Страстта към ултрапреработена храна води до 34 вида рак

01.06.2024 18:43 Павлина Трифонова
Американският режисьор Морган Спърлок, който успя чрез свой филм да шокира света с вредата от яденето на ултрапреработени храни, почина от онкологично заболяване преди дни. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ И АРХИВ НА ФИЛМА SUPER SIZE ME
Яденето на сладки храни увеличава теглото, а поне 13 вида рак се свързват с висок индекс на телесната маса.

Американският режисьор Морган Спърлок бе един от първите хора, успели да шокират света с вредата от яденето на ултрапреработени храни. Прави го още докато само малка група диетолози и лекари се престрашават да се противопоставят на агресивното навлизане на тези стоки в магазините и във веригите за бързо хранене по света.

Преди четвърт век Спърлок решава да се превърне в опитно зайче, за да разбере на базата на личен опит дали наистина предлаганите в тях ястия и напитки са толкова вредни.

В продължение на месец той буквално се тъпче с най-големите хамбургери, пържени картофи и газирани напитки, точно както го правят хиляди други американци всеки ден.

За 30 дни напълнява с 12 килограма. Разказва, че се чувства болен и без сили

Направени медицински прегледи показват влошаване на редица негови здравни показатели.

Спърлок представя цялото си преживяване във филма Super Size Me, който му носи номинация за “Оскар” за най-добър документален филм. Някои от

най-големите вериги за бързо хранене оспорват твърденията му,

но общественият отзвук от неговия кинопроект е толкова голям, че в крайна сметка се принуждават да премахнат най-големите си менюта и да подобрят храната, която предлагат.

Редица специалисти и известни готвачи се включват в спора дали наистина са толкова вредни ултрапреработените храни.

Направени са десетки проучвания по въпроса през последните години, които доказват, че те имат връзка с редица заболявания, включително с 34 вида рак.

През последните дни доста от тях отново бяха припомнени, след като стана ясно, че Спърлок е починал на 53 години от онкологично заболяване.

Няма доказателства, че то е свързано с експеримента, на който се подлага, въпреки че страда от редица здравословни проблеми след това, разкрива “Дейли мейл”.

Въпреки че връзката между ултрапреработените храни и онкологичните заболявания вече е добре установена, все още специалистите спорят как точно тя се изгражда.

Част от тях смятат, че основна вина носят някои съставки, които се използват при производството на дълготрайни стоки като бисквити, чипсове, сладки зърнени закуски, газирани напитки и дори сладолед. Става въпрос за неща като наситени мазнини, захари, консерванти и оцветители, които причиняват възпаление на органите и системите в тялото.

Други изследователи са на мнение, че

яденето на ултрапреработени храни ни лишава от важни неща

като витамини, минерали и фибри, за които е известно, че стимулират имунната система и помагат за предотвратяване на образуването на рак.

Обичайно те се съдържат в плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, които обаче все по-рядко попадат на масата на хората, изкушавани от веригите за бързо хранене.

Други от Докторе кажи

Ортопеди от болницата в Благоевград присадиха нерв от крак на ръката на пациент след злополука

4-ма лекари са извършили т.нар. кабелна пластика, при която се присажда нерв, продължила 3 часа и половина Този вид интервенция, се прави много рядко у нас - само в "Пирогов" и в още 1-2

Министерски съвет изменя пакета за здравни дейности, гарантирани от здравната каса

Министерският съвет внесе проект за изменение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса

Забраняват износа на лекарство за недоносени деца

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде заповед, с която забранява износа на лекарствен продукт за недоносени деца. То се използва за профилактика на сериозни заболявания на долните

Робот извърши първата двойна белодробна трансплантация в Ню Йорк

Първата двойна белодробна трансплантация бе извършена от робот в медицинския център „Лангон хелт" в Нюйоркския университет, съобщи Би Би Си. Операцията е направена на 22 октомври на 57-годишна жена

30 млн. души може да загинат до 2100 г. заради мръсен въздух и екстремни температури

30 млн. души може да загинат до 2100 г. заради мръсен въздух и екстремни температури, прогнозираха учени. В новото проучване се прави оценка на смъртността вследствие на замърсяването на въздуха и

>