Отмениха уволнението на бившия шеф на полицията в Пловдив Васил Костадинов

05.06.2024 10:45 Ваня Драганова Никола Михайлов
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев (вляво) и Васил Костадинов в залата на съда.

Не бил освободен заради забавеното разследване на убийството на Митко от Цалапица, а заради преразход от 16 лв.

Пловдивският административен съд отмени като незаконоосъобразно уволнението на бившия шеф на Областната дирекция на полицията в Пловдив Васил Костадинов. Той беше освободен със заповед от 13 октомври м. г. и обжалва, а адвокат по делото му беше бившият вътрешен министър Иван Демерджиев, който го назначи за шеф, докато заемаше поста. 

При издаването на заповедта от ръководството на МВР в Пловдив беше съобщено, че причината е допуснато забавяне на разследването на убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Костадинов обжалва и на едно от първите заседание по делото адвокатът му Иван Демерджиев коментира: "Жалко е, когато се уволнява директор на полицията с твърдението, че е заради убийството в Цалапица, а всъщност става дума за преразход от 16 лева."

От съдебното решение става ясно, че действително се касае за получени от бившия шеф на Районното в Стамболийски Ангел Керпиев 16,80 лв. за труд, който не е положил - водил се на разположение, а в същото време бил в чужбина. А причината за отмяната на заповедта е, че Васил Костадинов не е бил надлежно изслушан за това нарушение, което нарушава правото му на защита. Отделно няма данни той или Керпиев да са се облагодетелствали от неправомерно изплатената сума.

"Разбира се, че съм доволен от решението. Никога не съм се съмнявал в изхода на това дело", коментира пред "24 часа" Васил Костадинов.

По думите му с издаването на заповедта за уволнение министърът на вътрешните работи е извършил престъпление. "Няма как някой да злоупотреби с властта си без умисъл. Това е толкова абсурдно, все едно един военнослужещ да го уволнят, защото е отишъл на работа с черни чорапи под униформата, а не със зелени", каза още Костадинов. 

Според бившия МВР шеф заповедта е била свързана с предишни моменти в кариерата му. "Има връзка с доказани изборни престъпления, три в "Столипиново", засегнати политически интереси и един така наречен пловдивски Нотариус", твърди Васил Костадинов.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС. 

Междувременно след отстраняването на Костадинов  шеф на пловдивската полиция стана старши комисар Георги Чергов. Той зае поста на 11 август м.г., оглавявал е столичната ГДБОП. В момента продължава да ръководи областната дирекция на МВР в Пловдив. От вчера се завърна като негов заместник комисар Димитър Събчев, който беше преназначен на друга длъжност в София.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От Пловдив

Блъснатите на бул. "Руски" дете и жена са в съзнание, прокуратурата се зае с катастрофата

2-годишното дете и 48-годишната жена, които бяха блъснати от хюндай на бул. "Руски" в Пловдив, са с контузии, но в съзнание. Това съобщиха за "24 часа" от УМБАЛ "Свети Георги"

Жена с количка с две деца пометена на булевард "Руски" в Пловдив, едното изхвърча

Лек автомобил "Хюндай" блъсна пешеходка, докато бута количка с две малки деца на бул. "Руски". Инцидентът е станал около 13,30 часа близо до кръговото кръстовище на гарата

Връща ли се уволнен шеф на полицията в Пловдив? Новият министър оттегли жалбата за махането му

Трябва да му намерят подходяща длъжност, коментира адвокатът на Васил Костадинов Иван Демерджиев Искам да работя нещо, с което да съм полезен на себе си, на семейството и обществото

В "Прослав" не вярват на очите си - след 2 месеца жалби ВиК пристигна и разкопа (Видео, снимки)

Бяхме решили да пуснем шарани да плуват на шосето, казват хората от квартала Дано отстраняването на аварията не продължи месец, надява се районният кмет Тони Стойчева "Не е за вярване

Най–после! Дават старт на югоизточния обход на Пловдив с 41 млн. лева

Срокът за изграждането на 5–километровото трасе от "Скобелева майка" до Асеновградско шосе е 18 месеца Първа копка на югоизточния обход на Пловдив ще бъде направена днес следобед

>