Пренесоха Богородица Елеуса от Асеновград до Бачково, дядо Николай води шествието (Снимки)

29.05.2024 14:32 24 часа Пловдив онлайн
С шествие иконата на Богородица Елеуса беше изнесена от Рибната църква и закарана в Бачково. Снимки: Владимир Янев
За асеновградчани Преполовение е един от най-големите християнски празници.
Лично митрополит Николай водеше службата на Преполовение.
Митрополит Николай отслужи лигургията в Рибната църква.
Дядо Николай отправи молитви за здраве.
Специален венец беше изплетен за иконата на Богородица Елеуса.
Богородица Елеуса от Рибната църква в Асеновград.

Преди да я изнесат от Рибната църква, свалиха златните накити от нея, дарени от хора, на които е помогнала

Огромно стълпотворение беляза тазгодишния голям  празник в Асеновград Преполовение. Винаги на 25-ия ден от Великден чудотворната икона на Богородица Елеуса (Милостива) се изнася от Рибната църква и с литийно шествия обикаля града, след което се превозва до Бачковския манастир.

За литургията в асеновградския храм се стекоха много поклоници, тъй като този празник е особено тачен от местните жители. Лично митрополит Николай водеше службата.

Преди да бъде изнесена от храма, всички златни накити по Божията майка, дарени от богомолци, бяха свалени от нея.

"Това е много тачен празник в Асеновград. Навремето в гръцките махали са правили много литийни шествия и българите създават този ритуал в отговор на гърците", разказват местни жители.

Преди да потегли с автомобил към Бачково, иконата обиколи града, а мнозина се включиха в носенето й на ръце. След престой в манастира, тя се връща обратно в Рибната църква.

Литията с Богородица Елеуса е свързана със съновидение на жена от Асеновград. На нея й се явила Божията майка и й поръчала иконата й да се пренася до Бачково на Преполовение. Иконата се смята за чудодейна, защото е помогнала на много хора да се сдобият с рожби.
Обсипана е със златни бижута от, които са получили помощ след молитва пред нея. В Рибната църква, където се намира, са записани десетки истории на чудеса с иконата.
"Каквото я помолихме, се сбъдна", казва жена, която не пропуска този ден да е там.
Според иконографи образът на Божията майка е рисуван около XII век. Сред асеновградчани се говори, че който я докосне с вяра, ще получи лек за всичките си болести.
Литийното шествие с нея се прави повече от 100 години и е най-старото у нас.
Знакова за Асеновград е и църквата, в която Богородица Елеуса днес върши чудеса. Наричат я Рибната църква заради аязмото под нея, в което има рибки. Разказват, че се появили от нищото - когато полагали основите на храма, отдолу бликнала вода и по необясним начин в нея перки махали водните обитатели. Помежду си вярващите разправят, че само който е праведен, той може да ги види.

Други от Регион

Сметище с оборски тор в Маноле гори, пушекът се носи из Пловдив, в селото рипат хоро (Видео)

Задушлив пушек на оборски тор се носи из целия Пловдив, а причината за него е горящото от три дни сметище край фермата за патици в Маноле. Вятърът разнася дима и потърпевши са и съседните села Рогош

Как на Перперикон пренасяли жертви на боговете?

Тези дни представих последните открития от най-мащабните проучвания на свещения скален град Перперикон, които се провеждат през лятото и есента на 2024 г

Един тон безплатни червени чушки от Първомай получиха жителите на родопското село Забърдо (Снимки)

Осигурени са от Стефан и Евгений, които са родом от кърджалийското с. Падина, но живеят в Първомай и там отглеждат пипера Така жителите на високопланинското село се сдобиха с безплатна зимнина

Земетресение до Девин

Земетресение с магнитуд от 2,9 по скалата на Рихтер беше регистрирано в България. Трусът е бил в близост до град Девин. Той е с дълбочина от 12 км и е регистриран в 9,12 ч тази сутрин

Тир се вряза в мантинелата на магистрала "Тракия" край Пловдив

Тир се е врязал в мантинелата в лявата лента на 123-и километър на магистрала "Тракия" в посока София край село Царацово. Катастрофа има и в обратната посока - към Пловдив, но на 101-ия километър

>