Кои 3 показателя за пенсионните си вноски да следите, колкото и далеч да ви се струва пенсията

05.06.2024 05:30 Димитрана Александрова

Проверявайте вписват ли ви вноските в електронния регистър на НОИ. Ако има "дупка", се погрижете да бъде запълнена. Днес в "24 часа" вижте доходността от частните фондове

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Kогато сте на 30, 40, че даже на 50, пенсионирането ви се струва безкрайно далеч. Има нещо вярно - възрастта и необходимите години стаж непрекъснато се вдигат. Все тази е посоката, макар че в България условията често се променят, понеже се поправят закони и се ремонтират подзаконови нормативни актове.

Ако имате още много време до навършване на възрастта за пенсиониране, ви стига да знаете, че според най-новите условия размерът на пенсията ви
ще зависи от всички осигуровки, които внасяте след 2000 г. Ако имате трудов стаж преди това, той се взима само като брой години, няма значение върху какви суми сте се осигурявали.

Три са най-важните неща, който разумният работещ човек трябва периодично да следи, за да не бъде ощетен.

Защо трябва е ясно - осигуровките за пенсия са си ваши пари, които сте заработили. Формулировката "за сметка на работодателя" е подвеждаща - той пари в мазето си не печати. Тази сума вие я изкарвате с труда си, а едновременно с това тя влиза в разхода на работодателя за вас. Вие взимате чисто 2000 лева месечно, да речем. Но разходът на работодателя е с над 40% по-висок, защото той е начислил и превел задължителни осигурителни вноски (общата осигурителна тежест възлиза на близо 33% от брутната заплата при трета категория труд) и е удържал 10% авансов данък върху доходите ви.

И тъй като пенсионните ви вноски са си ваши изкарани с труд пари, които по разпореждане на държавата всеки месец ви прибират Националният осигурителен институт и частно пенсионноосигурително дружество, трябва да бъдете отговорни и да се интересувате какво се случва с тях.

Ето топ 3 на най-важните показатели, които да проверявате. 

1. Какво пише за вас в електронния регистър на НОИ

Осигурителните вноски, в това число и за пенсия, които се удържат и превеждат от работодателя, всеки месец се вписват в електронния регистър на Националния осигурителен институт (НОИ).

Разумно е да следите какво пише за вас във въпросния електронен регистър, като периодично влизате в него. Ако установите, че за някой месец или за по-дълъг период не са нанесени осигуровките ви, трябва веднага да се поинтересувате защо и да положите усилия информацията да бъде коректно отразена. В противен случай може да имате проблеми, когато дойде време да се пенсионирате. Понеже за размера на пенсията се изчислява всяка осигуровка, не ви е изгодно заради липса на данни някакви месеци да са ви на нулеви суми.

Независимо кой е виновен за дупката, трябва сами да се погрижите да бъде запълнена. Щом е за скорошен период - отпреди година или по-малко, помолете работодателя. Ако е за отдавнашни месеци - примерно от 2015 г., пак от работодателя си по онова време трябва да вземете т.нар. УП2 - образец на удостоверение за пенсиониране, в който да са записаните сумите, върху които сте осигурявани. Може веднага да отидете в Националния осигурителен институт (по-добре) и да искате да ги нанесат в електронния регистър. Може и да си пазите удостоверението, докато ви дойде моментът за пенсиониране.

По всяко време можете да проверявате състоянието на вноските в личната си партида през сайта на Националния осигурителен институт, като влезете със своите ЕГН и персонален идентификационен код. Този код ще получите, ако на живо отидете в съответната регионална служба на НОИ. От два месеца има нещо ново - Всички електронни услуги на НОИ вече са обединени в единен портал.

От ведомството уверят, че "порталът осигурява единна входна точка за достъп чрез използване на основните средства за електронна идентификация - персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ПИК на Националната агенция по приходите (НАП) и всички видове квалифицирани електронни подписи (КЕП), издадени от доставчици на удостоверителни услуги у нас".

 Обърнете внимание, че работодателят не ви осигурява на истинската ви висока заплата - 5000 лева, да речем, защото има максимална сума за задължителното осигуряване. В момента тя е 3750 лева. (Минималната осигурителна сума пък е равна на минималната заплата за страната, която тази година е 933 лева. Има и размери на минималните осигурителни доходи по основни икономически дейности и квалификационни групи професии, които можете да намерите в сайта на НОИ.)

Имате право да си направите допълнително доброволно осигуряване за пенсия в частен пенсионноосигурителен фонд (ДПФ - доброволен пенсионен фонд), а вноските ви се приспадат от годишния доход преди облагането с данък.

2. Какво се случва с допълнителните ви задължителни вноски в индивидуалната ви партида в частен фонд

Сумата за пенсия, която ви удържа работодателят при задължителното осигуряване, се разделя на две. По-голямата част влиза в НОИ. По-малката е т.нар. допълнително задължително осигуряване и влиза в частно пенсионноосигурително дружество (ПОД), което има универсален пенсионен фонд (УПФ, ако работите трета категория труд) или професионален пенсионен фонд (ППФ, ако работите първа или втора категория труд и имате право на ранно пенсиониране).

Това дружество и неговия фонд трябва сами да сте избрали - някое от 10-те, лицензирани в България, и да сте го посочили на работодателя. Ако не сте го направили, сте били разпределени на случаен принцип в някое дружество.

Разумно е да знаете къде са и да се интересувате какво се случва с тези ваши "допълнителни задължителни" пари в УПФ. Те се натрупват и от тях някога ще идва част от пенсията ви - т.нар. втора допълнителна. Ако избраното от вас ПОД ги управлява и инвестира добре, ще се увеличават и то ще ви плаща повече на старини.

Пенсионноосигурителните дружества са длъжни всеки месец да публикуват т.нар. стойност на един дял в пенсионните фондове. (Каква е за повечето фондове можете да видите днес, 5 юни в хартиеното издание на в. "24 часа".)

Добре е да сравните тези стойности в УПФ на всички пенсионноосигурителни дружества. По тях личи добре ли инвестира и печели фондът/дружеството, където са парите ви, и заслужава ли си да ги държите точно в него.

Ако прецените, че не си заслужава, имате право да ги преместите в друго частно дружество или във фонд "Пенсии" на самия НОИ. Вашата индивидуална партида можете да прехвърляте по всяко време, но при няколко условия. Преместването е разрешено, когато е изтекла една година от датата на последното от следните събития:

- сключване на първия ви осигурителен договор или служебното ви разпределение;

- възобновяване на осигуряването в пенсионен фонд;

- предишно прехвърляне от един фонд в друг. 

За прехвърлянето подавате заявление до пенсионноосигурителното дружество, в което желаете да преминете. Това става на място в офис на дружеството, чрез осигурителен посредник или по електронен път. Промяната е безплатна и влиза в сила от деня на прехвърляне на средствата ви в новоизбрания фонд.

Полезни консултации за осигуряване и пенсиониране може да четете в специалната поредица .

3. Наред ли е хартиената ви трудова книжка

Обърнете внимание, че НОИ има електронен регистър за осигурителните вноски, който не отменя необходимостта от хартиена трудова книжка. Тя продължава да ви е нужна, защото с нея ще доказвате осигурителния си стаж. Така че когато напускате, добре прегледайте дали работодателят ви коректно е попълнил всичко в нея. И си я пазете грижливо.

Ако за някакъв предишен период, в който сте работили и сте плащали вноски, нямате коректно попълнена трудова или осигурителна книжка, по-добре отсега да си я потърсите при бившия работодател. Не е разумно да чакате да ви дойде моментът за пенсия, защото тогава тази фирма може да не съществува и ще имате повече проблеми с намирането на нужните документи.

Макар че хартиената трудова книжка изглежда архаично, когато толкова много се говори за е-управление и е-услуги в България, никой не я е отменил и вероятно ще бъде нужна още десетилетия.

Годините осигурителен стаж, необходими за пенсиониране, в момента непрекъснато растат, много голяма е вероятността още да се увеличат със закон и не е разумно да губите нито ден.

Кой българин на колко години и с какъв стаж има право да се пенсионира решава парламентът.  При последните промени депутатите увеличиха и възрастта, и осигурителния стаж, нужни на мъжете и жените.

Това става плавно - с по няколко месеца всяка година. За мъжете нарастването на възрастта спира през 2029 г., когато при трета категория труд ще се пенсионират на 65 с 40 години стаж. За жените спира през 2037 г. - тогава ще имат право да се пенсионират на 65 при най-малко 37 години стаж.

Право на пенсия при трета категория труд

Жени
2024 г. - на 62 г. и 2 м. при 36 г. и 6 м. стаж
2025 г. - на 62 г. и 4 м. при 36 г. и 8 м. стаж
2026 г. - на 62 г. и 6 м. при 36 г. и 10 м. стаж
2027 г. - на 62 г. и 8 м. при 37 г. стаж
2028 г. - на 62 г. и 10 м. при 37 г. стаж
2029 г. - на 63 г. при 37 г. стаж
2030 г. - на 63 г. и 3 м. при 37 г. стаж
2031 г. - на 63 г. и 6 м. при 37 г. стаж
2032 г. - на 63 г. и 9 м. при 37 г. стаж
2033 г. - на 64 г. при 37 г. стаж
2034 г. - на 64 г. и 3 м. при 37 г. стаж
2035 г. - на 64 г. и 6 м. при 37 г. стаж
2036 г. - на 64 г. и 9 м. при 37 г. стаж
2037 г. - на 65 г. при 37 г. стаж

Мъже
2024 г. - на 64 г. и 7 м. при 39 г. и 6 м. стаж
2025 г. - на 64 г. и 8 м. при 39 г. и 8 м. стаж
2026 г. - на 64 г. и 9 м. при 39 г. и 10 м. стаж
2027 г. - на 64 г. и 10 м. при 40 г. стаж
2028 г. - на 64 г. и 11 м. при 40 г. стаж
2029 г. - на 65 г. при 40 г. стаж

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Опитомяването на чувствата за 90 секунди осигурява мир и успех в работата

Ловки трикове да ставате симпатични

Ритуалът за късмет не е просто суеверие - научно доказано е как помага

10 незабележими, но коварни капани от шефа и как да ги избегнете

Блондинки и други предразсъдъци, които провалят успеха

Как да живеете с нелюбима работа - съветите на когнитивни психолози

Да, и успехът е навик

Как чрез хиперсъзнанието можете да се програмирате за успех

Като чуете "С цялото ми уважение", хич няма да ви уважат. И още пасивно-агресивни реплики

За успех във всяка кариера ви трябва креативност. Трикове да я събудите

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>