Урсула фон дер Лайен от Пловдив: Екстремисти искат да разрушат нашата Европа (Видео, снимки)

02.06.2024 17:52 Ваня Драганова Никола Михайлов
Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов бяха посрещнати с викове "Победа" в Пловдив
Манфред Вебер на Античния театър в Пловдив.
Симпатизантите на ГЕРБ-СДС подраниха за срещата с Урсула фон дер Лайен на Античния театър.
Бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева и лидерът на ГЕРБ за Пловдивска област Георги Мараджиев са на първа линия, а стотици след тях издигнаха плакати "Не само съюз – нашият дом".
Античният театър е пълен за срещата с Урсула фон дер Лайен и Мафред Вебер.
Антон Хекимян е сред присъстващите на Античния театър.
Бившият шеф на Столичния общински съвет този път се кандидатира за депутат и от Пловдив. Заради жаркото слънце, някои разпънаха чадъри.
В публиката е бившият депутат и съветник в Пловдив от ГЕРБ Стефан Дедев.
Очакванията бяха за дъжд, но всъщност хората използваха чадърите, за да се пазят силното пловдивско слънце.

Знам, че ГЕРБ ще победи, каза лидерът на ЕНП Манфред Вебер

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за европейските избори Урсула фон дер Лайен предупреди от Пловдив, че крайни политици заплашват Европейския съюз. "Бойко ми разказа с гордост историята за толерантността на българите. Ярък неин символ се намира в сърцето на центъра на София: в рамките на 1 квадратен километър са разположени православна църква, синагога, джамия и католическа църква. Всичките една до друга! Това символизира силния дух на толерантност на България и Европа. Нека го запазим. Но ние също така помним, че не винаги е било така. Ето защо бащите и майките, основатели на Европейския съюз, са заложили европейските ценности в нашите договори. Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица, или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия", за „Национално обединение" във Франция, за "Конфедерация" в Полша или за „Възраждане" тук, в България. Те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи. Защото "Съединението прави силата!", каза тя на срещата си със симпатизанти на ГЕРБ-СДС на Античния театър.

Урсула фон дер Лайен припомни, че "Съединението прави силата" беше девизът на Българското председателство на Съвета на Европа през 2018 г., а "Заедно" беше мотото на Пловдив като първата за България Европейска столица на културата. "Тъкмо за нашето европейско "Заедно" бих искала да говорим тази вечер. Когато действаме заедно, когато Европа е единна, можем да преместваме планини", продължи Урсула фон дер Лайен. Тя цитира Ботевия стих „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" и се насочи към войната в Украйна. „От България бързо се стига до украинската граница. Прекосявала съм тази граница безброй пъти от началото на руската военна агресия. И това, което виждам от другата страна, е бруталната действителност на войната и страданието на невинни хора", каза тя.

Тя изтъкна, че никой не желае мир повече от украинския народ. „Той се бори за земята си и за нашата сигурност. Не бихме могли да се мерим с тяхната саможертва, но това, което можем да сторим, е да бъдем рамо до рамо с тях дотогава, докогато е необходимо. И Украйна може да разчита на нас винаги", категорична беше Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че се нуждаем от един истински Европейски сьюз за отбрана. "Ето зашо в следващия мандат ще определя и комисар по отбраната!", заяви водещият кандидат на ЕНП. Досегашната председателка на Европейската комисия се обяви за по-строги мерки срещу каналджийството на мигранти и нарече нелегалния трафик "организирана престъпност". В началото на речта си тя обяви, че за нея е особена чест да говори пред хората в Пловдив в ден, когато отдаваме почит към паметта на националния ви герой Христо Ботев, който е загинал на вчерашния ден преди почти 150 години.

Преди нея говори лидерът на ЕНП Манфред Вебер. „Здравейте, приятели, здравейте, България!", каза на български лидерът на ЕНП Манфред Вебер и подчерта, че ГЕРБ е партията на стабилността у нас. „Знам, че ГЕРБ ще победи. Когато хората избират ГЕРБ, гласуват за най-голямата партия в Европейския парламент", добави той. Вебер се обърна директно към Бойко Борисов. "ГЕРБ е партия на опит и стабилност. Ти, скъпи Бойко, си истински европейски лидер с доказана история. Под твоето управление България влезе в Европейския банков съюз. Опази границите и имаше невероятно икономическо развитие. Ти даваш на България силен глас в Европейския съюз, благодаря ти!
Добро правителство също означава използване на регионални и кохезионни фондове за развитието на България и това си го направил, Бойко. Не само много добра инфраструктура, като продължението на софийското метро и магистрала "Тракия", които са възможни благодарение на доброто менажиране на еврофондовете, лидерството и вашето управление. Но също училища и пътища в селските райони бяха реновирани. Ти подсигуряваш, че българските градове и села печелят от Европейския съюз", заяви лидерът на ЕНП.

Урсула фон дер Лайен, Манфред Вебер и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бяха посрещнати с викове "Победа" на Античния театър в Пловдив. Те бяха във втория град за представянето на листата на ГЕРБ-СДС за евровота. По-рано днес в Града под тепетата ги чакаше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пръв гостите приветства кметът на Пловдив Костадин Димитров. „Да посрещнеш председателя на Европейска комисия и лидера на ЕНП, за Пловдив е историческо събитие и аз благодаря на г-н Борисов, че ни даде тази възможност. Фактите са факти и те трябва да бъдат споделяни. Най-голям успех, напредък и престиж и за града ни, и за страната ни, сме имали по време на управлението на ГЕРБ под лидерството на Бойко Борисов. И разбира се с нашите партньори в ЕС", заяви пловдивският градоначалник.

След него думата взе водачът на евролистата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков. „Европа е родината на гражданите, а ЕНП обръща специално внимание на това, не случайно ние казваме „европейски начин на живот". Ние трябва да убедим и евроскептиците, че Европа като люлка на мира и благоденствието е обърната към всички онези, които искат да станат част от Европейския съюз", каза той. След Желязков на сцената се качи Мария Габриел. "Присъствието на Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер показват уважението им към ГЕРБ, към хората, подкрепящи ГЕРБ. Това е символ, че ГЕРБ е надежден и устояващ на предизвикателства партньор", каза тя.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер са за първи път заедно в България. „Това показва колко е важна страната ни в Централна и Източна Европа. Българите трябва да знаят, че благодарение на вас само България получи същите средства, които взимаше и когато Великобритания беше част от Европейския съюз", обърна се към европейските лидери той. Той се обърна с апел към избирателите. „Който има акъл, да оцени, че водещият кандидат на ЕНП и лидерът на партията са тук, в Пловдив, да си направи сметката, да прецени, да гласува, както иска. Но ако не иска отново да сме в хаос, това е Урсула фон дер Лайен и №22", заяви Борисов. Той допълни, че в последните 3 години България изостава с усвояването на еврофондовете. „Хубаво е, че този път съвпаднаха европейските избори с нашите предсрочни, но ако юни ние, политически лидери, не проявим политическа зрялост, нищо няма да се получи и след 9 юни. „Хубаво е, че този път съвпаднаха европейските избори с нашите предсрочни, но ако юни ние, политически лидери, не проявим политическа зрялост, нищо няма да се получи и след 9 юни. Вече чух толкова заклинания, толкова самохвални изказвания, че не виждам и как ще се случи. Само че всички хора искат стабилност, искат сигурна Европа, а това става със сигурно, стабилно правителство", каза лидерът на ГЕРБ.

Античният театър в Пловдив беше пълен с привърженици на ГЕРБ, дошли доста по-рано за срещата с Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен. Всички вдигаха плакати с надпис "Не само съюз. Нашият дом" и "Ursula 2024".

Преди официалния старт на събитието на сцената излязоха Биг Бенд Пловдив и фолклорният ансамбъл "Тракия".

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>