкретни и притеснителни въпроси. Учениците днес са в тикток, където има различни кампании. Голяма част от информацията е поднесена с цел да рекламира нещо - стил, поведение, но и видове наркотици, за които се твърди, че са безвредни, като вейповете с тетрахидроканабинол например. И то от популярни сред тях хора. Всеки ден говоря с моите деца на тази тема, за да знам какво се случва. Подрастващите са лековерни. Информацията от социалните мрежи стига до тях бързо и лесно, а нашата работа е да покажем, че това е лъжа и измама.

- Другата седмица сте в Димитровград за среща с ученици. Какво ще е новото?

- Презентациите са няколко вида според възрастовата група. Сега ще бъде комплексна - от 8-и до 12-и клас. Ще включим и цялата програма - екшън с кучета и претърсване на багаж, самоотбрана, задържания на наркотрафиканти. С нас ще бъдат двама изпълнители, популярни сред учениците - Ториното и Пашата. С тях посланията ни за здравословен живот ще стигнат по-лесно до децата. Все пак ние сме хора с униформи...

- Показвате ли на децата какви са последствията от употребата на наркотици?

- Да, има хубави клипчета, които поднасяме според възрастовата група. На деца от 5-и и 6-и клас не ги показваме, защото са нелицеприятни. Но на 15-годишните ги показваме. Даваме им примери с техни връстници - какво се е случило, когато тръгнат по пътя на дрогата. Той става много стръмен, после бърза магистрала и няма връщане назад. Завършва много трагично. 

- Кои са най-модерните наркотици сред учениците днес?

- Ползват голяма палитра от дрога. На челните места в Европа сме по употреба на синтетични наркотици сред децата - амфетамини и метаамфетамини. Тенденцията е от 20 г. За канабиса е ясно. Те са целева група за разпространителите на марихуана с внушението, че това е безопасен и лек наркотик. За много от тийнейджърите това е дар от небето. Вече на хората не им прави впечатление, че децата пушат цигари. Не на последно място е проблемът с употребата на синтетични опиоиди. Навлизат мощно в цяла Европа. Скоро ще имаме голям проблем с тях. Става въпрос за много опасния фентанил. Има ефект на опиат и синтетичен стимулант едновременно. Това е пагубно. В САЩ се изследват проби от кокаин, амфетамин, метамфетамин и хероин. Във всичките тези проби се намират следи от фентанил, защото наркодилърите се опитват да подсилват ефектите на тези дроги. Или с ксилазин, който също е много голям проблем. Много по-мощен е от фентанила. От началото на годината заловихме над 100 литра фентанил по границите. Няма как да останем настрани от тези модни тенденции. На всички граници да сложим хиляди митничари, предприемчиви наркотрафиканти ще намерят начин да заобиколят проверките. Затова трябват и превантивни кампании.

- Вие сте в края на веригата от мерки. Обръщат ли достатъчно внимание на децата в семейството, в училище?

- Днес светът е динамичен и родителите нямаме възможност да обръщаме голямо внимание на децата си и да ги контролираме, както това са правили с нас. Родителите не знаят точно какво се случва с децата. Те не знаят какво правят, не знаят какви интереси имат. Може би това важи и за мен. Но пък в училищата има много учители, които са ангажирани с тях. Те и директорите ни информират за деца, които вземат наркотици. Има ситуации, когато сигнализираме МВР, насочваме ги към здравни заведения, към психолог. Имаше случай, в който момиче ме изчака след презентацията и ме спря на входа. Искаше да помогне на нейна приятелка, която буквално потъва, употребявайки различни видове наркотици. Искаше помощ от непознат човек като мен, който 2 часа им говореше. Искат помощ. Затова кампанията е “Не сте сами”. Когато говоря с тях, им казвам, че отговорността е тяхна. Вече са големи, не са на 5 г. Няма кой да ги хване за ръка и да им решава проблемите - нито полицай, нито родител, нито учител.

- Според отчета на Агенция “Митници” през 2023 г. сте задържали 3,6 пъти повече наркотици, отколкото през 2022 г. На какво се дължи това?

- Няма нищо шокиращо и изненадващо. Различното през 2023 г. са заловените много по-големи количества марихуана, чиято употреба се разширява в цял свят. Стотици тонове са задържани. Над 6 тона задържахме. Тази година се случва нещо различно. Предвидили сме го. Увеличават се задържаният кокаин, метаамфетамин,, амфетамин, които се употребяват в Европа. През 2023 г. сме задържали 23 кг кокаин. Сега само за първите 4 месеца са 210 кг. Големите консуматори на кокаин са в 6-7 държави в Европа. Има няколко столици, в които се изследват отходните води и се вижда какви видове наркотици се употребяват. На първо място там е кокаинът, после е метаамфетаминът. У нас такива изследвания няма, но потреблението на кокаин на този фон е нищожно - между 200 и 250 кг годишно.

- За марихуаната има ли данни?

- Потреблението е много по-голямо. За разлика от кокаина, който пристига от чужбина, марихуаната се отглежда и у нас. Темата с индустриалния коноп също е сложна. Някои от производителите злоупотребяват. Разрешават им да отглеждат коноп със съдържание на активно вещество до 0,3%, но някои си позволяват да отглеждат с по-големи стойности. Всяка седмица залавяме такива растения. За канабис продуктите употребата е с тонове.

- Повече изнасяме или внасяме марихуана?

- Марихуана повече внасяме. При индустриалния коноп повече изнасяме.

- А хероинът?

- Употребата на хероин в повечето държави спада драстично. В САЩ спадът е с 90% в последните 2 г. В Европа се случва същото. Причините са няколко. Първата е, че в последните 4 г. навлязоха синтетичните опиоиди, които са много по-мощни. Това е чист бизнес модел. Достатъчно е да си купиш 1 г фентанил и от него да направиш 5 хил. дози. За да направиш 5 хил. дози от хероин, трябват 1-2 кг. Разликата е огромна. Инвестицията във фентанил е по-малка, а и 1 г се крие много по-лесно, отколкото 1 кг. Другият фактор са промените в Афганистан. Убеден съм, че забраната на талибаните за отглеждане на опиум е точно това. 3 г. преди да дойдат на власт, започна масово отглеждане на ефедра, която се преработва в метаамфетамин. Печалбата е много по-голяма от хероин. Растението ефедра расте в 70% от земята на Афганистан, диворастящо - нула инвестиции. Печалбата от продажбата на метаамфетамин е два пъти повече от хероина. В повечето западни държави опиоидите тотално изместиха хероина. Това се случва и в България, макар и малко по-различно. Употребата на хероин у нас е от различни маргинализирани групи, които традиционно продават този наркотик. Но и те започват да употребяват опиоиди - смесват различни видове наркотици.

- Каква е ролята на българите в международния наркотрафик?

- През последните години се спекулира, че българите са на високо ниво. Не споделям тази теза. Трафикът се движи на пазарен механизъм. Хората, които произвеждат, продават и търгуват с дрога, са тези, които я притежават, т.е. от районите на производителя. Трудно е българин, който няма земя и армия в Латинска Америка, да бъде на върха на пирамидата. Има български граждани, които застават по средата, най-вече в логистичните вериги. Да, не са на ниско ниво, но са по средата в йерархията. Често са и гаранти по някоя пратка. Тези взаимоотношения са сложни при наркоклановете и се получават недоразумения. С колегите от МВР и прокуратурата се е стигало до доста сериозни разработки. Всеки ден работим по няколко случая едновременно.

- Най-често съдят шофьорите.

- Често казвам на колегите - чудесно, шофьорът е задържан, сега започва истинската работа. Преди се успокоявахме след задържането на наркотици. Но това е началото на работата. Работи се и по задържания в Бургас 170 кг кокаин през март.

- Кои са най-големите международни фактори за наркотрафика?

- Там, където има политическа нестабилност, се произвеждат и трафикират наркотици. Това са части от Южна и Централна Америка, където през последните 50 г. е доста нестабилно. Някои райони в Централна Азия и Мала Азия, където постоянно има военни конфликти. Там наркотрафикът процъфтява. Европа е най-големият консуматор на кокаин. Доскоро беше Латинска Америка. Най-големият производител на екстази в света е Европа. Така че не сме райско кътче. Не трябва да си заравяме главата в пясъка и да не виждаме проблема. През последните 3-4 г. в Белгия и Нидерландия имаха моменти, когато бяха загубили ориентир, но сега работят много мощно и това ще има резултат. Той няма да е светкавичен, но след 3 г. ще е видим. Европа стана притегателен център за много кланове, които търгуват с дрога.

- Какви количества от вейповете залавяте?

- Всеки ден. Виждам, че и в МВР го правят. Наистина са много масови. Това, което ги прави толкова податливи и привлекателни, е, че можеш да си пушиш вейп и никой да не заподозре, че това е наркотик. Има случаи, когато стока, обявена с ниско съдържание на активно вещество, се оказва, че е с по-голямо при изследване. Имаме вътрешни граници с някои европейски държави и е сложно да извършим там 100% контрол. Има възможност тези пратки да минават свободно и това е проблем в целия Европейски съюз. Трудно някой може да бъде спрян за щателна проверка, особено ако има 20 вейпа, на които пише, че са с канабидиол, а не с тетрахидроканабинол, което е психоактивното вещество.

CV

 Роден през 1969 г.

 Завършил международни дипломатически отношения в Нов български университет
 

Служител на Агенция "Митници" от 1991 г.

 

Над 30 г. работи срещу наркотрафика
 

Специализирал в академията на ДЕА в Куантико, Вирджиния, САЩ
 

Женен, с две деца.

Други от Интервюта

Зорница Русинова: При друга демография и икономика е правена пенсионната ни система, само вдигане на вноската не е решение

То напряга и хората, и бизнеса, защото няма предвидимост. Социалните плащания обаче трябва да се извадят от нея, казва председателят на Икономическия и социален съвет  Важно е да не се хвърлят

Николай Волев в последното си интервю пред "24 часа": Не харесвам нито един свой филм

Зрителите вече не ме интересуват, казва режисьорът, който си отиде нелепо след падане във вторник - По кината върви най-новият ви филм “Извън пътя”. Имате ли информация колко зрители са го гледали

Юрий Асланов: Склонни сме да преувеличаваме нещастието със "зле съм, имам 1 кола, а съседът - 2"

Основните страхове в момента са свързани със загуба на работа или изпадане в по-долна класова категория, за здравето и за децата, казва социологът - Г-н Асланов

Мика Зайкова: Народът се тревожи! Затова пие, яде и не му пука какво става - последна фаза

Натрупва се напрежение и един ден то ще избие, казва синдикалистът  - Г-жо Зайкова, какво провокира нарастващата тревожност сред българите, че могат да обеднеят

Любомир Дацов: Страхът от бедността е заради средата - депресираща и негативна

Банките и големите вериги са подложени на хейт, сякаш още са валидни формулировките от времето на Иван Вазов за чорбаджиите и изедниците, казва финансистът  - Г-н Дацов

>