Страстта към ултрапреработена храна води до 34 вида рак

01.06.2024 18:43 Павлина Трифонова
Американският режисьор Морган Спърлок, който успя чрез свой филм да шокира света с вредата от яденето на ултрапреработени храни, почина от онкологично заболяване преди дни. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ И АРХИВ НА ФИЛМА SUPER SIZE ME
Яденето на сладки храни увеличава теглото, а поне 13 вида рак се свързват с висок индекс на телесната маса.

Американският режисьор Морган Спърлок бе един от първите хора, успели да шокират света с вредата от яденето на ултрапреработени храни. Прави го още докато само малка група диетолози и лекари се престрашават да се противопоставят на агресивното навлизане на тези стоки в магазините и във веригите за бързо хранене по света.

Преди четвърт век Спърлок решава да се превърне в опитно зайче, за да разбере на базата на личен опит дали наистина предлаганите в тях ястия и напитки са толкова вредни.

В продължение на месец той буквално се тъпче с най-големите хамбургери, пържени картофи и газирани напитки, точно както го правят хиляди други американци всеки ден.

За 30 дни напълнява с 12 килограма. Разказва, че се чувства болен и без сили

Направени медицински прегледи показват влошаване на редица негови здравни показатели.

Спърлок представя цялото си преживяване във филма Super Size Me, който му носи номинация за “Оскар” за най-добър документален филм. Някои от

най-големите вериги за бързо хранене оспорват твърденията му,

но общественият отзвук от неговия кинопроект е толкова голям, че в крайна сметка се принуждават да премахнат най-големите си менюта и да подобрят храната, която предлагат.

Редица специалисти и известни готвачи се включват в спора дали наистина са толкова вредни ултрапреработените храни.

Направени са десетки проучвания по въпроса през последните години, които доказват, че те имат връзка с редица заболявания, включително с 34 вида рак.

През последните дни доста от тях отново бяха припомнени, след като стана ясно, че Спърлок е починал на 53 години от онкологично заболяване.

Няма доказателства, че то е свързано с експеримента, на който се подлага, въпреки че страда от редица здравословни проблеми след това, разкрива “Дейли мейл”.

Въпреки че връзката между ултрапреработените храни и онкологичните заболявания вече е добре установена, все още специалистите спорят как точно тя се изгражда.

Част от тях смятат, че основна вина носят някои съставки, които се използват при производството на дълготрайни стоки като бисквити, чипсове, сладки зърнени закуски, газирани напитки и дори сладолед. Става въпрос за неща като наситени мазнини, захари, консерванти и оцветители, които причиняват възпаление на органите и системите в тялото.

Други изследователи са на мнение, че

яденето на ултрапреработени храни ни лишава от важни неща

като витамини, минерали и фибри, за които е известно, че стимулират имунната система и помагат за предотвратяване на образуването на рак.

Обичайно те се съдържат в плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, които обаче все по-рядко попадат на масата на хората, изкушавани от веригите за бързо хранене.

Други от Докторе кажи

Николай Габровски: Резервиран съм към чудесата в медицината, но се случват

Винаги съм много резервиран, когато говорим за чудеса в медицината, но е факт, че чудеса се случват, че науката понякога прави стъпки, които променят драстично начина

Хората достигнаха предела за дълъг живот. Не може да станем по-стари

Въпреки че лекуваме все повече болести, не сме открили начин да избегнем остаряването През по-голямата част от XX век всяко следващо десетилетие е увеличавало средната продължителност на живота на

Близо 40% от децата в България са с наднормено тегло

България е на четвърто място по затлъстяване в Европа, а близо 40 процента от детското ни население е със затлъстяване, каза д-р Цветелина Цветанова, началник на звено „Детска ендокринология“ на

Над 16 000 българи са починали от рак миналата година

Над 16 000 българи са починали от рак през 2023 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), които бяха представени при откриването на Българския национален конгрес по

Ще проверяват пътниците от Руанда в САЩ заради вирус подобен на ебола

Във връзка с епидемията от вируса марбург в Руанда от следващата седмица ще бъдат проверявани пътниците, които пристигат в САЩ и са били там през последните 21 дни

>