Топло до 34°, но с дъжд и бури през почивните дни

31.05.2024 08:05
Слънцето все пак ще се прокрадва през следващите дни.

От понеделник започва нов продължителен валежен период

Топло с температури на места до 34 градуса ще е времето през почивните дни. Няма да липсват обаче превалявания и гръмотевични бури. Това прогнозира шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Минималните температури в петък ще бъдат от 11 до 16 градуса. Денят ще започне с облаци над Добруджа и над западните части от България. Постепенно от запад на изток облаците ще се увеличават. Следобед ще превали и прегърми в западните и в централните райони, а

по Черноморието облачността ще се разкъса до слънчево

Чувствително ще се затопли. Вятърът от запад ще е слаб със скорост до 20 км/ч. Максималните температури ще достигнат 25-30 градуса, в района на Сандански и около Русе до 31 градуса.

Минималните температури в събота, на 1 юни, ще бъдат от 13 до 18 градуса. Сутринта ще бъде предимно слънчево, като постепенно от запад на изток облаците ще се увеличават. Следобед ще превали и прегърми в западните и в централните райони. Максималните температури ще са от 28 до 32 градуса.

Следобед в Рила, Пирин и Стара планина се очакват прегърмявания с валежи. Вятърът по високите части (над 2500 м) ще бъде умерен от югозапад с пулсове до 40 км/ч. Максималните температури за деня на тази височина ще са от 8 до 10 градуса, а на 1500 м - от 16 до 19.

Над Черноморието сутринта ще е слънчево, а следобед ще се развиват купести облаци. Максималните температури на въздуха ще бъдат до 28-31 градуса.

Температурата на морската вода е от 18 градуса по северното крайбрежие, до 19 градуса по южното.

В неделя минималните температури ще бъдат от 14 до 19 градуса, по черноморското крайбрежие до 20-21. Сутринта ще бъде предимно слънчево, като постепенно от запад на изток облаците ще се увеличават. Следобед ще превали и прегърми в цялата страна.

В западните и в централните райони се очакват градушки

Ще се задържи топло за сезона. Във вътрешността от страната показанията на термометрите ще достигат 33 градуса. Максималните температури ще са от 29 до 34 градуса, в Сандански и Русе - до 35-36, по Черноморието до 26-28 градуса.

В Рила, Пирин и Стара планина отново се очакват прегърмявания с валежи. Максималните температури за деня над 2500 м ще са от 10 до 12 градуса, а на 1500 м - от 18 до 20.

Над Черноморието сутринта ще бъде слънчево, а следобед ще прегърмява и превалява.

Максималните температури на въздуха ще бъдат до 26-28 градуса.

От понеделник започва нов продължителен валежен период с динамично време и силни гръмотевични бури в западните и северните райони. В сряда и четвъртък се очакват силни гръмотевични бури в Централна България със значителни количества дъжд - 30-50 литра на квадратен метър в западните и в централните райони. От петък се очаква повече слънце и температури от 28-32 градуса. Ще превалява само в планинските райони.

Други от Времето

Проф. Георги Рачев: Валежи в последните дни на октомври

Следващата седмица утрините ще са студени, на обед с хубаво слънце и ще е топличко, 2,5 градуса сме над нормата, колкото и хладно да изглежда. Това каза климатологът проф. Георги Рачев по бТВ

Предимно слънчево с вятър и 17 градуса ни очакват в Пловдив

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София – около 15°

Облаци и слънце се редуват в Пловдив днес, термометрите стигат 18°

Днес ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обяд и над Централна България, която към края на деня ще намалее

Очаква ни по-студена зима и с повече валежи от миналогодишната

За ноември прогнозата е за по-хладен от предишния, а декември - по-студен от този през 2023 г. Предстоящата зима може да е по-студена и с повече валежи от миналогодишната

Слънчево, но по-хладно днес, до 23° в Пловдив

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има преди обяд над североизточната част от страната. Вятърът в цялата страната ще се ориентира от

>