Би Би Си: Таки пазел Ружа Игнатова срещу 100 000 евро на месец, бил кръстник на дъщеря (Обзор)

03.06.2024 23:01
Ружа Игнатова и Христофорос Никос Аманатидис КОЛАЖ: 24 часа

US следовател е убеден, че криптокралицата е мъртва

Радвала ли се е криптокралицата Ружа Игнатова на откраднатите милиарди, или е била убита от хората, на които ѝ е платено да я защитават?

На тези въпроси опитва да отговори Би Би Си в разследване, публикувано в понеделник. Медията припомня, че българката е възпитаничка на Оксфордския университет и е израснала в Германия, преследвайки успешна кариера във финансите, преди да пусне криптовалутата OneCoin през 2014 г. Именно чрез нея Ружа измами инвеститори за 4,5 млрд. долара. Българката изчезна през октомври 2017 г., след като взе полет на Ryanair от София до Атина. Оттогава повече никой не я виждал.

Сега Би Би Си разкрива, че тя е имала тесни връзки с българския подземен свят и човекът, на когото е била възложена ролята да пази Игнатова, е Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки.

Казаха ни, че за физическата ѝ сигурност е отговарял известен наркотрафикант. Името на Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Беше повтаряща се тема. Това съвпадна с информацията, която вече имахме - адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на г-жа Игнатова е основна фигура на организираната престъпност в България, но не го назоваха, заявява Ричард Райнхард, който започна разследването на OneCoin за Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР. Райнхард се пенсионира през 2023 г.

Той коментира още, че Игнатова е била много по-изтънчен престъпник, отколкото повечето хора осъзнават.

Това е като престъпник с бяла якичка в съчетание с наркотрафикант или мафиот на стероиди, отбелязва той. Тази теория се подкрепя от изтекли документи на Европол, видени от Би Би Си. Те показват, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки. В документите органите на реда подозират, че

той е използвал

OneCoin за пране

на приходите си

от трафик на

наркотици

В родната си България Таки има почти митичен статут като на Ел Чапо или Пабло Ескобар, пише британската медия и допълва, че Аманатидис е заподозрян като ръководител на българска организирана престъпна организация и контрабандист на наркотици. Той и сътрудниците му са били разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не е бил осъждан.

Когато говорим за Таки,

той е шефът

на мафията

в България

Той е изключително силен, казва бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който през 2022 г. разследва обвиненията, че Таки е управлявал престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители – и вярва, че това е така.

Таки е призрак. Никога няма да го видиш. За него само се чува. Той говори с вас чрез други хора. Ако не слушаш, просто изчезваш от земята. Единственият човек, който може да я защити (Игнатова) от всички тези разследвания, включително и от чужди агенции, беше Таки, допълва Иван Христанов пред Би Би Си.

От медията са потърсили българското правителство за обвиненията за корумпирани служители, но не са получили отговор. Столичната прокуратура е обявила, че “не прикрива престъпления и лица, които евентуално са извършили престъпления”.

Източници твърдят, че Таки живее в Дубай, където Игнатова е купила луксозен пентхаус и където в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от OneCoin.

Въпреки че не е известно как двамата са се запознали или дали той е бил свързан с измамата от самото начало, множество източници предполагат, че те са имали близки лични отношения и че Таки е бил кръстник на дъщеря ѝ.

Български източник, близък до Ружа, вярва, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита.

Разследването предполага и за други финансови връзки между двамата. В документите на Европол се споменава сложна сделка за продажба на парцел на Българското Черноморие, който свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки. Документите са предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на криптокралицата. Пред британската медия той споделя, че старият му шеф работил с “мошеници” и “гангстери”.

Няма да ви казвам кой, защото имам семейство... Това е истинска сериозна организирана престъпност, твърди Шнайдер.

Но в крайна сметка покровителят на Игнатова може да се е превърнал в агресор, отбелязва Би Би Си. Припомня материал на сайта BIRD от 2022 г. за открит протокол в дома на убит български полицай. В него информатор разказва подробности как е чул зетя на Таки пиян да казва, че криптокралицата е била убита по заповед на Аманатидис в края на 2018 г., а тялото ѝ е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море.

Автентичността на полицейския документ е потвърдена от български служители, а множество престъпни съратници на Таки смятат, че теорията, че той я е убил, е вярна, казва разследващият журналист от BIRD Димитър Стоянов пред Би Би Си. Журналистите обаче не са успели да проверят тези твърдения.

Мотивите за теориите на близките до Таки са, че издирваната българка

се е превърнала

в бреме за

мафиотския бос,

който е искал да изчисти връзките си с OneCoin. Сред съратниците на Таки е Красимир Каменов, известен като Къро, който бе издирван от Интерпол за убийство. Димитър Стоянов твърди, че Къро му казал, че е чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред Игнатова. Попитал го защо го прави пред нея, на което Аманатидис отговорил: “Не се притеснявай, тя скоро ще е мъртва.”

Каменов твърди също, че е говорил с ЦРУ за Таки, включително за обвинението, че той е поръчал убийството на криптокралицата. Източници, близки до Къро, потвърдиха пред Би Би Си, че тази среща се е състояла в края на 2022 г.

През май 2023 г. Красимир Каменов беше убит в дома си в Кейптаун, заедно със съпругата си и още двама негови служители. Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но според бившия зам.-министър Христанов ликвидирането е свързано с Таки.

Някои хора трябваше да бъдат премахнати, защото знаеха твърде много за Таки. Беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на изявление. Внимавайте с кого си имате работа, коментира Христанов.

Бившият следовател Ричард Райнхард смята, че Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, свързващи смъртта ѝ с Таки, той казва, че това съответства на начина, по който действат картелите.

През годините Би Би Си са получи различни сигнали за местонахождението на Игнатова. Може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са просто още една брилянтна маневра, пише британската медия и допълва, че ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за криптокралицата да остане скрита.

Христанов обаче не вярва: В един момент става така, сякаш Елвис Пресли може да е все още жив. Това наистина не е много вероятно.

Според Райнхард ФБР “не държат хората в списъка с най-издирваните топ 10 само за забавление”. Но те биха премахнали някого само ако има “категорично доказателство”, че е мъртъв. А при Ружа Игнатова може и никога да няма.

Други от От страната и света

Майките на убитите на пътя Ани и Явор: Разкаянието е само на думи

Те ще обжалват присъдата от 6 г. затвор за Адриан Антонов, искат максимално наказание Съдът постанови 6 години затвор и забрана да шофира 9 години за Адриан Антонов

За първи път от Втората световна война: Разминираме Черно море с Турция и Румъния

Корабите на противоминната военноморска група в Черно море акостираха на пристанището в Бургас, съобщи bTV. За първи път три държави участват в съвместна операция по разминиране на Черно море

Рамадан Аталай първи при Ахмед Доган в Росенец за сбирката на депутатите от ДПС (снимки)

Изгоненият от парламентарната група на ДПС депутат Рамадан Аталай дойде първи в летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. В лятната резиденция на почетния председател на ДПС днес той свиква депутатите

Задръстване в Кресненското дефиле, ТИР аварира

Километрични колони от автомобили са се образували в Кресненското дефиле. Преди около 30 минути там е аварирал ТИР, движещ се в посока към Благоевград. Движението на автомобили е спряно

На 7 юли доброволци откриват "Пътека на авлигата" в района на хижа "Приста" край Русе

В неделя, 7 юли, от 11:00 ч. ще се състои откриване на „Пътека на авлигата" в местността под хижа "Приста", съобщават от пресцентъра на общината в Русе

>