Футболният фен е единственото “животно”, което се спъва два пъти в един и същ камък

04.06.2024 19:21 Едуард Папазян
Единият от капитаните на ЦСКА Иван Турицов се опитва да успокои феновете. СНИМКА: LAP.BG

Май запалянковците вече няма да са "онзи" фактор по родните стадиони

През 80-те години в култовото предаване “Добро утро” с водещ Сашо Авджиев (бог да го прости) по Българската национална телевизия (тогава единствена) пускаха един испански документален филм за безопасността на движението. Наричаше се “Втората възможност” и започва с думите: “Човекът е единственото животно, което може да се спъне два пъти в един и същ камък”.

Много силно впечатлетие ми направи, а следващите 40 и повече години напълно потвърдиха логиката на това изказване.

За него се сетих тези дни, когато феновете на единия ЦСКА нахлуха на терена по време на евробаража с другия ЦСКА. Мачът решаваше кой от двата “червени” отбора да играе в евротурнирите наесен. То не че това е голям келепир, ама все пак.

Този път обаче запалянковците на ГришаГанчевия доскоро ЦСКА здраво настъпиха мотиката. За пореден път. Както онова, за което разказваше водещият на испанското предаване преди 40 години.

Всеизвестно е, че във футбола нещата не се решават само според правилниците. Съдията може да се подхлъзне по стълбите, неидентифицирани фенове могат да влязат в съблекалнята и да пребият играчи на съперниковия отбор, разни такива работи. Но

всички си мислехме, че това е останало в 90-те

Да, ама не, както казваше един телевизионен водещ горе-долу по онова време.

Но за друго иде реч. През декември 2023 година, тоест преди шест месеца, или по-малко от половин година, пак фенове на ЦСКА безчинстваха на мач от първенството, този път срещу “Лудогорец”, загубен 0:1.

Тогава главното действащо лице беше един фен или байчо с лопата,

който се засили да обезкости 

поне един от играчите на гостите от Разград.

Не успя, обаче ЦСКА отнесе наказание от 2 мача без публика и повече от 21 000 лв. глоби.

Шест месеца по-късно: Погледнал се Илия - пак в тия. Само че, както се казва в един виц, има един нюанс. Първо, действията на “червените” фенове са в условия на рецидив. Тоест вече има едно подобно нарушение, това е по-тежко и по-добре няма да стане, а по-кофти - 100%.

Второ, вече зад гърба на “това” ЦСКА го няма Гриша Ганчев. Не знам дали ще повярвате на 33-годишния ми журналистически опит, но това значи много и неведнъж е решавало много неща. Затова е напълно възможно феновете все по-рядко да са “онзи” фактор, който решава проблеми във и извън футбола.

Същия проблем го имаше в Англия през 80-те години. Тогава “желязната лейди” Маргарет Тачър реши проблема радикално - драконовски мерки срещу хулиганите. По време на мач ги викаха в районното и им пускаха да го гледат по телевизията, а след рецидив - директно затвор.

Слушах онзи ден вътрешния министър Калин Стоянов и не мога да се въздържа да не цитирам Томас Харис, автора на “Мълчанието на агнетата”, но от романа му “Черна неделя”:

“Опитът за убийство на нюйоркски полицай може да се сравни само с докосването на анаконда със запалена цигара. Най-добрите полицаи на Ню Йорк се отличават с внезапен и ужасяващ гняв. Те не спират да преследват убийците на свои колеги, не забравят и не прощават”.

Много ми е интересно как ще реагират българските полицаи на тримата си ранени колеги по време на баража. Имам “Черна неделя”, ще им я дам с удоволствие да я прочетат.

Други от Анализи

В анкета на "24 часа": 39% искат без джиесеми само в час, 48% - въобще в училище (Графика)

Със старта на учебната година в много държави в Европа тече затягане на режима за мобилните телефони в училище. Франция пробва забрана на джиесемите за учениците до 15-годишна възраст и може да я

Спорете с мимитата в политиката - така ще станат по-умни

Те са тикток проблясъци, които предпочитат да са интересни, а не информирани Опростяването и опростачването са различни неща. Както свиня в зеле и свиня със зеле са съвсем различни съдби

Коментар на седмицата №2: МО, кажете има ли жертви! Спекулациите започнаха

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 2 с близо 44 000 прочитания. Министерството на отбраната мълчи има ли жертви в авиокатастрофата на Граф Игнатиево

Иван Кръстев: България заразява Европа с дълъг политически COVID

България страда от дълъг политически COVID с тежки последиците от това: ниска избирателна активност, прекомерен политически цинизъм и маргинализация на България в Европа

Ако я нямаше статистиката, нямаше да знаем, че женените мъже са толкова добре

Осредненият българин има 45 минути повече свободно време от българката - и какво означава това? От най-ранна детска възраст общо взето ни вменяват правилността на правилото 8+8+8

>