Цяла година правителството не изпълнява решението си държавата да купи къщата на Димитър Талев, която рухна (Обзор)

29.05.2024 22:00
СНИМКА: ВИКТОР СТОЯНОВ, ФОНДАЦИЯ “МАКЕДОНИЯ”

200 хил. лв., колкото искат собствениците, събрани от дарения

Един от примерите за неглижирането на културно-историческото ни наследство от страна на държавата е къщата на Димитър Талев в Прилеп. От юни 2023 г. има решение на Министерския съвет държавата да закупи този имот. Към момента не е направено нищо, а същевременно хора, които мразят България, разбиват с чукове тази българска светиня.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на научна конференция за културното наследство, след като преди дни стана ясно за рухването на къщата на писателя. Че част от нея е съборена, разгласи навръх 24 май Виктор Стоянов от фондация “Македония”. “Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) чрез местен вандал вече я събори. Справедливост не чакайте”, написа той.

Според полицията покривът бил паднал от дъжда, но според родственик на писателя посегателството било извършено “с чук от пиян македонист”.

Собственичката на къщата - Снежана Аческа, чието семейство я притежава от 1926 г., обяви 100 хил. евро цена. Обяснява, че е пенсионерка и няма сили и средства да я поддържа, а ако България я откупи, ще я превърне в музей - както е редно. Последно собствениците призоваха държавата ни да я купи миналата година, когато е взето и решението на МС. Още тогава сградата беше в лошо състояние.

В тази къща е роден Димитър Талев на 13 септември 1898 г. и именно нея описва в “Железният светилник” - първия роман от прочутата му четирилогия, като дом на семейство Глаушеви.

Също преди година издателят и депутат Манол Пейков започна акция за събиране на парите за откупуването на дома на Талев. Дарителите събраха сумата за седмица. “Ако ще до основи да я сринат (което искрено се надявам да не стане след официалното оплакване до полицията и заведения иск) - след като бъде придобита от фондацията, ще се погрижа къщата да бъде възстановена във възможно най-автентичния ѝ вид с възможно най-добрите строители и архитекти (и тамошни, и тукашни)”, написа Пейков във фейсбук след новината за срутването. Обяснява, че в Северна Македония има “фронт” срещу придобиването на дома на Талев от българи. “Затова най-накрая, докато (най-сетне!) съм буквално пред подписването на финален договор и превеждане на парите за придобиване на имота, се случи това вандалско нахлуване в къщата и разрушаване на част от покрива и фасадата”, описа още Пейков.

От Министерския съвет не последва реакция след новината за срутването. Не стана ясно и дали при редовния кабинет на акад. Николай Денков са предприети някакви стъпки за изпълнение на решението имотът да се откупи или се разчита само на дарителите и фондацията.

От “Възраждане” пък обявиха, че дават на прокурор Пейков, защото въпреки наличните 200 хил. лева по сметките му не предприел действия по закупуване на имота. 

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>