Кои храни да избягвате при стомашни проблеми и болести

02.06.2024 15:13

При кои заболявания на стомашно-чревната система трябва да се избягва консумацията на пресен лук, чесън и череши. Гастроентрологът доц. д-р Радин Цонев обясни, че стресът и фрустрацията или нарушението на хранителния режим са причините за чревните болести. Гастритът може да се превърне в сериозно заболяване – това е възпаление на стомашната лигавица.

Жлъчката не обича кафе и шоколад, а раздразненото дебело черво не харесва черешите. Консумацията им може да изпрати човек с такава диагноза на операционната маса. Според д-р Цонев шварц кафето или американо не е проблем. То се води за универсален антиоксидант, дори при хора с цироза или гастрит може да бъде приемано. За хора с проблеми с жлъчката не се препоръчват кафе и шоколад, обясни гастроентрологът.

Други от Докторе кажи

Д-р Аспарух Илиев за грипа: Не е много по-тежък от миналогодишния

Тази година имаме сравнително спокойна епидимилогична обстановка, дори с т.нар. супергрип. Хубаво е да се носи маска, особено е ако възрастен човек и има проблем с имунитета

Домашният сироп от мед и лимон по-ефективен ли е срещу кашлица?

Ако е суха, може да има същия успокояващ ефект, казва английски професор по респираторни заболявания Живеем във време на все повече болести и на увеличаващи се цени на лекарствата

Използвайте зимата, за да се освободите от разсейването

Или какво е locking in ("заключване"), което младите тренират, за да станат хипер-фокусирани Ако някой от по-младите ви роднини или приятели иска да прекара коледните празници в усамотение и да се

Българската червена чушка - сред 12-те суперпродукта, които пазят зрението

Съдържанието на витамин C в нея е свързано и с намален риск от развитие на очни заболявания Издаваното в Ню Йорк специализирано издание Very Well Health поставя българската червена чушка сред 12-те

Проф. Кантарджиев: Грипът вече се разпространява епидемично в страната

Грипът вече се разпространява епидемично в страната, като от около седмица се отчита сериозно увеличение на случаите. Това заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Събуди се" по

>