Избраха 80-те епархийски делегати, които на 30 юни ще гласуват за наследник на дядо Неофит

02.06.2024 22:00
Светият Синод СНИМКА: Архив
Николай Пловдивски
Наум Русенски
Гавриил Ловчански
Йоан Варненски
Григорий Варненски

Необичайна е ситуацията в месеца, в който избраните тази неделя епархийски делегати трябва да гласуват кой да е новият патриарх на Българската православна църква. Изборът ще се осъществи на 30 юни на Патриаршески избирателен църковен събор в София.

Сред клира неофициално се обсъждат имена на висши духовници, които имат качества да наследят покойния дядо Неофит. От сегашните 14 членове на Светия синод най-често се споменават имената на митрополитите Николай Пловдивски, Гавриил Ловчански, Наум Русенски, Йоан Варненски и Григорий Врачански.

Нито един от тях до този момент не е заявил готовност да приеме да е част от "късата листа" от трима кандидати, която ще стане ясна на 20 юни. 

Видимо позицията на всички е нито да потвърждават, нито да отричат. Така направи онзиден в коментар по БНР и Ловчанският митрополит Гавриил.

"Аз няма да съм патриарх. Това мога да заявя, а

кой ще е патриарх, 

и наум не ви идва",

коментира в Бургас Пловдивският владика. 

Сред изброените имена на владици, които са спрягани като евентуални кандидати за патриаршеския престол, той е най-безогледно атакуван.

Още броени часове след смъртта на патриах Неофит в социалните мрежи срещу него започнаха да се появяват дирижирани хули, затова и 54-годишният митрополит побърза да успокои всички, че не желае да бъде патриарх.

Преди дни обаче Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който най-често общува с българите тук и по света през медиите и социалните мрежи, каза на глас по БНТ един факт, който вече се обсъждаше неофициално - дядо Николай всъщност не е депозирал в Светия синод писмен отказ да се кандидатира за патриарх.  

Миналия четвъртък Московската патриаршия атакува Пловдивския митрополит Николай, както и пътувалите с него в Истанбул Старозагорски митрополит Киприан и Доростолски митрополит Яков, задето участвали в съслужение с Вселенския патриарх Вартоломей и поканените от него представители на Православната църква на Украйна, която се отдели от руската и все още не е призната от всички поместни църкви.

С това действие

Москва може би показа

кого не би харесала

за наследник на Неофит в опит по някакъв начин да повляе върху лагерите в синода, а и не само сред клира, но и сред миряните на Българската православна църква. 

Възможно е "руският скандал" да е напълно случайно съвпадение, но пък от друга страна, случилото се съвсем обърка критиците на самия дядо Николай в България.

Затова и "24 часа" реши да започне поредица от материали за митрополитите, които имат шансове в битката за евентуални наследници на патриарх Неофит.

Вчера във всичките 15 епархии на БПЦ, включително и в двете задгранични - Европейската и Американската, се проведоха избори за епархийски делегати, които трябва да участват в Патриаршески избирателен църковен събор на 20 юни.

Според устава на БПЦ петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни, трябва да участват в избора за български патриарх и Софийски митрополит.

Тези 80 души ще гласуват в края на месеца заедно с 14-те митрополити от Светия синод и останалите, предвидени според устава - по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски. А от епархийските манастири - по двама – един монах и една монахиня от всяка епархия. И накрая - също по един представител на средните духовни училища. 

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>