Ще влезе ли Тръмп в затвора и може ли да стане президент въпреки присъдата

31.05.2024 09:01
Доналд Тръмп Кадър: Екс/ @realDonaldTrump

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше осъден по 34 обвинения по делото "Сторми Даниелс". Съдебното жури в Ню Йорк взе решение на 30 май, а процесът срещу Тръмп продължи седмици. 

Това прави Доналд Тръмп първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление и го изправя пред две възможности - затвор или пробация. 

Милиардерът вероятно ще обжалва и тази присъда, както досега обжалваше съдебните решения. Произнасянето на присъдата е насрочено за 11 юли, но е твърде вероятно да се забави. 

Ето всичко, което трябва да знаете за делото на Тръмп:

Кога ще бъде произнесена присъдата

Съдията Хуан Мерчан определи произнасянето на присъдата за 10 ч. българско време на 11 юли. 

Доналд Тръмп може да бъде осъден на пробация или на до 4 години затвор за всяко от обвиненията. Максималната присъда, която бившият президент може да получи е до 20 години. 

На този етап бившият президент остава на свобода, докато чака произнасянето на присъдата. Прокурорите не са поискали от него да внесе гаранция. 

Може ли Тръмп да обжалва присъдата си?

Тръмп постоянно обжалва съдебните решения срещу него в опит да забави производството или евентуално да се изправи пред съд, който може да застане на негова страна. Случаят в Ню Йорк не е по-различен.

Малко след като Тръмп е осъден, адвокатът му Тод Бланш поиска от съдия Мерчан оправдаване на обвиненията, независимо от осъдителната присъда. Съдията обаче отхвърли искането.

Може ли Тръмп все още да бъде избран за президент?

Накратко, отговорът е да.

Професорът по право от Калифорнийския университет в Лос Анджелис Ричард Л. Хасен - един от водещите експерти по изборно право в страната -  потвърди, че нищо в Конституцията на САЩ не забранява на осъден престъпник да се кандидатира за най-високия пост в страната.

„От правна гледна точка нищо не се променя със статута на Тръмп като кандидат", написа Хасен в своя блог за изборно право в четвъртък.

В американската конституция има само изисквания кандидатът да е навършил 35 години и да е пребивавал в САЩ поне 14 години. 

Ще отнеме ли присъдата на Тръмп правото му да гласува?

Въпреки че Тръмп, като жител на Флорида, е обект на драконовските правила на щата, които лишават от право на глас някои хора с присъди за тежки престъпления, той може да се възползва от начина, по който законодателите в Ню Йорк през 2021 г. улесниха възстановяването на правото на глас на престъпниците.

Що се отнася до току-що произнесената присъда в Манхатън, правото на Тръмп да гласува във Флорида на изборите през ноември ще зависи от това дали е осъден на затвор.

Флорида забранява на престъпниците да гласуват, докато не изтърпят пълния срок на присъдата си - включително и освобождаването под надзор - и докато не платят всички свързани с това глоби и такси.

Забраната за гласуване на престъпници във Флорида се прилага и за лица с присъди извън щата. Въпреки това, ако присъдата на флоридски гражданин е извън щата, Флорида се съобразява със законите на този щат за това как престъпникът може да възстанови правото си на глас.

Какво означава това за другите наказателни дела на Тръмп?

Осъждането на Тръмп не означава почти нищо за другите му три наказателни дела, които ще продължат да се водят по същия начин, както преди признаването му за виновен по това в Ню Йорк.

Федералното наказателно дело на Тръмп за подривна дейност по време на избори е спряно, докато Върховният съд на САЩ разглежда претенциите му за президентски имунитет. Съдията, наблюдаващ делото му за класифицирани документи във Флорида, отложи процеса за неопределено време. А делото за намеса в изборите в Джорджия е в правен застой, докато Тръмп и няколко негови съподсъдими се опитват да дисквалифицират прокурора от района на Атланта, който повдигна обвиненията.

Други от Анализи

Началото на края на иранската "Ос на съпротивата"?

Одобрението, с което ударите срещу Хизбула се ползват в Израел, вероятно ще мотивира Нетаняху да игнорира призивите за прекратяване на огъня. Докъде ще стигне той и може ли да унищожи т.нар

Уви, пълният Шенген за нас ще си остане неизпълнено очакване

Въведеният контрол по границите от страна на Германия към Полша, Чехия, Швейцария, Дания, Белгия, Люксембург означава провал на споразумението, сключено преди почти 40 години Ще станем ли пълноправен

Защо толкова мразят точно нас в Скопие?

А има изключително прост начин да се реши проблемът с общото минало  Вместо като най-близки народи да имаме най-близки отношения, България и Северна Македония имат най-лошите отношения в сравнение с

Коментар на седмицата №1: Македонско знаме ли? Какво прави българският трибагреник на флага на охридските въстаници?

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 1 с над 64 000 прочитания. Историците от прословутата скопска историческа школа явно са забравили

Коментар на седмицата №2: Ако не гласуваш - затвор, без заплата и идиоти в парламента

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 2 с над 37 000 прочитания 6,6 млн. българи са в избирателните списъци

>