Пада вътрешният изпит при обучението за шофьорска книжка (Снимки)

30.05.2024 13:32
Националната кампания "Карай умно, стигни жив" на "24 часа" Снимка: Румяна Тонева
Георги Гвоздейков Снимка: Румяна Тонева
Николай Крушарски СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Вътрешните изпити за шофьорска книжка в учебните центрове да отпаднат. За сметка на това облекчение ще се намали броят на явяванията на теоретичен и практически изпит пред "Автомобилна администрация".

Кандидатите за шофьори вече ще имат право да се явяват на тези изпити за книжка не повече от четири пъти в рамките на шест месеца, след което ще преминават ново обучение. Към момента те могат да се явяват неограничен брой пъти на изпит по теория, като след взимането на теорията в рамките на една година трябва да си вземат изпита по практика, отново без ограничение в броя на явяванията.

Това са част от промените в Наредбите 37 и 38, за обучението на кандидат-шофьорите и за явяването им на изпити, които в момента са на междуведомствено съгласуване, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. Те бяха оповестени от министъра на транспорта Георги Гвоздейков по време на дискусията за безопасността на движението, нов етап от националната кампания на "24 часа" "Карай умно - стигни жив". По-късно някой от промените, свързани с дигитализацията бяха развити от заместника му Димитър Недялков.

Сред тях са - намалява се от 5 на 3 години изискуемият преподавателски стаж за ръководителя на учебната дейност. Така по-голям брой лица ще могат да изпълняват функциите ръководител на учебна дейност.

Променя се изискването курсовете за обучение да се организират само в понеделник на всяка четна седмица. Предвижда се те да се организират по всяко време при сформиране на група и отразяване в информационната система.

Други от От страната и света

Ръст на цените на зърнените култури по световните борсови пазари

В първите дни на октомври продължава тенденцията към повишение при цените на зърнените култури по световните борсови пазари, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ)

73 пожара загасени пожара в страната за денонощие, без пострадали

Общо 73 пожара са загасени в страната през последното денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството

Тропическата буря "Лесли" вече е ураган в Атлантическия океан

Тропическата буря "Лесли" вече се е превърнала в ураган, който се придвижва на югозапад от африканската островна държава Кабо Верде в Атлантическия океан, предаде Ройтерс

Убиха лидер на военното крило на "Хамас" при израелски удар в Северен Ливан

Един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на радикалната палестинска групировка "Хамас", Саид Аталах е бил убит при израелски удар в Северен Ливан, предаде Ройтерс

Интензивен трафик на ГКПП-та с Румъния и с Гърция

Интензивен е трафикът на гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) - МВР, на сайта на ведомството, предаде БТА

>