Атанас Запрянов: Изпращането на войници в Украйна е опорка на Путин. Ако Радев е искал да каже нещо друго, да се поясни

03.06.2024 07:30 Виктор Иванов
АТАНАС ЗАПРЯНОВ СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Спешен проект е да се удълбае пристанището на Варна, за да можем да приберем новите си бойни кораби, казва министърът на отбраната

- Министър Запрянов, обявихте молба партньорска държава от НАТО да разположи свои противокорабни комплекси на българския бряг на Черно море. Водени ли са вече разговори с някоя държава за разполагане на такива комплекси?

- Да, това искане не започва с моя мандат. То започна още когато НАТО реши да има засилено предно присъствие на Източния фланг и се създаде бойната група в България. Впоследствие с решение на Народното събрание на нас ни беше поставена задача да търсим възможност да усилим както противовъздушната си отбрана, така и противокорабната. Моят предшественик проф. Тодор Тагарев проведе такива консултации, ние ги продължихме. Става въпрос за временно разполагане на мобилни средства на наша територия както за противовъздушна отбрана, така и за противокорабна.

По отношение на противокорабната отбрана се оказа, че огромната част на страните в НАТО разполагат със стационарни комплекси, но не и с мобилни. Както знаете, и ние разполагаме с такава стационарна система за брегова защита от по-стария съветски тип. Малко са държавите, които имат мобилни системи, и в тази ситуация това са страни на Източния фланг. Тоест политически и военно преместването на една такава система примерно от Полша в България е все от Източния фланг на Източния фланг. Затова засега нямаме положителен отговор от държава, която може да снеме такъв комплекс и да го развърне на наша територия. Независимо от това по отношение на Черно море мерките на НАТО са засилен мониторинг и усилване на системата за ранно предупреждение. Това значи, че с патрулна авиация и други системи за ранно предупреждаване ние получаваме информация и засега се справяме без такъв брегови мобилен комплекс от съюзна държава.

- По отношение на искането за мобилен комплекс за противовъздушна отбрана какво е положението?

- Същото. В момента виждате, че основното искане на Украйна е за системи за ПВО. Ние също сме направили запитване за противовъздушна отбрана. Но искам да подчертая, че нашата система е осигурена от комплексите С-300 и С-200 и зенитноракетното прикритие на страната е осигурено. Това е и условието - ще имаме зенитноракетно прикритие със собствени средства дотогава, докато няма чужда способност тук. И никой не смята да лиши България от такива средства, като изпратим нашите средства на Украйна. Фактически ние осигуряваме въздушното ни пространство както с ерполисинга на МиГ-29, така и с дежурството на зенитноракетните средства. И за нас това е конституционна задача.

- МиГ-29 ще издържат ли, докато дойдат F-16? Вече се говори за забавяне на доставката на новите изтребители заради недовършената авиобаза.

- Докато дойдат новите изтребители F-16, миговете ще издържат. Имаме договор за осигуряването на шест двигателя за МиГ-29 и в момента тече процедура за намирането на още шест двигателя. Имаме уверения от американската страна, че F-16 ще пристигнат по график. Но трябва да обърнем особено внимание на подготовката на Трета изтребителна авиобаза (авиобаза “Граф Игнатиево” - бел. ред.) за приемане на самолетите. Нужно е ускоряване на строителните дейности в авиобазата. Доволен съм от активността в момента. Ускоряването на ремонтните дейности започна при служебния министър Димитър Стоянов. Когато той беше министър, им даде тласък, после г-н Тагарев продължи да развива организацията и контрола. И аз продължавам по този път, като всеки месец получаваме информация как се движат дейностите. Скоро отново очакваме доклад как върви подготовката на базата. Особено на онези обекти, които имат отношение към сертификацията, за да получим самолетите. Знаете, че някои от ракетните въоръжения за новите F-16 вече са произведени, но ги държим в САЩ, защото един от обектите, които трябва да бъдат сертифицирани, е този за съхранение на ракетите.

- Да ви върна на ПВО-то и противокорабните комплекси. Искането за помощ означава ли, че минават на заден план проектите да закупим модерни системи?

- Тези проекти са спешни и остават такива. По никакъв начин временно разполагане на чужди средства не снема приоритета нито на договарянето на нови ракетни системи за ВВС, нито на брегови комплекси за ВМС. Тези проекти са в програмата с приоритети до 2032 г. и парите за осъществяването им са налични. Аз като служебен министър не си правя илюзии, че ще мога за това кратко време да придобия цялата информация и да стартираме такъв проект. Още повече че и двата проекта ще се нуждаят Народното събрание за одобри проект за инвестиционен разход. Но опитваме да направим цялата организация, да съберем цялата информация и да организираме процеса, за да спестим време. Така че, когато има Народно събрание и политически избран кабинет, министърът на отбраната да има достатъчно информация, за да може да вземе решение. И двата проекта се движат. Така както се движи и този за покупката на триизмерните радари, където сме избрали изпълнител, но тече съдебно обжалване от един от участниците. Чакаме административният съд да се произнесе и ако е в полза на обжалващите, няма да се бавя и ще стартирам процедурата веднага. Ако съдът отхвърли жалбата, ще започна подготовка за внасяне на този проект в парламента. За да може следващият министър, като дойде, да го внесе.

- Тъй като съставянето на правителство отнема време, ако въобще има такова след 9 юни, вие готов ли сте да внесете тези проекти в новия парламент, а не да чакате нов министър?

- Това е сериозен политически въпрос и трябва да прецени цялото служебно правителство дали ще е съгласно да ангажира парламента с такива сделки. Ще ни трябва силна политическа подкрепа, за да стане това. А и самите партии в НС ще трябва да решат дали биха желали служебен кабинет да им предлага тези проекти. Ние ще имаме готовност, но зависи от политическата воля.

- Кои други проекти за модернизация придвижвате?

- Комуникационната система за Сухопътните войски, която е нужна за създаването на многонационална дивизия. Ние ще създаваме дивизионен щаб. Имаме проекти за дронове. Има и три много важни инфраструктурни проекта - инфраструктурата за дивизионния щаб, проекта за модернизация на авиобазата, проект за удълбочаване на пристанище Варна, за да си приберем новите кораби. За страйкърите също трябва да изградим инфраструктура в 61-а бригада.

- Вие участвахте активно на Парламентарната асамблея на НАТО в София. Как бе посрещнато от съюзниците ни, че президентът Румен Радев дори не бе на територията на страната по това време?

- Парламентарната асамблея на НАТО е независима организация, в която членуват не само държавите от НАТО, но и партньорските държави. Домакин на това събитие е Народното събрание, не правителството или президентството. Ние като правителство участвахме активно. По отношение на президентските програми е в правомощията на неговия протокол как и какво е планирал и кои срещи президентът сам е предпочел да проведе.

- По време на асамблеята вие лично подчертахте хибридната и дезинформационна война на Русия. Как приемате изказванията на президента Радев, които според правителството не почиват на истина, за възможно изпращане на български войници в Украйна, за замесване на България пряко във войната, че трябва да има мир?

- Темата за хибридните атаки на Русия е огромна. Първо, генералният секретар Столтенберг дойде в София и официално заяви, че НАТО категорично разделя помощта към Украйна от участие на НАТО в бойни действия. И че НАТО няма намерение да участва в бойни действия и няма да изпраща никакви войски в Украйна. Категорично не приемам като бивш военен и като политическо лице сега внушения, които не почиват на обективна основа. Няма как НАТО да прати войски в Украйна, това противоречи на Северноатлантическия договор. Според него НАТО спазва устава на ООН и отбранява своята територия, което категорично ще направим, ако се наложи. Второ, с помощта ни за Украйна помагаме на страна - жертва на агресия.

Путиновата опорка е базирана на много прост елемент. В света няма нормален човек, който да обича войната и да иска война. Подкокоросвайки и лъжейки, той плаши нашите граждани, че ние ще нападнем Русия. Защото нашите правителства са подвластни на демократичния контрол на избирателите. В Русия няма проблем с войната, защото няма демократична система, никой не може да протестира. Нашите правителства за загрижени първо за благоденствието на хората и за сигурността им, а не да ги вкарваме във война и да ги пращаме да умират. Виждате ли какво се получава? Агресорът, който изпраща синовете на своя народ да мрат в Украйна, за да завладява територия и да обогатява олигарсите, излиза борец за мир. А ние, които правим всичко възможно да спрем войната, да помогнем на украинския народ, излизаме войнолюбци. Това е опорката на Владимир Путин и съжалявам, но ако господин президентът е искал да каже нещо друго, да се поясни. Защото едно е да говорим за мир със спазване на международните правила и норми, друго е да говорим за мир по Путински.

- В тази връзка кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон?

- Това решение се взема на ниво Министерски съвет, разбира се, в комуникация с президентската институция. Диалогът между МС и президентството съществува. Министър-председателят и президентът ще решат. А Министерският съвет ще приеме национална позиция, с която да отиде делегацията ни. Намираме се в деликатен момент и не знаем след изборите служебният кабинет докога ще управлява. Нека изчакаме да минат изборите и тогава да се коментира тази тема, когато ще се знае кои са хората в правителството.

- Одобрихте участие на България с 4 кораба в почистването на Черно море от мини. Кога започва съвместното почистване с Румъния и Турция?

- До края на юни започва работата. Това е една много важна задача. Ние гарантираме, че и без тази задача правим всичко възможно да си налюдаваме акваторията на Черно море и териториалните си води и да се грижим за безопасността на корабоплаването, на гражданите и на пристанищата ни. Активирайки тази бойна група за 15 дни, ще използваме колективни средства и ще се грижим не само за българската, но и за румънската и турската акватория. За нас това е пример как трите черноморски държави в НАТО могат със собствени сили и средства да допринасят за сигурността. Това е мирна операция и няма никакви намерения да се занимава с войната, която се води в Северното Черноморие. Целта е българските граждани, българските рибари и българските кораби, които плават в нашите води, да бъдат спокойни. Да, намерихме една мина, имахме и фалшива тревога. Вече всяка отломка в морето се приема за мина. Но ние благодарим на българските рибари и екипажи, че ни докладват всичко съмнително - така е редно, за да можем да отидем и да го проверим.

CV

- Роден на 16. 04. 1950 г. в с. Драгойново

- Завършва военното училище във Велико Търново с профил "Свързочни войски", Военната академия по свръзките "Будьони" в Русия, Генералщабен факултет на Военната академия "Г. С. Раковски" и Стратегически курс в Колеж по информация и киберпространство на Националния университет по отбраната на САЩ

- През 1999 г. получава първото си висше военно звание генерал-майор.

- 2002-2003 г. е началник на Военната академия "Г. С. Раковски", а от 2003 до 2006 г. изпълнява длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите

- 2006 г. е назначен за първия военен представител на България във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС

-  В периодите 2010-2013 г. и 2015-2016 г. е съветник на министъра на отбраната

-  Два пъти е зам.-министър на отбраната

Други от Интервюта

Д-р Фани Цуракова, психиатър: Нелекувани, депресиите след раждане провлачват “опашка” и могат да пометат майчиния инстинкт

Близките трябва да проявяват настойчивост, когато  човекът с променено поведение не желае да се допита до лекар, и да са сплотени в единен фронт При депресия първият симптом е нарушен

Зорница Русинова: При друга демография и икономика е правена пенсионната ни система, само вдигане на вноската не е решение

То напряга и хората, и бизнеса, защото няма предвидимост. Социалните плащания обаче трябва да се извадят от нея, казва председателят на Икономическия и социален съвет  Важно е да не се хвърлят

Николай Волев в последното си интервю пред "24 часа": Не харесвам нито един свой филм

Зрителите вече не ме интересуват, казва режисьорът, който си отиде нелепо след падане във вторник - По кината върви най-новият ви филм “Извън пътя”. Имате ли информация колко зрители са го гледали

Юрий Асланов: Склонни сме да преувеличаваме нещастието със "зле съм, имам 1 кола, а съседът - 2"

Основните страхове в момента са свързани със загуба на работа или изпадане в по-долна класова категория, за здравето и за децата, казва социологът - Г-н Асланов

Мика Зайкова: Народът се тревожи! Затова пие, яде и не му пука какво става - последна фаза

Натрупва се напрежение и един ден то ще избие, казва синдикалистът  - Г-жо Зайкова, какво провокира нарастващата тревожност сред българите, че могат да обеднеят

>