Лекари спасиха живота на жена в София, отстраниха й огромен тумор

03.06.2024 17:17
Лекари СНИМКА: Pixabay

Високорискова операция по премахването на огромен тумор на надбръбречната жлеза спаси живота на жена с онкозаболяване. В мултидисциплинарния екип участват специалисти от две болници - "Света Екатерина" и "Александровска болница" в столицата. Нерядко на пациенти с подобна диагноза им се отказва операция, казват лекари.

Само преди няколко месеца Анка Димитрова почти загубила надежда. Преди шест години за пръв път чува диагнозата карцином на белия дроб, лечението минало добре до миналата есен, когато отново се почувствала зле, но не откривали причината.

"Ходих на кардиолог, гастроентеролог. Нямах сили, не можех да се храня, не ми се ядеше, мислех си, че идва някакъв край", разказа тя.

"Постъпи в болницата, след като й е отказано в няколко други здравни заведения с тумор на надбъбречната жлеза, с изключително големи размери, ангажиращ голяма част от черния дроб, големите съдове, бъбрека и целия надбъбрек. Изключително сложен случай поради мястото и големината на тумора", каза проф. д-р Димитър Петков, който е изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Лекарите успяват да отстранят целия тумор, така Анка получава втори шанс, пише БНТ

"Вече ставам, мога да ходя с проходилката, правя две три крачки и без нея. Постепенно ми се възвръщат силите. Благодаря им от сърце, те ми спасиха живота", обясни Димитрова.

Други от Докторе кажи

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

Антибиотичната резистентност нараства, до 2050 г. може да убие 39 млн. души

Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 млн. души до 2050 година, показва изследване, което коментира в "Денят започва" по БНТ проф

>