Просветният министър Васил Кънчов убит с 5 куршума в кабинета си посред бял ден

29.05.2024 03:00 Пенчо Ковачев
Васил Кънчов
Паметникът на Васил Кънчов във Враца
Самоубилият се убиец Тома Каранджулов

Министърът на просвещението Васил Кънчов е единственият български политик, убит в кабинета си. На 24 януари 1902 г. уволненият учител Тома Каранджулов изстрелва в него пет куршума и с шестия сам се гръмва в сърцето.

Какъв път изминават роденият във Враца, но силно свързан с Македония Кънчов, и роденият в Прилеп, преминал през сърбоманството и изучил се в София за учител Караджулов, за да се срещнат фатално през студения януарски ден в министерския кабинет?

Васил Иванов Кънчов е роден на 26 юли 1862 г. в семейството на бъчвар. Завършва четвърти клас в родния си град Враца и през 1880 г. общината му дава стипендия, за да учи в Ломската гимназия. Завършва я с отличен успех през 1884 г. и едва 22-годишен става главен учител в същото врачанско четирикласно училище.

През 1885 г. Васил Кънчов получава държавна стипендия и отива да учи химия в Харков, Украйна. Там се запознава с Марин Дринов, бъдещия член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес БАН. След години и Кънчов ще стане член на книжовното дружество.

Но тогава той сам прекъсва образованието си и се връща в родината, за да участва като доброволец в Сръбско-българската война. Вместо към Украйна след войната заминава в Германия - учи три семестъра химия в Мюнхен и два - в Щутгарт. В началото на 1888 г. заболява от ревматизъм и се налага да отиде на лечение в Тирол. Това отсъствие обаче му коства стипендията и той се връща в България, без да се е дипломирал.

Няколко месеца е учител в железарското училище в София и после заминава за Солун, който все още е в пределите на Османската империя. От септември 1888 г. става учител по химия в Солунската българска мъжка гимназия. През 1891 г. става директор на българските училища в Серско, а през 1892-1893 година е директор на Солунската гимназия.

През този период Българската екзархия създава много нови училища в цяла Македония. Васил Кънчов пътува навсякъде в областта и събира етнографски, исторически и географски сведения. Тази му апостолска дейност е забелязана от екзарх Йосиф и през март 1894 г. той го назначава за главен екзархийски инспектор на българските училища в Македония. Тази длъжност не пречи на Кънчов да продължи проучванията си, дори напротив, дава му повече възможности.

През 1890 г. издава първата си книжица, плод на тези проучвания - “Битолско, Преспа и Охридско. Пътни бележки”

Следват “Сегашното и недавното минало на град Велес” (1892), “Пътуване по долините на Струма, Места и Брегалница” (1894-1896), “Отечествена география” (1895), “Положението на българите в Македония” (1895), “Политиката на турското правителство спроти българите в Македония” (1896) и “География на Бълканския полуостров” (1897).

И тук младият учител се среща за първи път със смъртта. През юни 1897 г. пред хотел “Палас” в Цариград е направен опит той да бъде убит. В писмо до своя приятел Атанас Шопов, журналист и писател, секретар на Екзархията и главен редактор на в. “Новини”, Кънчов пише: “Нападателят не могъл нищо да ми стори зло, защото наблизо имаше пантонджии и които забелязаха кога дигна ръка, те се впуснаха мигом и започнаха да го бият. Той получи два-три удара и избяга. Всички помислихме, че това е сръбска работа. По-късно се оказа, че нападателят бил българин и бил накаран да извърши това деяние от патриотичния кръжок в Цариград. Това нещо ме порази и аз съм душевно убит. Видях, че между нашата интелигенция има настоящи зверове! Даже нещо по-лошо от зверове. На страшна тревога съм изложен и в най-скоро време ще напусна Екзархията”.

И наистина през ноември 1897 г. Васил Кънчов подава молба до Екзархията да бъде освободен. За добре изпълнения дълг княз Фердинанд го награждава с Народен орден за граждански заслуги, командирски кръст - трета степен.

На път за България Кънчов е задържан за кратко в сръбския град Ристовац. Явно, знаейки кой е този българин и с каква дейност се занима, в полицейския участък го подлагат на унизително претърсване с надеждата да намерят компрометиращи материали. Не намират и така идеята да го злепоставят пред турските власти пропада.

През септември 1890 г. Кънчов се жени за Христина Балтаджиева, негова колежка от Солунската гимназия. Тя е родена в Калофер, произхожда от заможно семейство. Завършила е гимназия в София, изкарва и педагогически курсове в Петербург. Ражда им се дъщеря Невена. Но след около 2 години и половина Христина умира. За детето остава да се грижи нейната майка.

След завръщането си в България Васил Кънчов живее малко време във Враца,

после продава бащината си къща и се преселва в София. През 1900 г. издава книгата “Македония. Етнография и статистика”. Това е първата цялостна българска статистика на населението в областта Македония. Преведена е на френски език.

Интересно е мнението на Иван Хаджиниколов за книгата и автора й. (Хаджиниколов е български революционер, учител, книжар, роден в Кукуш. Той е един от основателите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) - б. а.):

“Васил Кънчов беше много словоохотлив и между другото в приказките си каза, че той е дошъл учител в Солун да побългари Македония. Много силно казано. Възразих му, че така не трябва да се говори и себе си да надценява, тъй като Македония отдавна е българска и че македонските българи отдавна водят борба с рутината, ней ѝ трябва просвета, каквато всички учители и духовници понастоящем трябва да пръскат.”

От 1898 г. Васил Кънчов е действителен член на Българското книжовно дружество. До 1901 г. е и деловодител и секретар на Историко-филологическия клон към него.

В политиката влиза през 1899 и 1901 г., когато е избиран за народен представител от Враца като кандидат на Прогресивно-либералната партия, която минава за най-проруската в тогавашна България. Нейните първи лидери са Драган Цанков и Стоян Данев. През 1901 г. Кънчов става подпредседател на Народното събрание.

В началото на 1902 г. става министър на народното просвещение в правителството на Стоян Данев. До нахлуването в кабинета му на убиеца Тома Каранджулов ще минат само месец и три дни. За Каранджулов няма много сведения. Знае се, че е роден в Прилеп, Македония. На младини се изявява като сърбоманин и учи със сръбска стипендия в Белград. Не е известно какво го отказва от просръбските му убеждения, но напуска Белград, идва в София и завършва Историко-филологическия факултет на Висшето училище - предшественика на Софийския университет.

Каранджулов е назначаван за учител на няколко места в страната, но отвсякъде го уволняват заради лошо преподаване и поведение пред учениците. Комплексиран от всичко това, той развива манията, че е недооценен. Познатите му го намират за неуравновесен психически.

Той е почти постоянен поситител на просветното министерство и тропа на много врати с искането да бъде назначен за учител в София. Навсякъде среща отказ и започва да заплашва чиновниците, че ще ги “лизне месечината” - израз, който означава, че ще получат смъртна присъда “по македонски”.

Когато на 6 февруари 1902 г. Тома Каранджулов пак се появява в министерството и започва нервно да се разхожда из коридорите, никой не му обръща внимание. Към 15 часа министър Васил Кънчов изпраща разсилния да извика някакъв чиновник за справка. Каранджулов използва момента и без да чука на вратата, нахълтва в кабинета на министъра, който довършва статията си за в. “България”, единия от двата вестника, близки до Прогресивно-либералната партия. След минута се чуват пет изстрела и след малка пауза още един - шести.

Първите чиновници, отворили вратата, са втрещени от кървавата гледка

Министър Кънчов лежи по гръб на пода и още диша, макар и слабо, а на креслото му с отворени очи и зейнала уста седи облегнат назад около 30-годишният убиец без признаци за живот.

Стражари отцепват кабинета, дошлият дежурен лекар опитва да помогне на Кънчов, но той умира, без да дойде в съзнание. На мястото идват и вътрешният министър Михаил Сарафов, на търговията и земеделието - Александър Люцканов, и др. висши чиновници.

Според следствието Каранджулов е действал сам, без съучастници. Предполага се, че министърът се е съпротивлявал, защото бастунът му бил счупен на две. Съдебномедицинският преглед установява, че Кънчов е улучен от три куршума - два засягат сърцето и излизат през гърба, а третият попада в рамото. Другите да изстрела не са го улучили.

Самият Каранджулов сяда в министерското кресло и се гръмва с един куршум. Лекарите забелязват интересен детайл - по куршума няма следи от дрехите на килъра. Те стигат до извода, че след като застрелва министъра, Каранджулов сяда в креслото му, разкопчава дрехите си и разголва гърдите си, в които се гръмва.

Васил Кънчов е погребан тържествено и на държавни разноски. Във всички държавни учреждения са спуснати черни знамена. На опелото в “Св. Неделя” присъстват княз Фердинанд, министри, висши офицери, дипломати, преставители на духовенството. Слово произнася министър-председателят д-р Стоян Данев. Ковчегът с покойника е носен от професори от Висшето училище...

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>