Кралските прокурори готвят още дела срещу българи, източвали помощи в Англия

30.05.2024 22:02 Павлина Трифонова
Двама от обвинените - Галина Николова и Гюнеш Али СНИМКИ: Кралската прокуратура
Финалното дело срещу петимата българи се проведе в наказателния съд в Лондон. СНИМКА: АВТОРЪТ

Четирима в схемата за 54 млн. паунда вече са вкарани в затвора, другата жена ще бъде екстрадирана

Британската кралска прокуратура готви още дела срещу българи, източвали помощи в Англия. Това стана ясно по време на финалното дело в Лондон срещу петима, признати за виновни за една от най-големите измами със социални плащания в Обединеното кралство за близо 54 млн. паунда.

Те бяха осъдени на лишаване от свобода между 3 и 8 години

Четирима от тях бяха задържани още в съдебната зала. Единствено 53-годишната Цветка Тодорова бе освободена и подлежи на автоматично депортиране. Оказа се, че тя вече е изтърпяла повече от половината от присъдените ѝ 3 години затвор. Веднъж опитала да напусне страната по време на разследването, но е била арестувана на летище “Лутън” в Лондон.

Най-дълго зад решетките ще остане 34-годишният Гюнеш Али, който пък успява да избяга в родината, но е екстрадиран обратно. Неговата присъда е от 7 г. и 3 месеца.

Осъдената на 8 г. лишаване от свобода Галина Николова ще трябва да остане зад решетките поне четири години, преди да може да поиска освобождаване под лиценз. Съдията не прие аргументите ѝ, че трябва да се грижи за двете си малки деца. Николова и Али са сочени като основни двигатели на продължилата близо 5 г. престъпна схема, довела до източването на 54 млн. паунда.

Партньорът на Николова - Стоян Стоянов, пък ще трябва да изтърпи присъда от 4 г. лишаване от свобода, като ще може да бъде пуснат под наблюдение най-рано след две години.

27-годишната Патриция Панева посрещна със сълзи присъдата си от 3 г. и два месеца. Съдията каза, че това е минималното наказание, което може да ѝ даде, тъй като е била твърде млада, когато е попаднала в престъпната схема и не е била сред тези, които са вземали решенията.

Петимата българи имат право да обжалват до 28 дни, но и съдията, и част от адвокатите им признаха, че

те са получили минимални присъди за мащаба на престъплението,

което са извършвали.

Според Кралската прокуратура българите са отправили около 6000 фиктивни молби за социални плащания. Използвали са редица фалшиви документи, включително актове за раждане на деца, които не съществуват.

Не всички пари обаче са отишли у обвиняемите. Някои са получавани и от реални хора, на които те са помагали да вземат помощи. Имали са дори ценоразпис за услугите, които извършват.

В залата бе излъчен и клип, открит в телефона на Гюнеш Али. На него според прокурора той разхвърля стотици банкноти от по 20 паунда, докато жена ги събира. Чува се и мъжки глас, който ѝ казва: “Събирай боклук”.

Излъчени бяха кадри и от полицейската акция в хранителен магазин, в който е работела Галина Николова. В задната му част се видя малка стая с компютри и хора, които чакат да се кандидатства за помощи от тяхно име.

Престъпната им схема е действала близо пет години, преди петорката да бъде арeстувана за първи път през май 2021 г. По време на претърсване на домовете им

полицията открила 750 000 паунда, натъпкани в

куфари и чанти, както и голямо количество фалшиви финансови документи. Създавали са кухи компании, за да могат да представят документите пред британските социални служби.

След първоначалното им задържане сънародниците ни са освободени, но под условие да изчакат на територията на Обединеното кралство приключването на воденото срещу тях разследване. Гюнеш Али обаче бяга и се връща в България. По искане на британската прокуратура миналата година е върнат в Англия, за да се изправи пред съда. Оттогава е зад решетките. Защитата му го описа като много примерен затворник, който работи много, за да се промени.

През юли ще има и ново дело срещу петимата, което ще определи какво от личното им имущество ще бъде конфискувано. Правораздавателните органи на Обединеното кралство са решени да направят всичко възможно, за да върнат поне част от заграбените милиони.

Представител на Кралската прокуратура каза по време на съдебното заседание в четвъртък, че подготвят и други дела в опит да възстановят откраднатите средства, включително и в България, където смятат, че са отишли повечето от заграбените пари. Значителна част от

фиктивните молби за помощи са правени с лични данни на жители на сливенския кв. “Надежда”,

заради което се води паралелно разследване и у нас.

Повечето от нашенците успяха да представят пред съда доказателства за влошено лично здраве или на близки хора, зависими от тях, което също бе отчетено от съдията при определяне на присъдите им.

Няколко дни работа в чужбина носят у нас помощи за 2300 лв.

У нас най-голямата измама с помощи е известна като схемата “френска безработица”. По нея хора отиват да работят за кратко в чужбина, основно във Франция, които представят документи за последната работна заплата, която е около минималната - 1700 до 2000 евро. И тя им осигурява максимално обезщетение тук, а НОИ няма избор - по закон трябва да го изплати.

През март средното парично обезщетение за безработица у нас е 794,18 лв., а за хората, работили в чужбина, е 1886,81 лв. Голямата разлика се получава, защото около 80% от обезщетенията за работа в чужбина са на максимален размер - около 2300 лв. на месец. През март обезщетения за работа в чужбина са получавали 5198 души, близо половината - 2317, са от Благоевград.

Както “24 часа” писа, стотици жители от общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен, Разлог, Белица, Якоруда и Петрич излизат на сезонна работа в страни от ЕС, след месец се връщат и се регистрират в бюрата по труда като безработни по европейски регламенти.

Според статистиката на НОИ тази тенденция тръгва стремглаво нагоре от 2017 г. Тогава в страната е имало 3033 безработни по европейски регламенти, от тях 476 в Благоевградска област.

Други от От страната и света

Кола се заби челно в такси в София

Кола се блъсна в такси на ул. Обиколна в София. За катастрофата споделят потребители на фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил преди половин час

След 146 нервни дни за шофьорите пуснаха колите под моста към “Бояна” (Обзор)

Укрепен е временно, общината и пътната агенция продължават да се обвиняват кой и какво е е трябвало да направи Една от най-изнервящите точки за шофьорите в столицата - детелината на бул

Почина режисьорът Радослав Спасов

Почина известният кинооператор и режисьор Радослав (Славчо) Спасов. За смъртта на 81-годишният режисьор съобщават негови близки в социалните мрежи.  Спасов е роден на 14 юни 1943 г

Българин печелел по 10 хил. евро от схема с нелегални осиновявания в Гърция (Обзор)

Организирал бедни бременни да родят там. Над 30 хил. евро плащали семействата за бебе 38-годишен българин, издирван с две заповеди заради участие в поредица от незаконни осиновявания на българчета в

Ивайло Иванов: Минималната работна заплата все пак ще бъде 1077 лв. през 2025 г.

Минималната работна заплата все пак ще бъде 1077 лв. през 2025 г. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. „В чл. 244 на Кодекса на труда е записано

>