Поразен от жаждата за театър у нас, Деклан Донелан поставя “Медея” с Радина Кърджилова

04.06.2024 03:00
Радина Кърджилова и Стефания Колева (от ляво на дясно) СНИМКИ: СТЕФАН ЗДРАВЕСКИ
Велислав Павлов
Сценографът Ник Ормерод, директорът на Народния театър Васил Василев и режисьорът Деклан Донелан (от ляво на дясно) празнуват първата репетиция на “Медея”.

Специално за постановката е поръчан нов превод на древногръцката трагедия.

Премиерата - през октомври в Народния театър

Гостувахме в България за пръв път в края на 80-те години и още тогава бяхме поразени от жаждата за театър в страната ви.

Това казват световноизвестният театрален режисьор Деклан Донелан и сценографът Ник Ормерод и 40 години по-късно двамата ще поставят у нас спектакъла “Медея” по Еврипид. Репетициите вече са в разгара си, като участват актьори от Народния театър “Иван Вазов”. Премиерата ще бъде на 9 и 10 октомври.

“За нас началото на репетициите на “Медея” с прекрасния състав от актьори от Народния театър в София е невероятна възможност да изследваме трансгресивния шедьовър на Еврипид, който продължава да е все толкова шокиращ днес, колкото е бил и по време на първото си представяне в Атина преди повече от две хиляди години”, казват Деклан Донелан Ник Ормерод.

По покана на Народния театър прочутият тандем ще осъществи първата си постановка с актьори от трупата от най-голямата ни сцена. 

По-рано тази година

Деклан Донелан и Ник Ормерод проведоха кастинг,

на който избраха актьорите, с които ще работят.

Така в главната роля на героинята от древногръцката митология влиза актрисата Радина Кърджилова. На сцената ще се качат още Велислав Павлов, който ще изиграе Язон, Валентин Ганев в ролята на Креон, Асен Данков ще е Егей, Явор Вълканов - Педагогът, Стелиан Радев ще е Вестител, Вяра Табакова - Дойката. Хорът на коринтянките е съставен от Радена Вълканова, Жорета Николова, Стефания Колева, Елена Иванова, Ева Данаилова и Ана Пападопулу.

Древногръцката трагедия разказва за Медея, съпруга първо на Язон, вожд на аргонавтите, а впоследствие на атинския цар Егей, която е участница в драматичните събития около кражбата на Златното руно.

Драматург на постановката е Мирослава Тодорова, а помощник-режисьор е Рафаел Бижев. Преводач по време на репетициите ще бъде Йоанна Маринова. Сценично движение - Росен Михайлов. 

Специално за спектакъла е поръчан нов дословен превод на древногръцката трагедия,

която допълнително ще бъде адаптирана от авторите на спектакъла. Това е и първата постановка по тази пиеса за Донелан и Ормерод.

Двамата заедно създават легендарната британска театрална компания Cheek by Jowl преди повече от 30 години, която ръководят като артистични директори. Съвместно са автори на над 50 спектакъла, представени на повече от 400 сцени по света. 

Ирландският режисьор представи у нас “Животът е сън”

Точно преди година тандемът Деклан Донелан и Ник Ормерод представиха спектакъла си “Животът е сън” на сцената на Народния театър в рамките на платформата “Световен театър в София”.

Представлението е съвременен прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от XVII век, наричан още “испанския златен век”, със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

Освен за Cheek by Jowl, Донелан създава представления и за престижни театрални фестивали по света като Авиньон и Залцбург, поставя и балетите “Ромео и Жулиета” и “Хамлет” в Болшой театър. Той поставя емблематични текстове на водещи европейски писатели и драматурзи, сред които Шекспир, Расин, Корней, Лесинг, Островски и т.н. Носител е на четири награди “Лорънс Оливие”, на “Златен лъв” от Венецианското биенале, на Международната награда “Станиславски”. Съвместно с Ник Ормерод са удостоени с почетния Орден на Британската империя.

Ник Ормерод е автор на сценографията на множество продукции на Cheek By Jowl, на спектакли в Националния театър на Великобритания, Кралския Шекспиров театър, Английската национална опера и др. През 2012 г. Ник Ормерод и Деклан Донелан дебютират и като сърежисьори в игралното кино с филма “Бел Ами”, в който участват актьорите Ума Търман, Кристин Скот Томас, Кристина Ричи и Робърт Патисън.

Други от Възход и падение

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

Певецът Чарли Пут се ожени (Видео, снимки)

Изпълнителят Чарли Пут се ожени за дългогодишната си приятелка Брук Сансоун. 32-годишният хитмейкър сподели лично щастливата новина в профила си в Инстаграм. "Обичам те, Брук... винаги съм те обичал

Арнолд Шварценегер получи почетна докторска титла

Австрийският културист, актьор и политик Арнолд Шварценегер беше удостоен с почетна докторска титла от частното берлинско училище „Херти“ (Hertie School), предаде ДПА

>