Ловки трикове да ставате симпатични

03.06.2024 05:30 Димитрана Александрова

И да получите това, което искате, без грубо да манипулирате

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Bсъщност това, всъщност онова, повтаря събеседникът ви. "Всъщност" е от паразитните думи, които не красят речта. Но вместо да се усмихвате наум, че човекът насреща не си дава сметка какъв паразит го е налазил, вие можете да използвате лошия му навик. Нали искате да му станете симпатични и да постигнете своя цел.

Има различни психологически трикове, за да се почувства събеседникът ви на една вълна с вас.

Някои са по-сложни и изискват време. Например т.нар. ефект на Франклин - да помолите някого за дребна услуга и да разчитате, че по-късно няма да ви откаже по-голяма. Американският политик Бенджамин Франклин е пробвал лично ефекта, наречен после на негово име, и е записал в дневника си: "Човек, който веднъж е направил нещо мило за вас, е по-вероятно да ви помогне отново". (Трик да парирате недоброжелател с ефекта на Франклин.)

Често обаче се налага да постигнете доверие много бързо, няма кога да градите по-трайни отношения. (Техники да печелите доверие, което ви води към успех.) Експертите по комуникация твърдят, че и за такива случаи има хитрини, с които да си помогнете.

Първо трябва да подходите с желязна вяра, че събеседниците ще ви харесат (.) После продължете с още техники.

Примерът с "всъщност" е за техника, която ще ви позволи да разберете дали събеседникът ви харесва, или не.

Това понякога си личи от пръв поглед, но при добрите професионалисти, които са и добре възпитани хора, любезността е задължителна. Ако събеседникът ви слуша приветливо и даже учтиво кима, не значи, че ще се съгласи с вашето предложение.

За да определите поведението си и по-нататъшните си усилия, може да проверите дали сте му симпатични с лесен трик. Като го слушате внимателно, обърнете внимание на специфична дума, която той обича да използва. Щом я чуете, се усмихвайте и кимайте с глава утвърдително. Ако човекът ви харесва, той ще започне да употребява думата или израза все по-често. Така ще покаже отношението си към вас. А понеже вие му демонстрирате симпатия с усмивките и кимането (), той подсъзнателно ще започне да изпитва към вас доверие.

Капанът тук е добре да премерите реакцията си. Трябва да изглеждате искрени. Лек нюанс на ирония ще има обратния ефект, особено ако събеседникът ви е наясно с лошия си навик да употребява често и без нужда паразитна дума или израз.

Номерът с кимането и усмивките работи и чрез още една техника за постигане на симпатия - човекът започва да ви харесва повече, защото открива общи черти помежду ви. А няма никакво съмнение, че хората така са устроени - чувстват се по-близки с този, с когото имат сходства. Вашият събеседник си обича думата или израза. Вие се усмихвате, сякаш и на вас ви допада. Значи имате прилика. На човека му става приятно и е по-склонен да се съгласи.

Точно с тази цел се препоръчва т.нар. огледална техника - да създавате прилики между вас и събеседника си, като повтаряте жестовете му. (.)

Естествено, че човекът ще ви хареса, ако сте усвоили навика да правите комплименти при всеки удобен случай. (.) Няма индивид от рода хомо сапиенс, на когото да не му прави удоволствие да чуе добра дума за себе си.

Реакциите да хванете подходящия момент и да изсипете правилната доза ласкателство се учат. Затова започнете да тренирате с близките си - семейството и приятелите, после минете на колегите и шефа си. След известно време няма да ви е проблем да прилагате този трик с непознати. (Как звучите също е важно - .)

Е, човещинка си е и обратното - вие лекичко да се покажете несъвършени пред събеседника си. Може
да направите грешчица, за да му станете по-симпатични, вместо да парадирате със своята компетентност и идеалност.

Всички хора се опитват да не правят грешки, понеже се страхуват от присмех. Но допускането на дребна грешка показва, че не сте перфектни, и не пораждате завист. Напротив - като ви поправи или като ви помогне да намерите точната дума, с която уж се затруднявате, другият се чувства по-добър от вас. Така се отпуска в компанията ви, печелите доверието и симпатията му. Ето ви благодатна почва да постигнете, каквото искате от него, без да ви помисли за манипулатори.

Грешчицата трябва да е дребна и да не правите често този номер. Иначе хората ще започнат да се съмняват в способностите ви или ще прозрат, че прилагате техника. Тя впрочем е доста известна.

Ловък начин да станете симпатични и да спечелите доверие е да създадете впечатление, че споделяте тайна. Не казвате нещо наистина важно и прекалено лично за себе си - в деловото общуване подобна фамилиарност е дори стряскаща, ако не познавате достатъчно събеседника си. Тайната, която съобщавате, трябва да го накара да се почувства специален, но не е и притеснен от откровението ви. Така че много добре преценете какъв човек имате насреща си, за да изберете какво да споделите.

Изпитана техника да получите това, което искате, е едновременно да не допускате отговор "не" и да създавате илюзия, че предлагате варианти за избор. Номерът работи на практика, като не задавате въпрос на човека дали ще направи нещо, или не, а например кога.

Искате да получите документ от колега. Не го питате "Ще ми го дадеш ли". Питате ще може ли да ви го прати утре или ще му е по-удобно в края на седмицата. Така не допускате съмнение, че може да откаже да свърши работата, но същевременно не го притискате, а му оставяте избор. Хем изисквате от него, хем не му заповядате. Оставяте впечатлението, че той контролира ситуацията. То е най-важното, за да постигнете целите си. (Техники да включите на скорост способността да убеждавате)

--------- Ефектът на прожектора ---------

Светът не се върти около вас нито за добро, нито за лошо.

Това съобщение може би ви се струва излишно. Смятате, че не си мислите такова нещо за себе си.

Като се замислите, вероятно не си го мислите. Но подсъзнателно е точно така. Заради което може би не действате по правилния начин с хората, от които искате да получите нещо.

Това нещо е важно за вас, но е добро и за тях, не им струва особени усилия. Защо тогава не го правят, по дяволите?

Специалистите обясняват, че причината вероятно е в неумението да предизвикате доверие и да покажете тъкмо тази втора част - че важното нещо за вас е добро и за тях. А това неумение може би се дължи на подсъзнателното убеждение, с което си живее всеки - че е център на вселената.

Ако не вярвате, че го имате, проверете се. Делова жена сте и о, ужас, пуснала ви се е бримка на чорапа. Струва ви се, че всички в нея гледат. Или пък имате нова прическа. Чудите се защо колегите ви не забелязват.

Изобщо не е вярно, че околните ви обръщат толкова много внимание, колкото си въобразявате. Многократно с най-различни изследвания е проверен т.нар. ефект на прожектора. Термина въвеждат американските психолози Томас Гилович и Кенет Савицки през 1999 г.

При повечето изследователи експериментът протича приблизително така - молят доброволци цял ден да носят странна тениска в офиса, да речем. После ги карат да посочат колко хора са забелязали в какво са облечени. Същевременно психолозите сами проверяват колко хора в действителност са обърнали внимание на странната дреха.

Резултатите показват, че участниците в експеримента посочват двойно по-висока бройка от действителното количество хора, които са забелязали въпросната особеност.

Та изводът е, че човек се намира в центъра на внимание много по-рядко, отколкото смята. Той надценява важността си за другите и само си въобразява, че е под прожектора.

Ако иска останалите хора наистина да го забележат и да получи нещо от тях, трябва доста да се потруди да спечели симпатии и доверие.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Ритуалът за късмет не е просто суеверие - научно доказано е как помага

10 незабележими, но коварни капани от шефа и как да ги избегнете

Блондинки и други предразсъдъци, които провалят успеха

Как да живеете с нелюбима работа - съветите на когнитивни психолози

Да, и успехът е навик

Как чрез хиперсъзнанието можете да се програмирате за успех

Като чуете "С цялото ми уважение", хич няма да ви уважат. И още пасивно-агресивни реплики

За успех във всяка кариера ви трябва креативност. Трикове да я събудите

Акула, делфин, кит или медуза сте и кой тип как постига успех

Как да се справите с шеф, който знае, че всичко знае

Не мразете края на дистационната работа. Тя доказва рискове

Гадни колеги, но полезни при правилна употреба

Фал или провал и как да се върнете на пътя към успеха

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>