В памет на Борко: Снизходителните поздравления за Господинов са по-гадни от откровения хейт (Видео)

30.05.2024 10:48 Борислав Зюмбюлев
Главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

Инструментът на добрия журналист са думите. Борислав Зюмбюлев, който на 27 май тръгна неочаквано от живота, но не и от "24 часа", беше майстор на този инструмент. Десетки са полемичните му текстове в "24 часа", оставили ярка следа. Беше непримирим към несправедливостите, които излизаха всеки ден от новинарския поток. Умееше да формулира смели обществени каузи с логични тези и го прави в "24 часа" почти четвърт век. Някои от тях:

- За по-добро образование: по-високи учителски заплати, борба със сивата икономика на частните уроци, по-къса ваканция

- За по-добро здравеопазване: да има държавно финансирана фондация, която да отпуска пари за болни затруднени хора

- За по-нормален трафик и по-малко катастрофи - тировете да се спират по магистралите в определени часове и да се въведат има специални маршрути за тях

- Българите трябва да се научат да спазват правилата - иначе винаги ще ни връхлитат "внезапни" трагедии

- Да се кръсти столичен булевард на Роналд Рейгън, човека, който разклати комунизма

- Пътят за икономически растеж минава през вдигане на доходите.

И много други. Ще припомним някои от неговите ярки и запомнящи се текстове.

Много ме смути реакцията за наградата на Георги Господинов. От една страна, си казах, това е нормално, провинциалните графомани завиждат. Но ме смутиха и тези, които го поздравяваха с очевидно снизхождение. Браво, честито, кирилицата, четенето. Всъщност у нас има едно

ненужно преекспониране на ползата от четенето

Честно казано, в алтернативата да четеш тъпа книга или да играеш на компютърна игра определено по-полезното занимание е компютърната игра. Ще дам един малко анекдотичен пример.

Преди десетина години отиваме семейно в Тоскана, за да показвам на децата ми Ренесансова Италия. Аз съм прочел доста книжки, но намирам за проява на много лош вкус да се фукнявя с това. Но тъй или иначе съм изчел томовете на Драган Тенев, Димитър Аврамов и Кенет Кларк по няколко пъти и съм малко фиксиран в Чинкуечентото. И съм много отворен, че всичко знам. Един ден, бяхме в Сиена, синът, по онова време 12-13-годишен, ми казва: "Тате, може ли да отидем в едно село Монтериджони".

Проверявам, действително е близо, на трийсетина километра на запад по безплатния път. Палим и откриваме е@аси бижуто. Напълно запазено средновековно село. И синът ни води - напред е църквата, над тая порта има мостче с гледка. Изненадан питам, а ти откъде знаеш за това село.

И той ми казва - в Assasins Creed 2 действието се развива в Монтериджони. Тоест от това, че си е

правил кефа, е имал много по-голяма полза от това да чете някой скучен класически роман

Да се върна на Господинов. Много ме смути хейтът на Явор Дачков. Защото Явор Дачков изобщо не е посредствен човек като другите хейтъри, ами напротив. Та той аргументирано обяснява, че при Господинов са клишета и баналности, но понеже европейците имат нужда да има един български, един турски и един от някакъв друг малък народ писател, са си го избрали него и го награждават.

Категорично не съм съгласен. Георги Господинов има определено оригинално мислене. Слушал съм го два пъти

и двата пъти разплака всички присъстващи

Първия път пред абитуриентите в Американския колеж прочете разказа си "8 минути и 19 секунди". Който е всичко друго, но не банална история. Сигурно се сещате за филма на Теодор Ушев "Сляпата Вайша", койтобе номиниран за "Оскар". Той е по разказ на Господинов, от който е абсолютно оригиналната идея за двете различни неща, които виждат двете очи.

Награденият роман "Времеубежище" също разказва оригинална идея как хората, които имат проблем със съвремието, сами ще влизат в лудници, за да се връщат в спомените си.

Това не е клиширана оруелянска дистопия ала "Сойка присмехулка", макар да е модно да сравняват Господинов с Оруел.

И другото му голямо качество е, че

може да вълнува чрез искреност уморените

от постистина поколения. Да, може би искрените думи да звучат трафаретно. Но вълнуват всички. От снобите в англоезичната книжарница WHSmith в парижкия първи арондисман - място, прието за официалния пъп на света от глобалните джетсетъри, до селяните в Антон, коитосе редят за автографи. Вярвам и му желая искрено да получи и Нобелова награда. Заслужава я.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>