Президентът в Пловдив: България е твърдо решена да отстоява своята отбранителна сигурност (Снимки)

05.06.2024 13:30 Румен Златански
Президентът Румен Радев откри международното отбранително съоръжентие "Хемус" в Пловдив. Снимки: Авторът.
Румен Радев и съпругата му Десислава разглеждат продукция на българска фирма.
Самолети МиГ 29 прелетяха над Пловдив при откриването на изложението.
Оръжия, демонстрирани от изложител.

Самолети МиГ-29 прелетяха над Пловдив при откриването на изложението

 Разпалване на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу  Украйна изправят отбранителната ни  индустрия пред големи предизвикателства. Само с обединяване на усилията на страните от ЕС и НАТО и нашите партньори можем да се справим с тях.

Това заяви  в Пловдив президентът Румен Радев.  Държавният глава откри международното военно изложение "Хемус" и приветства представителите на българската отбранителна индустрия. Малко преди 12 часа над града прелетяха ниско два изтребителя МиГ-29, за да приветстват изложителите.

 Радев добави, че военната ни индустрия има важни икономически и социални измерения. Тя осигурява и националната сигурност на страната ни.

Държавният глава изрази надежда, че ще се задълбочи сътрудничеството между тази индустрия и българското военно министерство.

"България е твърдо решена да отстоява своята отбранителна сигурност. "Хемус" е мястото за сътрудничество и контакти в тази сфера", каза още президентът.  След това заедно със съпругата си Десислава и министърът на отбраната Атанас Запрянов разгледаха продукцията на голяма част от изложителите.

Износът в областта на отбраната от нашата страна през 2023 г. е за 649 милиона евро. Това е ръст от 30% спрямо предишните две години, отбеляза зам.-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински. Той добави, че това се дължи на доброто качество и конкурентната цена на българските продукти в областта на отбраната, както и на държавната подкрепа за нея.

Сукалински уточни, че през 2023 г. трансферът на отбранителни продукти в Европейския съюз е на стойност 1 милиард и 518 милиона евро. За сравнение посочи, че през 2021 г. той е бил само 60 милиона евро.

Най-големият дял в този трансфер заемат взривните устройства, следвани от стрелковата оръжия и компонентите за тях.

147 компании от 25 държави представят своя продукция на Международно изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус", което ще продължи до 8 юни в Пловдивския панаир и е под мотото "Отбрана, антитероризъм и сигурност".

Други от От Пловдив

Вижте с какви събития и концерти Пловдив отбелязва Деня на независимостта

С поредица събития, концерти и слова Пловдив чества днес на 116 години от обявяването на Независимостта на България с поредица от събития. Макар центърът на тържествата да Търново

Прокуратурата в Пловдив обвини още един мъж за търговия с радиоактивния америций

Според племенника на един от задържаните, в къщата му в Карлово не е открито нищо, местните обаче са притеснени Трети мъж се е сдобил с обвинение за нерегламентирана търговия с америций

Крадец от Пловдив се връща в затвора, задигнал касов апарат и над 8000 лева

За 13 месеца затвор при първоначален строг режим се споразумя рецидивист, заловен отново след поредица от кражби в Пловдив.  Посегателствата мъжът извършил в период от една седмица през май

Спират движението в част от бул. "Освобождение" в Пловдив утре

Движението по пловдивския бул. "Освобождение" ще бъде ограничено за времето от 10 до 12 ч. утре. Това съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта"

80 нарушители хванати да изхвърлят неправилно боклуци в Пловдив за 3 месеца

Най-много са в районите "Южен" и "Централен" 80 фиша за изхвърляне на отпадъци, включително строителни и едрогабаритни, извън определенте за това места са издадени от общинското предприятие "Чистота"

>