Евтим Милошев: В България липсва работна ръка, а за летния сезон е много сериозно положението

30.05.2024 08:55
Евтим Милошев, служебен министър на туризма

"В България липсва работна ръка, въпреки че има бежанци и безработни, а за летния сезон е много сериозно положението", каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на Би Ти Ви.

"Решението се търси в работници от трети страни, но проблемите с издаването на визи в Средния Изток седи - това, което правим, е да упражняваме влияние. Работи се по този въпрос", заяви той.

По думите му идват хора от Непал, Киргизстан, Индия, Бангладеш. "Ако някой си мисли, че да се докарат хора от тези страни е по-лесно от взимането на българи в този работен процес, се лъже". Според него, ние не сме най-скъпият пазар, за да се внесе работна ръка от Европа.

По думите му, че при положение, че има толкова голям дефицит в туризма и особено в летния сезон, цената на труда не е най-големият проблем. "Работодателите са готови да дават много високи пари, за да имат персонал. За този сезон те са готови с поне 20% увеличение на заплащането във всички професии в туризма", казва Милошев.

Категоричен е, че: "Българското Черноморие е райско място, заповядайте!".

Той коментира и чистотата на водата. Другата седмица с министъра на околната среда и водите ще направят обща акция - да направят проби пред медиите да покажат, че водата е чиста.

Цените на шезлонгите и чадърите каза, че са регулирани. "Има плажове, които не могат да вдигнат цените, има други, които могат да ги вдигнат с 8-9%", казва той. По думите му това е видим и регулиран процес и не може да има спекулации.

По думите му концесионерите и наемателите на плажовете трябва да са щастливи, защото вчера министерският съвет е приел постановление, с което урегулирането на водноспасителната дейност по Черноморието ще се изпълнява по старата наредба.

След изборите ще се пращат полицаи по нашето море. "Вече става практика полицаи от страни, които много голям туристически поток, да идват по нашето Черноморие. Тази година ще има представители от Чехия, Полша, Румъния и Германия", добави той.

Милошев коментира и украинската програма, която стартира с началото на войната. Казва, че има забавяне на плащанията към хотелиерите, приютили бежанци от Украйна.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>