4 български града претендират за рода с президентката на Мексико (Вижте родословното й дърво)

05.06.2024 07:30 Радко Паунов
Новоизбраната президентка на Мексико заедно със съпруга си Хесус Мария Тариба.
Доц. Бенямин Анави показва снимки на бабата на Клаудия - Матилда (Мадлен), за която е категоричен, че е пловдивчанка.
Матилда (Мадлен) - момичето с панделката е бабата на Шейнбаум, а на снимката до нея е чичо й Енрико, сниман в Пловдив през 1969 г. Снимка: Личен архив на Бенямин Анави
Доц. Бенямин Анави разказва за родството си с новата президентка на Мексико.

Корените на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум се простират в 4 български града - Русе, Пловдив, Фердинанд (сега Монтана) и София, стана ясно след проучване на "24 часа" на родословното  дърво.

Според сайта geni.com бабата на Клаудия се казва Матилда Магдалена Семо Калев и е родена през 1923 г. в София. Преселва се в Париж и после в Мексико, където умира на 85 г.

Дядото по майчина линия, съпругът на Матилда, е Йосиф Пардо Бенжаминов и е роден през 1912 г. във Фердинанд, сега Монтана. Той умира в Мексико през 1979 г.

Тяхната дъщеря е Ани Пардо Семо, майката на президентката

Родена е на 6 юни 1940 г. в Мексико сити. Ани е първата жена еврейка, влязла в университет в Мексико.

Според geni.com прабабата на Клаудия Шейнбаум по майчина линия се казва Естер Калев Азария. Родена е на 5 август 1900 г. в Пловдив, умира в Хюстън, Тексас.

Родителите на Естер са Клара Азария и Нисим Калев - и за двамата не се знае къде в България са родени. Другите прапрадядо и баба са Хаим Хенри Семо и Мазал Матилде Беджет - те са родени някъде около 1828 и 1888, неизвестно къде. Те са родители на прадядото на Клаудия - бащата на баба  Матилда и мъж на Естер. Жак Яков Семо Беджет, е роден в Русе и също емигрира в Мексико, където умира. 

"Родословното дърво на новата мексиканска президентка е сложно, защото в него сплитат клони много хора", признава шефът на пловдивската организация "Шалом" Светлозар Калев. По думите му

Шейнбаум знае за пловдивския си корен и рано или късно ще дойде

у нас. Калев е категоричен, че той и Соломон Паси са далечни роднини с Клаудия Шейнбаум. Но още по-близък родственик с нея е пловдивският патоанатом доц. Бенямин Анави.

"Имам актуална пряка връзка с нейния чичо Енрико Семо Калев, който е на 91 години, известен учен. През 1969 г. той е гостувал в Пловдив на нашето семейство. Познаваме мексиканския клон на фамилията.  

Аз възстанових връзка през 2019 г. с него и оттогава следя развитието на Клаудия", разказа пред "24 часа" доц. Анави. По думите му Енрико Калев се явявал ментор на племенницата си.

"Вижте баба Матилда (Мадлен)", отваря компютъра той и показва черно-бяла снимка на момиче с панделка.

"А това е Енрико", сочи друг фотос и допълва, че той е чичо на Клаудия.

"Всичко тръгва от Елиезер Калев

- най-известната личност от еврейски произход у нас.

В началото на 1911 г. Нисим Елиезер Калев създава сарафска фирма в Пловдив. По-късно в нея се включва и Аврам Нисим Калев, банката върви добре, но в даден момент фалира", разказва доц. Анави, внук на Аврам.  

Категоричен е, че Матилда (Мадлен) Калев, бабата на Клаудия, е пловдивчанка, която се омъжва в София за мъж от рода Пардо. От този брак се ражда Ани, майката на новия държавен глава на Мексико.

Доц. Анави показа писмо от 6 март 2019 г. до него от Енрико Семо Калев, чичо на Шейнбаум, който е световноизвестен учен.

"Помня своето пътуване до София и Пловдив, родния град на майка ми. Имам голямо желание да се върна в България, но възрастта ми прави това трудно. Моя роднина е Клаудия Шейнбаум, дещеря на племенницата ми Ани Пардо Семо. Тя сега е кмет на Мексико сити", пише Енрико.

Той е роден през 1933 г. в София и през 1940 г. семейството му бяга във Франция. Там стои 1 г. и след нахлуването на Хитлер отиват в Мексико, тъй като са испаноговорещи.

"50 години нямахме никакъв контакт с тях,

докато не видях съобщение в български сайт, че новият кмет на Мекскико сити Клаудия Шейнбаум встъпва в длъжност", разказа доц. Анави.

Твърди, че подробности от личния живот на новата президентка не знае в детайли, макар да е следял нейното развитие.

"Клаудия е била женена за левичар анархист, уличен в корупция и влиза в затвора. Има от него дъщеря, която след развода си отглежда сама. По-късно - преди 8 години, казват, по интернет е открила своята ученическа любов. Заживели заедно и преди 6 месеца се ожениха във връзка с президентската кампания", разказа доц. Бенямин Анави.  

Тя е завършила физика в Колумбийския университет.
"Участвала е в екипа на Ал Гор за климата и пише главата "Икономика и климат", редактирана от човек с българско име.

Мисля, че е Нейков. По-късно Ал Гор е награден с Нобелова награда заедно с неговия колектив, т.е. и тя попада в групата на нобелистите", допълва Анави.

А Енрико Семо е бил министър на културата в правителството на град Мексико. В семейството непрекъснато се е говорило за политика. И ако някой е имал влияние над нея, това е той - крупен теоретик на марксизма.

"Зная, че Клаудия е близка с тогавашния кмет на Мексико сити - Обрадор,

и когато той става президент, я лансира за кмет", разказва пловдивчанинът.

Според него Шейнбаум имала успешно кметуване с принос в подобряването на екологията и транспорта. Успяла е да защити интересите на общината при няколко земетресения и други бедствия.

Печели симпатии и се отказва да е кмет преди няколко месеца, за да участва в президентската надпревара.

Междувременно и Соломон Паси изпрати снимка от 1915 г., където седналата жена е прабаба му Донуча Калев, дъщеря на Елиезер Калев, която се омъжва за прадядото на шефа на Атлантическия клуб Исак Соломон Паси. Той бил пловдивски търговец и дядо на проф. Исак Паси.

"Със сигурност Клаудия знае за пловдивския си произход, както всеки българин знае, че има роднини в някое населено място, но дотам", обобщава доц. Бенямин Анави.

Други от От страната и света

Разкриха две оранжерии и нарколаборатория

Криминалисти от сектор „Наркотици" в СДВР предприели оперативни действия във връзка с информация за човек, занимаващ с отглеждане на марихуана. В хода на продължилото около месец разследване те първо

Главчев: Институциите да работят по-ефективно, за да усетят българите, че ги има

Напоследък много се говори има или няма държава. Това зависи от всички, не само от служебното правителство. Работата на институциите трябва да е по-ефективна, за да усещат българите, че ги има

Патриарх Даниил на честванията за 1010 г. от смъртта на цар Самуил

Община Петрич ще отбележи 1010 години от смъртта на цар Самуил, заедно със СУ „Свети Климент Охридски" и Македонски научен институт, под патронажа на Президента Румен Радев

Хванаха моторист с 2,56 промила, с пистолет и без книжка

Пиян и въоръжен моторист без книжка хванаха полицаи в с. Трудовец край София, съобщава МВР. Срещу него е образувано бързо производство в РУ-Ботевград и той е привлечен в качеството на обвиняем за три

30 г. от смъртта на полк. Иван Даев, загинал при катастрофа с МиГ-29

30 години от гибелта на полк. Иван Даев, почетоха днес от Военновъздушните сили. В тренировъчен полет на 29.09.1994 г., при изпълнение на зона сложен пилотаж на малка височина

>