Народни хора, нежни композиции и джаз мелодии прозвучаха в Монтана

01.06.2024 13:56 Камелия Александрова
С дефилир на духови оркестри и мажоретки започнаха празниците, посветени на Дико Илиев

Духова музика огласи централния площад „Жеравица"

С дефилир на духови оркестри и мажоретки започнаха празниците, носещи името на самобитния композитор Дико Илиев в Монтана. Шест оркестъра, участващи в първия фестивален ден, изсвириха заедно химна на България и Дунавското хоро, написано от маестрото.

18-тият Фестивал на духовите оркестри се организира от Община Монтана и беше открит от кмета Златко Живков.

Kато добър домакин той поздрави с добре дшли всички гости от близо и далеч. Кметът изтъкна, че от Северозапада България се прославя с две неща- това са Белоградчишките скали и творчеството на Дико Илиев, незабравимия композитор и автор на Дунавското хоро, който е живял и тук. Това е нещо изключително , българско, хубаво, добро. Гордеем се че сме една българска културна нация", каза кметът Живков.

В поздравителния адрес от министъра на културата Найден Тодоров пък се изразява възхищението от от богатата и вълнуваща история на Дикоиилиевите празници на духовите оркестри в Монтана. „Да се грижим за българската музика като разпознаваем български код, който ни е прославял и все така ще ни прославя!", се казва в поздравлението на министерството на културата.

Първи програмата откриха Представителният гвардейски духов оркестър към българската Национална гвардейска част с диригент подполковник Ради Радев. Има свети знакове за нас и това са знамето, герба и националния химн. Изпълненията на гвардейците предизвикаха буря от аплодисменти. След тях свириха Общински духов оркестър - Търговище, младежки духови оркестри от Троян и Велинград.

Празниците на духовата музика започват през 1988 година и се провеждат редовно веднъж на две години. Oсвен родни хора композиции на Франк Синатра, Луис Армстронг и Джордж Гершуин прозвучаха в Монтана. Награди зарадваха двама композитори, написали „Възпев" за празниците и ново Островско празнично хоро.

Кулминацията на вечерта бяха любимците на публиката музикантите от брасбенд VIVO Монтана.

До неделя на откритата сцена в центъра на Монтана ще се качат Общински духов оркестър - Плевен, Софийски духов оркестър към Дом на културата „Искър" - София, Общински духов оркестър - Ботевград, както и Първи ученически гвардейски оркестър и Спортен клуб по мажоретни спортове „Еуфория" към Средно училище „Иван Вазов" - Плевен и Оркестър „Mezzo Forte Soul Music" от град Отопени - Румъния, Духов оркестър при Народно читалище "Развитие - 1869" - Враца, Духов оркестър при Общински комплекс "Дворец на културата" - Перник, Младежки духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград и Представителен общински духов оркестър с мажоретен състав - Ловеч. Музикантите от Духов оркестър „Дико Илиев" към читалище "Разум - 1883" и Мажоретен състав към Общински младежки дом - Монтана.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>