Опитомяването на чувствата за 90 секунди осигурява мир и успех в работата

04.06.2024 05:33 Димитрана Александрова

За толкова се разграждат хормоните, породени от негативното. После си избирате дали да излезете от примката му

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Леле как ви ядоса колегата (шефът, клиентът, партньорът). Вече половин час кипите и не можете да се спрете. Макар че сте изпълнили основни съвети на психолозите - преброили сте до 10, не сте отвърнали, прекъснали сте разговора и сте се оттеглили от полесражението. ( Още Техники за контрол над гнева.)

Тогава изпълнете още две препоръки. Най-напред спрете с т.нар. мисловно предъвкване - не повтаряйте какво ви каза колегата, та толкова ви ядоса, и какво можехте да му отвърнете, за да го поставите на място и да излезете победители.

Второ, превключете мозъка си в аналитичен режим. Иначе казано, съсредоточете върху причините за конфликта и върху изводите - на какво ви научи той.

Психолозите уверяват, че всяка негативна емоция - дори най-силната като яростта, отминава за 90 секунди. Ако ви държи повече, значи някак я възбуждате отново, не я пускате да си отиде.
Вече не ви ядосва колегата. Ядосвате си се сами. И каквото е да е казал или направил, не е виновен той. Виновни сте си сами.

Вероятно знаете тази често повтаряна от специалистите мантра, че не можете да повлияете на неприятни случки, обстоятелства, хора, но можете да повлияете на своята реакция към тях. Учудва ви обаче, че негативни чувства могат да отминат само за 90 секунди. кой нормален човек се успокоява за толкова. Минута и половина - много е малко.

Не е, обяснява д-р Джил Болти Тейлър, невроанатом, изследователка на мозъчните функции и авторка на книгата "Ударът на моето прозрение".

Отрицателното чувство е сигнал за стрес и възбужда хормони (адреналин, норадреналин, допамин, кортизол и т.н.), които подготвят организма да отговори незабавно на агресията от околната среда и да се защити в аварийната ситуация. Тази първоначална биохимична реакция срещу физическите или психическите дразнители е инстинктивна, тя не ви е подвластна.

"Но хормоните се разграждат напълно в тялото за по-малко от 90 секунди. За 90 секунди можем да наблюдаваме процеса, който се случва в нас, да го усетим и да гледаме как отминава. След това всякакви емоционални отговори са личен избор на самия човек - да остане или да не остане в тази емоционална примка. От неврологична гледна точка имаме силата да избираме какви искаме да бъдем", изтъква д-р Тейлър.

Минута и половина е достатъчно време, за да осъзнаете емоцията, да пострадате и да я опитомите. В противен случай отрицателното чувство продължава да възбужда хормони, които започват да ви тровят, понеже отприщват цяла поредица вредни физиологични процеси в организма, променящи приоритетите на кръвоснабдяването. Това е опасно за здравето - неслучайно природата е заложила биохимичната реакция да отмине само за 90 секунди.

В добавка никак не си помагате и за решаването на конфликта, защото не сте в състояние да мислите трезво. (.)

Алгоритъмът за овладяване е прост и можете да го прилагате при всякакви отрицателни емоции.

Колегата изрича нещо, което ви ядосва.

Вие си казвате: "Ядосан/а съм". Т.е. осъзнавате и назовавате чувството, което бушува във вас.

После започвате да мислите в посока "Това, което изпивам в момента, е просто чувство. То ще изчезне". Ще ви се отрази добре да дишате дълбоко.

Скоро производството на хормони ще се нормализира. Доказано е с изследвания, че норепинефринът (норадреналинът) - т.нар. хормон на гнева, невротрансмитер, секретиран от надбъбречните жлези, изчезва от кръвния поток за 90 секунди.

Емоцията ще намалее и ще е на път да отмине, щом не я засилвате.

Това няма да стане, ако не превключите мозъка си от стрес към анализ. Защо се случи, какво научих от тази случка, как да не се повтаря и други подобни въпроси са ефективен начин за превключване.

Вие вече се успокоявате, връщате си самоконтрола, управлявате чувствата и разума си.

Експертите твърдят, че ако запомни правилото за 90-те секунди и съзнателно следва този алгоритъм,
всеки нормален човек може да се освободи от яд, гняв, ярост, обида и т.н. неприятни емоции наистина за около 90 секунди.

Ако не може, има някакви психични проблеми, заради които трябва да се консултира със специалист. Засядането в негативна емоция е признак, че се нуждае от помощ, защото е претоварен със стрес и е "прегорил" природно заложените процеси в организма си. По тази причина не е в състояние да се превключи, въпреки че се старае. Вероятно твърде дълго е смятал, че е в аварийни ситуации, черпил се е с токсичен биохимичен коктейл, пребивавал е в повишена възбуда и се е докарал до тревожност, депресия или още по-тежко психично разстройство. (.)

Прилагането на алгоритъма трябва да действа, независимо колко голяма е интензивността на чувството. Всъщност вие оценявате яда или обидата си количествено едва когато започнете да мислите.

Това е още един критичен момент, в който не бива да допуснете да се върнете към преживяване на емоцията, сякаш аварийната ситуация се е случва отново. Целта е да се измъкнете, а не да се самонавивате, като си повтаряте "Той много ме вбеси, той много ме нарани", подчертават психолозите.

Можете да разберете защо и как този начин действа чрез просто сравнение с познато неприятно състояние - главобол

Представите си, че не ви е ядосал колега, а ви е заболяла главата. Най-напред усещате дискомфорт.
Казвате си: "Боли ме главата". Т.е. осъзнавате и назовавате какво изпитвате.

След това мислите в посока "Това, което изпитвам в момента, е просто главоболие. Той ще изчезне". Не си повтаряте "боли ме, боли ме, леле колко ме боли", взимате хапче и главоболът наистина изчезва.

Превключването на анализ действа по същия начин, обясняват експертите. (.)

С негативните чувства е още по-просто, като знаете, че те ще отминат за 90 секунди - природно сте програмирани биохимично за толкова да се отмие хормоналният отговор.

Д-р Тейлър препоръчва през това време да гледате секундарника на часовника.

После, ако конфликтът е незначителен, даже няма нужда от анализа му, а само да дадете на мозъка си някакво друго занимание, по-позитивно и отпускащо.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Ловки трикове да ставате симпатични

Ритуалът за късмет не е просто суеверие - научно доказано е как помага

10 незабележими, но коварни капани от шефа и как да ги избегнете

Блондинки и други предразсъдъци, които провалят успеха

Как да живеете с нелюбима работа - съветите на когнитивни психолози

Да, и успехът е навик

Как чрез хиперсъзнанието можете да се програмирате за успех

Като чуете "С цялото ми уважение", хич няма да ви уважат. И още пасивно-агресивни реплики

За успех във всяка кариера ви трябва креативност. Трикове да я събудите

Акула, делфин, кит или медуза сте и кой тип как постига успех

Как да се справите с шеф, който знае, че всичко знае

Други от От страната и света

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

>