Блондинки и други предразсъдъци, които провалят успеха

31.05.2024 05:30 Димитрана Александрова

Те са особености на съзнанието, които пречат за реалната оценка за човек, случка, ситуация, ако бъдат изпуснати от контрол

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

На 31 май е световният ден на блондинките. Създали са го американски адвокатки, понеже колегите им мъже не ги възприемали като равни, намеквайки за по-ниския им интелект. В много страни на този ден дамски организации връчват награди на успели русокоси жени.

Не е много ясно защо се е родил митът, че блондинките се глупави и многото вицове за това. Твърди се, че той е сравнително нов - от средата на 20 век. Заслуга за него има секссимволът Мерилин Монро, която играе русокоса, добродушна и глупавичка певица във филма "Джентълмените предпочитат блондинки" през 1953 г. А митът за красотата на блондинките тръгва от гръцката богиня Афродита - тя получила златните си къдри като подарък от Зевс.

Всъщност русите коси се дължат на ген, заради който е по-високо нивото на естроген в организма. То обаче не прави по-глупави нито жените, нито мъжете.

Този увод в теорията за блондинките ви е нужен, ако имате нова колежка. Руса. Елегантно, но малко предизвикателно облечена. Усмихва се на шефа и леко флиртува.

Празноглава блондинка, отсичате наум. И приемате, че тя не ви е никаква конкуренция. След около две седмици забелязвате, че новата колежка е добре подготвена, умна, бързо съобразява, упорито работи и е желязно амбициозна да успее с всичко, с което се захване. Вярно, че леко флиртува с мъжете в офиса, но не се колебае и да им възразява, за да отстоява мнението си. Не ви е просто конкуренция, а много опасна съперница.

Щом сте се усетили за около две седмици, добре. Защото клишето за тъпата блондинка можеше да ви държи по-дълго. Предразсъдъците са особености на човешкото съзнание, които силно пречат, когато бъдат изпуснати от контрол. Торпилират успеха, защото провалят способността за реална оценка на човека, случката, ситуацията.  

Нужна е деконтаминация, сиреч пречистване на съзнанието. Според психолозите предразсъдъците много трудно се поддават на промяна. Но като си давате сметка, че ги имате, и намерите начин да им се противопоставяте, може да допускате по-малко щети.

Случаят с русата колежка е кристален пример за предразсъдък. "Блондинка - значи тъпа" е клише, което сте чували хиляди пъти, виждали сте глупави руси жени (надали повече от тъмнокосите глупави впрочем) и то някак ви е влязло в главата.

Като се замислите, веднага бързате да го изгоните. По същия начин постъпвате, ако забележите, че ви спохожда предразсъдък примерно срещу циганин (мързелив), гей (интригант), богаташ (високомерен).

Но всичко това се случва, като се замислите. На подсъзнателно ниво предразсъдъкът ви диктува първична реакция.

Именно нея се налага да овладявате. Знаете, че предразсъдъкът не е верен, а и е обществено неприемлив. Следователно трябва да минете на съзнателно ниво и да го контролирате.

Не само си позволявайте да го покажете, но нито за миг не се оставяйте да ви заблуждава. Иначе ще определя вашето поведение и ще ви открадне успеха.

Борбата е трудна по още една причина. Предразсъдъците са част от вярването, а хората объркват истина и лъжа, като се поддадат на това, в което вярват.

Примерно, убедени сте, че блондинките са глупави, циганите са мързеливи, евреите са стиснати, гейовете са интриганти и т.н. И непрекъснато забелязвате признаци, които потвърждават тази ваша вяра. Не забелязвате никакви факти, които й противоречат и я опровергават. Това води към провал, а и ви характеризира като закостенели хора. 

Опитвайте винаги да анализирате обективно аргументи и не позволявайте на някакви предразсъдъци да ви пречат, съветват експертите. Това важи в пълна сила за отношенията с шефа, колегите, партньорите. Защото, както е известно, взаимоотношенията са много важен фактор за успех в кариерата.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Как да живеете с нелюбима работа - съветите на когнитивни психолози

Да, и успехът е навик

Как чрез хиперсъзнанието можете да се програмирате за успех

Като чуете "С цялото ми уважение", хич няма да ви уважат. И още пасивно-агресивни реплики

За успех във всяка кариера ви трябва креативност. Трикове да я събудите

Акула, делфин, кит или медуза сте и кой тип как постига успех

Как да се справите с шеф, който знае, че всичко знае

Не мразете края на дистационната работа. Тя доказва рискове

Гадни колеги, но полезни при правилна употреба

Фал или провал и как да се върнете на пътя към успеха

Други от От страната и света

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

>