5 години се бави дело срещу водач, прегазил млад човек от Раковски и избягал

06.06.2024 08:45 Никола Михайлов
Румен Димитров в залата на Окръжния съд в Пловдив.

Пострадалият мъж вървял по банкета, младежът от Скутаре не го видял и го отнесъл, след което избягал

Пета година не може да започне делото срещу водач, причинил смъртта на 30-годишния пешеходец Иван Гълев от Раковски. Катастрофата е станала на Околовръстното шосе на Пловдив.

Вчера адвокатките на 23-годишния шофьор поискаха съдебното производство да бъде прекратено, но съдия Иван Бонев им отказа. Тъй като имат право да обжалват, заседанието приключи. И така процесът отново ще се забави.

Инцидентът е от 19 юли 2019 г. Тогава жертвата Иван Гълев правил ремонт на оградата на къщата на своя позната. Тъй като с негов приятел били наркозависими, решили с парите от заработеното да пътуват до Пловдив и да си купят метадон. Тръгнали от Раковски, минали през "Столипиново", а след това и през католическата църква в кв. "Тракия".

Иван решил да се прибира пеша с надеждата, че някой ще го качи на стоп. Около 22 ч. вървял по банкета на "Цариградско шосе", като около него имало високи треви. 

Същата вечер младият шофьор Румен Димитров ходил със свои приятели до Пловдив за дюнери. 18-годишният тогава водач бил със сравнително малък стаж зад волана. Навършил пълнолетие 3 месеца преди катастрофата. Групата се връщала към Скутаре, Румен не видял пешеходеца и го блъснал. Тялото на 30-годишния Иван е било открито по-късно оставено край пътя, тъй като Димитров избягал от местопроизшествието. 

Съдебният процес срещу Румен веднъж е протекъл по съкратената процедура, но апелативните магистрати са върнали делото за отстраняване на съществени процесуални нарушения при формулиране на обвинението. "В действителност въззивният съд е указал на обвиняващия орган какъв акт да повдигне, за да постигне присъда", каза в залата адвокат Даниела Дончева. Според нея е невъзможно да се променя обвинението при повторно разглеждане на първа инстанция, защото така се нарушава правото на защита. "Постановлението за привличане на обвиняем не отговаря на минималните изисквания", посочи още Дончева. 

Колегата ѝ Снежанка Почева пък беше озадачена от изказването на прокурорката, че делото трябва да се гледа по общия ред, понеже събраните доказателства са "донякъде противоречиви", но въпреки това е внесла обвинителен акт. Тя също поиска делото да бъде върнато. 

Прокурорката контрира защитата, като посочи, че обвинението не е било променяно, а обяснено по начин, който да бъде разбран. 

След съвещание съдебният състав начело със съдия Иван Бонев не откри нарушения. Определението за това обаче подлежи на обжалване и заседанието беше закрито. 

Други от Регион

Николай Славеев разплака учители и родители с "Петко льо, капитанине" в село Труд (Видео, снимки)

Училището стартира годината след мащабен ремонт Народният изпълнител Николай Славеев накара учители и родители да настръхнат с песента "Петко льо, капитанине" в пловдивското село Труд

Четирима пребиха 21-годишен, засякъл ги с автомобил в Смолян

Четирима души се нахвърлили и пребили 21-годишен мъж, защото ги засякъл с автомобила си на централния булевард „България" в Смолян. Инцидентът е станал пред денонощен магазин

74-годишен дрогиран водач блъсна жена на пешеходна пътека в Сопот

Дачия удари момче на 12 на колело в Ръжево Конаре Пешеходка е в болница след катастрофа вчера в Сопот. Около 16,10 ч. в Районното в Карлово постъпила информация, че на ул

Версия за разбития самолет - грешка в командването, но ще се доказва трудно

Прокурор Христо Анчев не очаква съдействие от шефовете на загиналите пилоти По трудния начин ще бъде доказвана третата версия - грешка в командването, която се появи за катастрофата

Издирват жена, последно е забелязана да се движи пеша по пътя Пазарджик - Пловдив

Издирват жена, изчезнала в неделя по обяд. Апелът е отправен в социалните мрежи от дъщеря й Никол Делиева.  Жената се казва Яна, облечена е в розов екип

>