Средиземноморската диета може да елиминира част от рисковите фактори за ранна смърт при жените
Средиземноморската диета може да елиминира част от рисковите фактори за ранна смърт при жените, съобщи ЮПИ, позовавайки се на изследване, публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация.
Нивата на ранната смъртност могат да спаднат с 23 процента, казват авторите. Жените, които искат да живеят дълго, трябва да се фокусират върху диетата си, обяви д-р Самая Мора от Женската болница в Бостън. Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причина за смъртта както при жените, така и при мъжете в цял свят, предава БТА.
Особено внимание се отделя на растителната храна - ядки, семена, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Основният източник на мазнини трябва да бъде зехтинът.
Умерени количества риба, пилешко, млечни продукти, яйца и алкохол не вредят, но трябва да се избягват червените меса, рафинираната захар и преработените храни.
Авторите на изследването са изучавали данни на 25 000 участнички за 25-годишен период. Оказва се, че рискът от ранна смърт спада с една четвърт за тези, които се придържат към средиземноморската диета. Спадат рисковете за развитие на сърдечносъдови заболявания и рак.
Резултатите трябва да послужат за окуражаване на здравословното хранене, коментират авторите.