Радев вече сочи ядрен армагедон, “страхливички евроатлантици” пращали всички българи на фронта в Украйна (Обзор)

03.06.2024 22:30
Румен Радев СНИМКА: Румяна Тонева
ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

Гняв и по темата кой да ходи в САЩ на срещата на НАТО през юли. Пеевски: Да не плаши хората и да осъзнае - няма как да промени пътя на страната

“Страхливички” и “неспособни” самозвани евроатлантици у нас са готови да изпратят всички българи във войната между Русия и Украйна, за да се докажат. А ескалация на конфликта там може да доведе до ядрен армагедон.

Така втвърди тона на мрачните си прогнози и атаките срещу политическите опоненти президентът

“Изпращането на войници в Украйна е опорката на Владимир Путин и съжалявам, но ако господин президентът е искал да каже нещо друго, да се поясни”, призова в интервю за “24 часа” в понеделник и военният министър Атанас Запрянов.

И още същия ден пред репортери, докато откриваше конкурс по програмиране, Радев реагира: “Участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която става все по-явна. Това участие задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече и ядрен армагедон. Останалите “спекулации по темата целят да приспят общественото мнение”.

“Аз категорично не съм завявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна. Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят много добре, че ще бъдат отлъчени, отритнати от обществото. Така, както си го получиха при опита да отменят 3 март като национален празник. Иначе, ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евро-атлантическа фасада”, продължи Радев.

Ескалация на тона на държавния глава настана, след като асамблеята на НАТО прие в София декларация, че Украйна може да ползва съюзническо оръжие срещу военни цели на територията на Русия, от които е атакувана. Но това трябва да се потвърди от срещата на върха във Вашингтон през юли. За която нагласата е да не пътува Радев, а Главчев, както “24 часа” разказа.

Президентът показа раздразнението си и от това вчера. Подчерта, че по закон Министерският съвет решава кой ще представлява страната ни, но вметна, че кабинетът е “продукт на един парламент с изключително ниска избирателна активност и катастрофално доверие - по-малко от 10%. Също така е продукт и на една гавра с българската конституция”.

Това е екзистенциална среща, не е като другите. Тук се взема решение за войната и мира, заяви още Радев. И кабинетът ще понесе своята “историческа отговорност”.

Има много време до срещата на НАТО във Вашингтон, още не е взето решение кой ще представлява България, лаконичен бе премиерът Главчев. Надявал се това да се реши от редовно правителство. Той бе на турската граница с новия посланик на Анкара у нас Мехмет Уянък.

Мисля, че въпроса за Сребреница го приключихме, каза още Главчев. Радев настоя по-рано през деня да се установят всички факти и обстоятелства около това правен ли е опит да се промени българската позиция по резолюция на ООН, на която сме съавтори.

Главчев отрече да е имало разговори със сръбския президент Александър Вучич, след които да са настанали колебания дали България да се въздържи. “Може би” ще има проверка в МВнР как е изтекла кореспонденцията.

“За упоритите опити на Румен Радев да се намеси в предизборната кампания има само едно обяснение - много иска, ама не му стиска. Отново трябва да му бъде напомнено да престане да плаши хората, а ако неудържимо го влече активната политика - да напусне президентския пост и да заповяда на политическия терен”, реагира лидерът на ДПС Делян Пеевски.

“Радев много ясно трябва да осъзнае, че България е член на ЕС и НАТО и никой няма да промени тази ценностна принадлежност. Самозванците, които злоупотребяват с доверието на хората, страхливичко поглеждайки на Изток - където са техните кумири, не могат да променят пътя на страната ни. Злоупотребата с толкова важни за хората теми като мира, сигурността и отбранителните способности на държавата проявяват политическата им несъстоятелност и безотговорност”, се казва още в позицията му.

Други от От страната и света

Фердинанд, който ни направи независими

Заради двете национални катастрофи абдикира, обвиняват го, че е високомерен, но се разплаква, когато с влак напуска България Дошло е крайно време за провъзгласяване на независимостта на България

Православен календар за 22 септември, вижте кои са именици днес

1 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона. Преп. Йона. Преп. Козма Зографски Според преданията Йона бил син на вдовицата, у която живял св. прор. Илия

ТЕСТ: Колко сте контролиращи?

1. Как се чувствате, когато в дадена ситуация не сте вие, който/която командва? а) Ужасно! Изобщо не ми харесва да завися от решенията на други хора. б) Зависи за какво става дума

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

>