Шефът на Пътна полиция Димитър Мичев: Загиналите са с 46 по-малко, а пръв път от 2 г. намаляват и ранените

30.05.2024 12:32 Димитър Мартинов
Комисар Димитър Мичев е началник на Пътна полиция.

"През тази година загиналите при катастрофи са с 46 по-малко в сравнение със същия период на 2023 г. За пръв път от 2 г. насам има намаление и на ранените, за момента с 3. Това е резултат от общи усилия на институциите. НАП също имат принос по отношение събираемостта на глобите", каза комисар Димитър Мичев, началник на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" при откриването на новия етап от националната  кампания "Карай умно, стигни жив" на медийната платформа "24 часа".

Данните на МВР показват, че до 29 май т.г. има 2842 тежки катастрофи със 144 загинали. 

В 21 областни дирекции има намаление на загиналите.  Само в  Пловдив, Монтана, Силистра, Стара Загора, Хасково и Добрич има леко увеличение, отчете комисар Мичев. 86 от загиналите са шофьори, 46 са пешеходци, 6 са работници и 14 са били пътници в катастрофиралите автомобили.

Мичев постави въпроса и дали стопанинът на пътя не е виновен, че не е разграничил къде да се движат пешеходците. 

42-ма са загинали в градовете, 12 в села, а 90 извън населени места. При 94% от инцидентите вината е на водача, отчете началникът на Пътна полиция. Във вторник има най-много катастрофи, а в събота най-много загинали. Най-много инциденти има от 16 до 17 часа и от 12 до 13 часа. 

При загиналите 18 са се блъснали в дърво, 7 в крайпътно съоръжение, 4 в ограда, 1 в препятсвие на пътя, 20 са челните и 12 страничните удари. При 43 инцидента е ударен пешеходец.

От началото на годината до 28 май при 130 катастрофи има по един загинал, а при 7 - по двама. 

Купени са още 150 дрегера за дрога. Ще има още 274 до края на годината. 

От въвеждането на мярката за  отнемане на коли има 20 загинали по-малко само в София. От началото на годината са 11 по-малко, посочи още Мичев.

И посочи, че от МВР подкрепят за младите шофьори да има лимит на скоростта от 80 км/ч/

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>